1/9/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Χριστόφορου Φωκαΐδη, στην παράδοση δύο σκαφών έρευνας και διάσωσης, στη Λάρνακα

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Χριστόφορου Φωκαΐδη,
στην παράδοση δύο σκαφών έρευνας και διάσωσης, στη Λάρνακα

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι στη σημερινή τελετή που αναδεικνύει το νέο κοινωνικό πρόσωπο της Εθνικής Φρουράς, αλλά και που υπογραμμίζει τα πόσα σημαντικά μπορούμε ακόμη να πετύχουμε μέσα από τη συνέργια και τη συνεργασία συναρμόδιων Υπουργείων και φορέων προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.
Ως αρμόδιος Υπουργός για την Επιχειρησιακή λειτουργία του συστήματος Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα ήθελα να εκφράσω τη μεγάλη μου ικανοποίηση για τη σημαντική συμβολή των ναυαγοσωστικών Ομάδων των Δήμων και Επαρχιακών Διοικήσεων, στην προσπάθεια δημιουργίας ενός πλήρως αποτελεσματικού συστήματος Έρευνας και Διάσωσης.
Σε αυτή την προσπάθεια η συνεργασία όλων των φορέων και υπηρεσιών είναι απαραίτητη. Το Υπουργείο Άμυνας, με ευθύνη την οργάνωση και λειτουργία του ΚΣΕΔ και τη διεξαγωγή επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης, και, βεβαίως, το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, ως Αρμόδια Αρχή για τη νομική υπόσταση και υποστήριξη του συστήματος Έρευνας και Διάσωσης, βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία και εγρήγορση, λαμβάνοντας υπόψη τις αυξημένες απαιτήσεις στο θαλάσσιο χώρο της Κύπρου, ιδιαίτερα μετά την ανακάλυψη των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η πλήρης επάνδρωση με κατάλληλο προσωπικό, η αναβάθμιση του εξοπλισμού των εμπλεκομένων κρατικών, ημικρατικών και εθελοντικών υπηρεσιών, η μείωση του χρόνου αντίδρασης και η αύξηση της αποτελεσματικότητάς μας αποτελούν τους σημαντικούς στόχους για την επιτυχία της συλλογικής αυτής προσπάθειας.
Με γνώμονα πάντοτε τη βελτίωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των εμπλεκομένων υπηρεσιών, τα δύο αυτά σκάφη θα διατεθούν, το πρώτο στη Ναυαγοσωστική Μονάδα του Δήμου Λάρνακας και το δεύτερο στη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών της Διοίκησης Ναυτικού του ΓΕΕΦ.
Εάν λάβουμε υπόψη ότι τα περισσότερα ατυχήματα σημειώνονται πλησίον των ακτών και αφορούν δύτες και κολυμβητές, γίνεται αντιληπτό ότι τα δυο αυτά σκάφη θα συμβάλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση ναυτικών παράκτιων ατυχημάτων, με στόχο τις μηδενικές απώλειες ανθρώπινων ζωών.
Θα ήθελα, κλείνοντας, να διαβεβαιώσω για άλλη μια φορά ότι το Υπουργείο Άμυνας θα είναι πάντοτε σταθερός αρωγός σε πρωτοβουλίες που ενισχύουν το σύστημα Έρευνας και Διάσωσης, με στόχο πάντα τη διατήρηση της ασφάλειας των πολιτών μας αλλά και των ξένων επισκεπτών, που πρέπει να απολαμβάνουν, σε ένα ασφαλές περιβάλλον, τις ομορφιές της Κύπρου.
Σας ευχαριστώ.