3/9/14

Ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού αναφορικά με δήλωση του ΑΚΕΛ για μέτρα στην Παιδεία

Ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού
αναφορικά με δήλωση του ΑΚΕΛ για μέτρα στην Παιδεία

Αναφορικά με τη σημερινή δήλωση του μέλους του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ κ. Χρίστου Χριστοφίδη «για τη Συμφωνία Κυβέρνησης- Τρόικα για μέτρα στην Παιδεία», το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού (ΥΠΠ) επιθυμεί να διευκρινίσει τα ακόλουθα:
Στο πλαίσιο της εφαρμογής σχετικής πρόνοιας του Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τρόικας, το Υπουργείο έχει προβεί στην εκπόνηση σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση ζητημάτων που τίθενται στις εκθέσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας που αφορούν στο ΥΠΠ, με βάση τις προτεραιότητές του. Το σχέδιο δράσης, το οποίο ως η μνημονιακή υποχρέωση συζητήθηκε με εκπροσώπους της Τρόικας κατά την τελευταία αξιολόγηση (Ιούλιος 2014) και εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 30 Ιουλίου 2014, δεν περιλαμβάνεται ως παράρτημα στο τελευταίο επικαιροποιημένο Μνημόνιο.
Με την εφαρμογή του σχεδίου δράσης, το ΥΠΠ θα προχωρήσει εντός σαφών χρονοδιαγραμμάτων και σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που αφορούν σε ζητήματα τα οποία άπτονται τόσο της εκπαιδευτικής πολιτικής όσο και της αναδιάρθρωσης της υφιστάμενης δομής του. Οι μεταρρυθμίσεις αφορούν ζητήματα τα οποία έχουν διαχρονικά τεθεί ως ύψιστης προτεραιότητας για την ποιοτική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος και δεν εξαντλούν τα μέτρα και τις πολιτικές που προτίθεται να προωθήσει το Υπουργείο στο πλαίσιο υλοποίησης του Στρατηγικού του Σχεδιασμού.
Για την προώθηση των επιμέρους εισηγήσεων του Σχεδίου Δράσης, το Υπουργείο έχει προβεί στη σύσταση ομάδων εργασίας με τη συμμετοχή, εκεί όπου είναι απαραίτητο, εκπροσώπων και άλλων Υπουργείων ή Οργανισμών. Οι ομάδες εργασίας θα μελετήσουν τόσο τις εισηγήσεις των εμπειρογνωμόνων της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι οποίες δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα, όσο και προηγούμενες προτάσεις, εκθέσεις εμπειρογνωμόνων και απόψεις που έχουν κατατεθεί σχετικά με τα επιμέρους θέματα και θα υποβάλουν τις εισηγήσεις τους για τη μορφή και το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων.
Πρωταρχικός στόχος του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού είναι να προωθηθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό το κυβερνητικό έργο στους τομείς αρμοδιότητάς του με τρόπο διαφανή και συναινετικό και ως εκ τούτου δεν έχει πρόθεση να αποκρύψει οτιδήποτε. Για σκοπούς απόλυτης διαφάνειας, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού θα αποστείλει στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας το σχέδιο δράσης του Υπουργείου.