10/8/14

Ο Πρόεδρος της Βουλής μίλησε στο ετήσιο εθνικό Μνημόσυνο των ηρώων της Ξυλοτύμπου



Ο Πρόεδρος της Βουλής μίλησε στο ετήσιο εθνικό
Μνημόσυνο των ηρώων της Ξυλοτύμπου


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου, μιλώντας στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο των ηρώων της κοινότητας Ξυλοτύμπου, στον ιερό ναό των Αγίων Ανδρονίκου και Αθανασίας, είπε μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:

«Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι οι αδυσώπητοι μήνες της μνήμης. Αυτές οι μέρες είναι μέρες μνήμης αλλά και τιμής. Αυτές τις μέρες, διασκελίζουμε σαράντα βασανιστικά χρόνια και ξαναφέρνουμε μπροστά στον καθρέφτη της ιστορίας τα τραγικά γεγονότα του Ιουλίου του 1974, το προδοτικό πραξικόπημα και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή. Πόνος και οδύνη είναι τα συναισθήματα όλων μας από αυτή την αναδρομή. Πονούμε και νιώθουμε οδύνη όταν παρελαύνουν μπροστά μας σαν εφιάλτης τα δεινά της τραγωδίας της Κύπρου, η προσφυγιά, το δράμα των αγνοουμένων μας, οι καρτερικοί εγκλωβισμένοι μας. Πονούμε από τη συνεχιζόμενη κατοχή πατρογονικών εδαφών και εστιών.

Όμως, όσος κι αν είναι ο πόνος, όση κι αν είναι η οδύνη μας, οφείλουμε να στρέψουμε τα βλέμματα πίσω. Και τα ιστορικά διδάγματα, που οφείλουμε όλοι να αντλούμε από το χθες της ιστορίας μας, είναι η πυξίδα για την πορεία του σήμερα. Αλλά ιστορική μνήμη σημαίνει ιστορική συνείδηση, και ιστορική συνείδηση για μας τους Έλληνες της Κύπρου, σημαίνει συνείδηση της αδιάσπαστης συνέχειας από τους ομηρικούς χρόνους μέχρι σήμερα. Μια συνέχεια που ενισχύθηκε με τις θυσίες γενεών και διατηρήθηκε χάρις στο πάθος μας για ελευθερία και σταθερή πίστη στην ιερότητα και το δίκαιο του αγώνα μας.

Η απόδοση τιμής σε ήρωες των αγώνων του λαού μας είναι μια οφειλόμενη διαχρονική επιταγή. Μια πράξη υπόμνησης της μαρτυρικής αγωνιστικής πορείας ενός λαού που, διερχόμενος δια πυρός και σιδήρου, συνεχίζει ακόμα τον αγώνα για τη φυσική και εθνική του επιβίωση.
Σαράντα χρόνια από το δίδυμο έγκλημα της προδοσίας και του εγκλήματος και οι μνήμες ολοζώντανες. Το προδοτικό πραξικόπημα ενάντια στον Εθνάρχη Μακάριο, η μεγαλύτερη προδοσία στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, ανοίγει την κερκόπορτα στον καραδοκούντα Αττίλα.

Στην άνιση μάχη για την απόκρουση της τουρκικής εισβολής, έδωσαν το παρόν τους οι ήρωες, των οποίων το μνημόσυνο τελούμε σήμερα, και οι αγνοούμενοι της κοινότητας Ξυλοτύμπου.

Οι κατά καιρούς διάφορες προτάσεις και προσεγγίσεις των Τούρκων στο κυπριακό πρόβλημα προνοούν την αναγνώριση δύο κρατικών οντοτήτων με μια μορφή ισότιμης συγκυριαρχίας σε ολόκληρη την επικράτεια, πράγμα που ανοίγει το δρόμο για μελλοντική ολοκλήρωση της κατοχής.

Σε αυτές τις αδιάλλακτες προτάσεις εξακολουθούν να επιμένουν και στην παρούσα διαπραγματευτική διαδικασία. Οι απόψεις της τουρκικής ηγεσίας προνοούν στην πραγματικότητα ένα καθεστώς φυλετικών διακρίσεων, παραβιάζουν κάθε δημοκρατική έννοια και κάθε διεθνή κανόνα. Παραβιάζουν τα ψηφίσματα, τις αποφάσεις και τον ίδιο τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, ενώ αρνούνται την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η ανάγκη πρόταξης της δικής μας αποφασιστικής αντίστασης, αποτελεί υπέρτατο πατριωτικό καθήκον. Η ανάγκη αλλαγής τακτικής στις διαπραγματεύσεις και στρατηγικής στη συνολική διαχείριση του Κυπριακού είναι πλέον μονόδρομος. Και δεν είναι θέμα επιλογής ανάμεσα σε προσφερόμενες υπαλλακτικές πορείες η ανάγκη αντιμετώπισης του τουρκικού επεκτατισμού. Είναι ιστορική εθνική επιταγή και αδήριτη ανάγκη. Είναι θέμα επιβίωσης του λαού και της πατρίδας μας απέναντι σε ένα αδίστακτο κατακτητή που απειλεί το εθνικό μας μέλλον.».

-----------------------