10/8/14

Επιμνημόσυνος λόγος του Υπουργού Υγείας κ. Φίλιππου Πατσαλή στο μνημόσυνο των ηρωομαρτύρων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού



Επιμνημόσυνος λόγος του Υπουργού Υγείας κ. Φίλιππου Πατσαλή
στο μνημόσυνο των ηρωομαρτύρων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού


Υπάρχουν στιγμές στη διαδρομή των λαών όπου οι άνθρωποι καλούνται να υπερβούν τους εαυτούς. Αξίες όπως το καθήκον προς την πατρίδα, η αξιοπρέπεια αποκτούν νέο νόημα και υπόσταση. Απέναντι στον φόβο, στην αγωνία και στην παραίτηση είναι οι ολίγοι που θα προτάξουν το ψυχικό σθένος και τη μαχητικότητα, θα καθοδηγήσουν τους υπόλοιπους στο υπέρτατο χρέος προς την πατρίδα. Αυτούς τους ξεχωριστούς η ιστορία τους ονομάζει ήρωες. Γιατί ήρωες δεν είναι αυτοί που διαθέτουν τεράστια σωματική δύναμη. Ήρωες είναι αυτοί που αποτολμούν γενναιόφρονα πράξη αδιαφορώντας για το κόστος. Ήρωες είναι αυτοί που όταν το καθήκον τους καλεί να αναμετρηθούν, δεν κάνουν δεύτερες σκέψεις και δεν λιποψυχούν.

Μπροστά σε αυτό το απαράμιλλο θάρρος, τα λόγια πάντα θα παραμένουν φτωχά για να αποδώσουν το μεγαλείο του πατριωτισμού των ανθρώπων ετούτων. Των ανθρώπων που θυσίασαν τη ζωή τους υπέρ πίστεως και πατρίδος. Των ανθρώπων που όταν η μοίρα όρισε να φυλάνε Θερμοπύλες, αυτοί υπάκουσαν και λάξευσαν με χρυσά γράμματα το όνομά τους στο πάνθεον των αθανάτων: Τάσος Ισαάκ και Σολωμός Σολωμού. Τα παλικάρια του Παραλιμνίου των οποίων τη μνήμη τιμούμε σήμερα με αισθήματα θαυμασμού και με συγκίνηση καταθέτουμε τον αιώνιο σεβασμό μας προς στη θυσία τους για την υπεράσπιση του δικαίου και την προάσπιση της γενέθλιας γης.

Γι’ αυτό και στους ήρωες μας δεν χωρούν μοιρολόγια. Μόνο χρέος, θύμηση και ατσάλινη δέσμευση. Ατσάλινη δέσμευση για να συνεχίσουμε τον δίκαιο αγώνα μας. Χρέος για συνέχιση των προσπαθειών μας για μια πατρίδα ελεύθερη, αποστρατικοποιημένη, χωρίς εξαρτήσεις, στρατούς κατοχής και ξένες παρεμβάσεις.

Έντονη είναι η απουσία τούτη την ώρα του πατέρα του Τάσου, του Ισαάκ, ο οποίος «έφυγε» για την αιωνιότητα αφήνοντας πίσω του κουβέντες γεμάτες υπερηφάνεια για τον Σολωμό και τον γιο του, τον Τάσο. Και η Αναστασία Ισαάκ, η αριστούχα κόρη του Τάσου, αυτό το όμορφο  κορίτσι να γίνεται το παιδί όλης της Κύπρου μας και στα μάτια της να αντικατοπτρίζεται η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο στον πολυβασανισμένο τόπο μας.

Συμπατριώτες, συμπατριώτισσες

Οι δολοφονίες των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού δεν ξεχάστηκαν και δεν θα ξεχαστούν ποτέ. Ο Τάσος και ο Σολωμός μνημονεύονται και πρέπει να μνημονεύονται με κάθε ευκαιρία για να μας αφυπνίζουν από το λήθαργο.

Το καθήκον και το χρέος μας απέναντι στον Τάσο και στον Σολωμό και σε όλους τους αθάνατους νεκρούς ήρωες μας, οι οποίοι με αυταπάρνηση, θάρρος και γενναιότητα ρίχτηκαν στην πρώτη γραμμή του άνισου αγώνα και θυσιάστηκαν προασπιζόμενοι τη δημοκρατία, την εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της πατρίδας μας, δεν εξοφλείται με λόγους, αλλά με έργα που είναι αντάξια της θυσίας τους και με πράξεις που ταιριάζουν στην αρετή τους. Η θυσία όλων των παλικαριών της Κύπρου, μας επιβάλλει να συνεχίσουμε τον αγώνα για την απελευθέρωση του νησιού μας και για τερματισμό της κατοχής και του εποικισμού. Μας επιβάλλει να συνεχίζουμε τον αγώνα μας για την επίτευξη λύσης που θα απαλλάσσει την Κύπρο από τα ξένα στρατεύματα και την κατοχή, και που θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων.

Η πορεία των συνομιλιών υπήρξε μέχρι σήμερα μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία χωρίς αποτέλεσμα, λόγω της αδιαλλαξίας και της αλαζονείας της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, πιστός σε αρχές και αξίες, συνεχίζει αταλάντευτα τον αγώνα για μια πατρίδα ελεύθερη, ανεξάρτητη και επανενωμένη. Για μια  πατρίδα που θα τη διαχειριζόμαστε χωρίς ξένες  παρεμβάσεις.

Η δέσμευσή μας είναι μία και αμετάθετη. Θα εξαντλήσουμε το άπαξ των δυνατοτήτων που προσφέρονται στα πλαίσια της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Οι δικές μας θέσεις και προτάσεις βρίσκονται απολύτως μέσα στο πλαίσιο της συμφωνημένης αυτής βάσης-λύσης και είναι προτάσεις που στηρίζονται στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979, στα Ψηφίσματα του ΟΗΕ, αλλά και στο διεθνές και στο ευρωπαϊκό δίκαιο. Μια λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική στην οποία Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Μαρωνίτες και Λατίνοι θα ζουν και θα εργάζονται αρμονικά.

Παρά τις δυσκολίες που ορθώνονται μπροστά μας, εμείς οφείλουμε στον Τάσο και στον Σολωμό να παραμείνουμε σταθεροί στον στόχο μας, διεκδικητικοί, προσηλωμένοι, χωρίς αμφιταλαντεύσεις και επίμονοι στις προσπάθειες μας. Θέλουμε τον άμεσο τερματισμό της κατοχής και της τραγωδίας του τόπου μας, την επανένωση του λαού μας και της χώρας μας, την κατοχύρωση της ασφάλειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε λύση και για απεμπόληση των συμφωνημένων και των βασικών αρχών λύσης του Κυπριακού. Δεν έχουμε την πολυτέλεια δημαγωγίας με συνθήματα κενού περιεχομένου. Προτάσεις άλλες εκτός της λύσης που προνοεί διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία είναι μονοπάτια που διευκολύνουν την Τουρκία να προωθήσει και να υλοποιήσει το στόχο της στο Κυπριακό, που δεν είναι άλλος από τη διχοτόμηση.


Στην πορεία του δίκαιου αγώνα μας για άρση της κατοχής και του εποικισμού, πολύ σημαντικό ρόλο θεωρούμε ότι πρέπει να έχει και η ΕΕ. Το κυπριακό πρόβλημα είναι και ευρωπαϊκό πρόβλημα. Και η λύση σαφέστατα πρέπει να είναι συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο, χωρίς παρεκκλίσεις από τις βασικές ελευθερίες και χωρίς να γίνει αποδεκτή η όποια θέση της τουρκικής πλευράς περί πρωτογενούς δικαίου.

Χρέος και καθήκον όλων μας είναι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της χώρας μας. Ο Σεπτέμβρης αναμένεται να είναι πολύ σημαντικός για την εξέλιξη των πραγμάτων και πρέπει όλα τα ενδεχόμενα να αντιμετωπιστούν με τη δέουσα σοβαρότητα ώστε να αποφευχθούν παγίδες που στόχο έχουν την ικανοποίηση των τουρκικών θέσεων. Αυτό είναι το χρέος μας και το καθήκον μας προς τους αθάνατους νεκρούς μας και προς τις μελλοντικές γενιές.

Τιμή στον Τάσο και στον Ισαάκ και σε όλους τους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και την ανεξαρτησία αυτού του τόπου μας.

Ας είναι αιωνία η μνήμη τους.

----------------------