1/8/14

Δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής μετά τη συνάντηση με αντιπροσωπία των απολυθέντων από την Παγκύπρια Εταιρεία Αρτοποιών




Δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής μετά τη συνάντηση με αντιπροσωπία
 των απολυθέντων από την Παγκύπρια Εταιρεία Αρτοποιών


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου είχε σήμερα συνάντηση με αντιπροσωπία των απολυθέντων από την Παγκύπρια Εταιρεία Αρτοποιών.  Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Ομήρου προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:

«Σήμερα είχα συνάντηση εδώ στη Βουλή των Αντιπροσώπων με αντιπροσωπία των εργαζομένων στην Παγκύπρια Εταιρεία Αρτοποιών, οι οποίοι εντελώς αιφνιδιαστικά, το περασμένο Σάββατο, έλαβαν απόλυση από την εταιρεία.

Όπως είναι γνωστό η Παγκύπρια Εταιρεία Αρτοποιών δημιουργήθηκε από την εποχή διακυβέρνησης του Προέδρου Μακαρίου. Στόχος ήταν η συνένωση όλων των αρτοποιών για την εξυπηρέτηση του καταναλωτικού κοινού. Αυτή η εταιρεία έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στη διατροφική αυτάρκεια του κυπριακού λαού. Είναι αδιανόητο, είναι αναχρονιστικό, είναι άδικο, είναι ανάλγητο 150 εργαζόμενοι να βρεθούν από τη μια μέρα στην άλλη στην ανεργία χωρίς καμιά κρατική αρωγή, χωρίς καμιά κρατική στήριξη δεδομένου ότι παρά τις αλλαγές που υπήρξαν στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, το Κράτος εξακολουθούσε να συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. Συνεπώς το αίτημα των εργαζομένων, το δίκαιο, το απόλυτα δικαιολογημένο αίτημα των εργαζομένων είναι να υπάρξει παρέμβαση του Κράτους για να έχουν όλα τα ωφελήματα που προβλέπονται από τη νομοθεσία, αποζημίωση αλλά και καταβολή των δεδουλευμένων δεδομένου ότι η Παγκύπρια Εταιρεία Αρτοποιών οφείλει στους εργαζόμενους ένα σημαντικό αριθμό ημερομισθίων. Έχω αναλάβει την ευθύνη να επικοινωνήσω με την Κυβέρνηση, με τα Υπουργεία Εργασίας και Εμπορίου, Ενέργειας, Βιομηχανίας και Τουρισμού για να διαβιβάσω αυτά τα αιτήματα με την έντονη προτροπή ότι θα πρέπει η Κυβέρνηση να έλθει αρωγός και συμπαραστάτης στην ικανοποίηση των δίκαιων διεκδικήσεων των εργαζομένων στην Παγκύπρια Εταιρεία Αρτοποιών».

Ακολούθως, ο εκπρόσωπος των απολυθέντων από την Παγκύπρια Εταιρεία Αρτοποιών κ. Γιάννης Ιεροκηπιώτης προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:

«Ως συντονιστής της προσπάθειας των εργαζομένων της Παγκύπριας Εταιρείας Αρτοποιών επισκεφθήκαμε τον Πρόεδρο της Βουλής με στόχο την ενημέρωση όσο αφορά την κατάσταση με όσους απολύθηκαν τις τελευταίες μέρες από την εταιρεία. Νιώθουμε ότι είμαστε τα νέα θύματα της νέας Τράπεζας Κύπρου, νιώθουμε ότι η εταιρεία και η ιστορία της έδινε το δικαίωμα της προσπάθειας, έτσι ώστε να παραμείνει κατά κάποιο τρόπο εν ενεργεία. Δυστυχώς όμως πήραμε απροειδοποίητα κάποιες επισημάνσεις από τον διαχειριστή για απόλυση. Από εκεί και πέρα εμείς διεκδικούμε τα δικαιώματά μας, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Ζητούμε από το Κράτος, ως μέτοχος σε αυτήν την εταιρεία να αναλάβει τις ευθύνες του και να βοηθήσει τους εργαζόμενους έτσι ώστε να πάρουν τα χρωστούμενα και όλα τα δικαιώματα τους. Έτσι ώστε να μπορέσουμε να ζήσουμε και να περάσουμε αφού έχει αρκετό καιρό που δεν έχουμε πάρει τους μισθούς μας καθώς και τα ωφελήματα μας. Ζητούμε λοιπόν από το Κράτος να σταθεί δίπλα μας σε αυτήν την προσπάθεια».     

-----------------------