25/9/14

Δηλώσεις των Υπουργών Άμυνας και Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης για την περισυλλογή των ξένων υπηκόων ανοικτά της Κύπρου

Δηλώσεις των Υπουργών Άμυνας και Δικαιοσύνης
και Δημόσιας Τάξης για την περισυλλογή
των ξένων υπηκόων ανοικτά της Κύπρου

Ευρεία και πολύωρη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) στη Λάρνακα με συμμετοχή των Υπουργών Άμυνας και Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης αναφορικά με την περισυλλογή των 345 ξένων υπηκόων που επέβαιναν σε μικρό πλοιάριο νοτιοδυτικά της Πάφου και εξέπεμψε το πρωί σήμα κινδύνου.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Εσωτερικών, του ΚΣΕΔ, της Αστυνομίας, της Πολιτικής Άμυνας, των Ιατρικών Υπηρεσιών καθώς και άλλων αρμόδιων υπηρεσιών.
Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνάς Νικολάου ανέφερε ότι «η σύσκεψη πραγματοποιείται για να διαχειριστούμε κάθε λεπτομέρεια που θα προκύψει στη συνέχεια, δηλαδή την αποβίβαση και όλα τα δεδομένα που μπορεί να προκύψουν στα πλαίσια της αποβίβασης, της μεταφοράς τους σε χώρο φιλοξενίας». Περαιτέρω είπε ότι «οι ενέργειες μας στα πλαίσια της έρευνας και διάσωσης έχουν στεφθεί με επιτυχία, όλοι όσοι επέβαιναν στο ψαροκάικο μεταφέρονται με το κρουαζιερόπλοιο “ Salamis Filoxenia” στο λιμάνι Λεμεσού και αναμένεται να φτάσουν γύρω στις 9 απόψε».
Απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο κρουαζιερόπλοιο, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπες πως «οι επιβαίνοντες είναι σε ξεχωριστό χώρο από τους υπόλοιπους επιβάτες. Δεν έχουμε αντιμετωπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα τουλάχιστον με το πλοίο. Αυτό που προσπαθούμε να δούμε εδώ και εξετάζουμε είναι το κάθε σενάριο, το οποίο μπορεί να προκύψει στη συνέχεια».
Σε άλλη ερώτηση τι θα γίνει με τους μετανάστες, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι «με βάση τις διεθνείς συμβάσεις έχουμε υποχρέωση αυτούς που περισυλλέγουμε στα πλαίσια της έρευνας και διάσωσης να τους μεταφέρουμε σε χώρο φιλοξενίας και στη συνέχεια να δούμε τι είναι εκείνο το οποίο θα γίνει, εάν δηλαδή θα επιστρέψουν πίσω στη χώρα τους ή εάν υπάρχει άλλος προορισμός. Θα εξετάσουμε όλα τα σενάρια, είμαστε σε επαφή και με τους διεθνείς οργανισμούς, Ηνωμένα Έθνη και άλλους, για να χειριστούμε το θέμα στα πλαίσια των διεθνών συμβάσεων». Ανέφερε, τέλος, πως «δεν χρειάζεται να πούμε οτιδήποτε περισσότερο καθ’ όσον αφορά τη συνέχεια, διότι είναι προτιμότερο να μην αρχίσουμε να διαγράφουμε σεναριολογίες. Προτιμότερο να τις μελετήσουμε εμείς και να χειριστούμε το θέμα στη συνέχεια».
Ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαϊδης στη δήλωσή του ανέφερε ότι «μετά το σήμα κινδύνου που εξέπεμψε το πλοίο με τους μετανάστες, τα σχέδια έρευνας και διάσωσης προβλέπουν μέσα από τον επιχειρησιακό έλεγχο του ΚΣΕΔ εδώ στη Λάρνακα, να γίνει η περισυλλογή των λαθρομεταναστών όπως και έγινε και ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Αυτή τη στιγμή το σύνολο των λαθρομεταναστών οδηγούνται με το κρουαζιερόπλοιο «SALAMIS FILOXENIA» στο λιμάνι Λεμεσού όπου θα γίνει η διαδικασία υποδοχής, παραλαβής και μεταφοράς τους στους προβλεπόμενους χώρους».
Στη συνέχεια ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι «στο ΚΣΕΔ έγινε μια συντονιστική σύσκεψη όλων αρμοδίων υπηρεσιών προκειμένου να υπάρξει πλήρης σχεδιασμός σε ό,τι αφορά αυτά που θα ακολουθήσουν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, από την ώρα που το πλοίο θα φτάσει στο λιμάνι της Λεμεσού».
Σε ερώτηση για τον τρόπο χειρισμού εκ μέρους της Κυβέρνησης από τώρα και στο εξής αφίξεις και άλλων μεταναστών από την περιοχή της Μέσης Ανατολής, ο κ. Φωκαϊδης ανέφερε πως «αυτό είναι κάτι που μας ανησυχεί και μας προβληματίζει. Είναι υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, εάν και εφόσον υπάρχει κίνδυνος ζωής και εκπέμπεται σήμα κινδύνου από πλοιάριο, το οποίο κινδυνεύει εντός του χώρου ευθύνης μας, εντός του χώρου έρευνας και διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι υποχρέωση μας με βάση διεθνείς συνθήκες να παρέμβουμε για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Είναι όντως ένα ζήτημα που μας προβληματίζει εάν και κατά πόσον λόγω της έκρυθμης κατάστασης στη περιοχή μας να έχουμε και στη συνέχεια ανάλογα περιστατικά. Είναι το πρώτο τέτοιο περιστατικό που αφορά μεγάλο αριθμό λαθρομεταναστών».
Τέλος, σε ερώτηση εάν έχουν ενημερωθεί διεθνείς οργανισμοί για παροχή βοήθειας στην Κύπρο προκειμένου να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο Υπουργός Άμυνας είπε πως «το Υπουργείο Εξωτερικών, εκπρόσωπος του οποίου βρίσκεται στη σύσκεψη, αναλαμβάνει τα διαβήματα σε διπλωματικό επίπεδο».
_