1/8/14

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για την υιοθέτηση του ψηφίσματος 2168 από το Σ.Α. του ΟΗΕ



Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για την υιοθέτηση
του ψηφίσματος 2168 από το Σ.Α. του ΟΗΕ


Η Κυβέρνηση δια του Εκπροσώπου της κ. Νίκου Χριστοδουλίδη χαιρέτισε σήμερα την υιοθέτηση του ψηφίσματος 2168 (2014), με το οποίο το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ανανεώνει τους όρους εντολής της Ειρηνευτικής Δύναμης Κύπρου, UNFICYP, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2015.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι «η Κυβέρνηση χαιρετίζει την υιοθέτηση του ψηφίσματος» και πρόσθεσε ότι «το ψήφισμα, μεταξύ άλλων, χαιρετίζει την έναρξη των διαπραγματεύσεων και την Κοινή Διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και εκφράζει την υποστήριξή του για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες των ηγετών και των διαπραγματευτών να επιτύχουν μία συνολική διευθέτηση το συντομότερο δυνατόν.

Επαναβεβαιώνει τη βάση λύσης, σύμφωνα με σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενθαρρύνοντας τις πλευρές να εντείνουν τις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις στα θεμελιώδη ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί, κατά τρόπον αλληλένδετο, τονίζοντας ότι το στάτους κβο δεν μπορεί να διατηρηθεί άλλο.

Καλεί, επίσης, την τουρκοκυπριακή πλευρά να αποκαταστήσει στα Στροβίλια το καθεστώς που υπήρχε προ της 30ής Ιουνίου 2000.

Θετική κρίνεται η έμφαση που το Συμβούλιο Ασφαλείας δίνει στο θέμα των Αγνοουμένων, προτρέποντας όλα τα μέρη να παράσχουν άμεσα πλήρη πρόσβαση σε όλες τις περιοχές προκειμένου να εντατικοποιηθεί το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων.

Θετικές, επίσης, κρίνονται οι αναφορές για εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης τα οποία αναμένεται να συμβάλουν στη δημιουργία ενός υποβοηθητικού κλίματος για μια διευθέτηση».
________________