4/9/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Χριστόφορου Φωκαΐδη

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Χριστόφορου Φωκαΐδη στην τελετή διαβεβαίωσης των σπουδαστών στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και στις Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών της Ελλάδας
(Πέμπτη, 04 Σεπτεμβρίου 2014, Ώρα 09:00, Στρατόπεδο Ηλία Παπακυριακού, Αθαλάσσα, Λευκωσία)


Κύριε Αρχηγέ του ΓΕΕΦ,
Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί,
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Κυρίες και κύριοι,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ στην τελετή διαβεβαίωσης των νέων σπουδαστών στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και στις Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών της Ελλάδας.

Νέοι σπουδαστές,

Θέλω κατ’ αρχάς να σας εκφράσω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια για την επιτυχία σας και να σας ευχηθώ καλές και παραγωγικές σπουδές.
Η σημερινή διαβεβαίωση αποτελεί το επιστέγασμα των σκληρών προσπαθειών σας, και σηματοδοτεί την έναρξη της ενεργούς προσφοράς σας προς τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Επιλέξατε να βάλετε την τιμημένη στολή του στρατιωτικού και να υπηρετήσετε την ύψιστη αποστολή της προάσπισης της ελευθερίας και της κυριαρχίας της πατρίδας, με ευπρέπεια, θάρρος, και υψηλό αίσθημα ευθύνης.

Η υψηλή ακαδημαϊκή και στρατιωτική εκπαίδευση που θα λάβετε, η σκληρή άσκηση για βελτίωση της φυσικής και ψυχικής σας αντοχής, και κυρίως το περιβάλλον των Στρατιωτικών Σχολών στις οποίες θα φοιτήσετε, θα σας οπλίσουν με όλες τις απαραίτητες γνώσεις και τα εφόδια για να πορευθείτε με επιτυχία στη νέα σας σταδιοδρομία στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς.

Σας καλώ να κάνετε πράξη και να καλλιεργήσετε το αγνό στρατιωτικό πνεύμα.

Αντλήστε από την δεξαμενή των αρετών του Ελληνισμού και τηρήστε απαρέγκλιτα τους κανόνες της ενσυνείδητης πειθαρχίας.

Η διαδρομή δεν θα είναι εύκολη. Θα κληθείτε να αναλάβετε πρωτοβουλίες, να επιδείξετε υπευθυνότητα, πειθαρχία και πίστη στο καθήκον, αξιοπρέπεια και ηγετικές ικανότητες. Αντιμετωπίστε όλες τις προκλήσεις ως ευκαιρία για να ανακαλύψετε τις ψυχικές, πνευματικές και σωματικές σας δυνάμεις.

Θα συνειδητοποιήσετε πως αυτό θα φανεί πολύ χρήσιμο στη μετέπειτα σταδιοδρομία σας.

Η Εθνική Φρουρά στηρίζεται στον πλούτο και στις ικανότητες του έμψυχου δυναμικού της και έχει αυξημένες προσδοκίες από εσάς, που θα αποτελέσετε τους αυριανούς ηγήτορες και αυριανά στελέχη.

Κυρίες και κύριοι,

Στη σημερινή τελετή διαβεβαίωσης, σε συνεργασία με το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Αστυνομικών και Στρατιωτικών Κύπρου, το οποίο θέλω να ευχαριστήσω θερμά, για άλλη μια φορά, για την ευγενική του χορηγία, θα τιμήσουμε τον πρωτεύσαντα στις εισαγωγικές εξετάσεις για φοίτηση στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, με το «ΜΥΡΙΑΝΘΟΠΟΥΛΕΙΟ ΒΡΑΒΕΙΟ», που καθιερώθηκε από το 2001 στη μνήμη του συμπατριώτη μας στρατιωτικού, μετά από επιθυμία της συζύγου του.

Ο Άθως Μυριανθόπουλος υπηρέτησε με πίστη και αφοσίωση για τέσσερις σχεδόν δεκαετίες στον Ελληνικό και μετέπειτα στον Κυπριακό Στρατό. Στην πορεία του στο στράτευμα, από το 1946 μέχρι το 1984, υπήρξε υπέρμαχος και πιστός υπηρέτης των αρχών της δημοκρατίας, και πρότυπο ήθους, εργατικότητας και εντιμότητας.

Αγαπητοί σπουδαστές,

Αναμφίβολα για να καταφέρει ένας κράτος να κινηθεί σε πορεία ευημερίας και προόδου απαιτείται να κατοχυρώσει την εθνική του ασφάλεια, την κυριαρχία και την εδαφική του ακεραιότητα. Αυτά τα ύψιστα αγαθά είναι ταγμένες να υπηρετούν και να υπερασπίζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.

Πρέπει να πω ότι αυτή την περίοδο η Εθνική Φρουρά βρίσκεται σε μια πολυεπίπεδη διαδικασία αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού. Στόχος μας είναι να μετεξελιχθεί η Εθνική Φρουρά σε ένα σύγχρονο και ευέλικτο ευρωπαϊκό στρατό, που θα ενισχύει την αποτρεπτική δυνατότητα των Ενόπλων μας Δυνάμεων αλλά και θα μας επιτρέπει να επιτελούμε όλες τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που εκπηγάζουν από την ιδιότητα της ως πλήρους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε αυτό τον μεγάλο αγώνα θα κληθείτε σύντομα να συμμετάσχετε και εσείς, με επαγγελματική επάρκεια και πλήρη συναίσθηση του καθήκοντος.

Είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθείτε πλήρως στις ψηλές απαιτήσεις, αλλά και τις μεγάλες προσδοκίες που εναποθέτει σε σας η πατρίδα.

Με αυτές τις λίγες σκέψεις, εύχομαι στον καθένα ξεχωριστά υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία και καλή σταδιοδρομία στο νέο σας ξεκίνημα.

Σας ευχαριστώ.