3/7/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Καδή σε ημερίδα της Green dot Cyprus

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Καδή
σε ημερίδα της Green dot Cyprus


Θέμα: Ο ρόλος της εκπαίδευσης απέναντι στις περιβαλλοντικές προκλήσεις
 
Θα ήθελα κατ’ αρχάς να σας συγχαρώ για την επίκαιρη και σημαντική ημερίδα που διοργανώνετε με επίκεντρο την έννοια « Rethink », η οποία εστιάζεται στη μείωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των απορριμμάτων στην Κύπρο. Η έννοια « Rethink » είναι στενά συνυφασμένη με την ηθική και την εκπαίδευση, και αποτελεί το ζητούμενο στην ανάσχεση της περιβαλλοντικής κρίσης, στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων και στη διαμόρφωση δημιουργικών και παραγωγικών κοινωνιών οι οποίες θα διέπονται από τις αρχές της αειφορίας.

Η μέχρι τώρα πορεία του πλανήτη φανερώνει ότι,, παρά τις πολιτικές αποφάσεις και νομοθετικές ρυθμίσεις που έχουν προωθηθεί, η περιβαλλοντική κρίση εντείνεται. Και αυτό γιατί η περιβαλλοντική κρίση είναι κατεξοχήν αποτέλεσμα κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών παραγόντων. Απάντηση στην αντιμετώπισή της φαίνεται πως συνιστά η ίδια η εκπαίδευση, που αποτελεί τη μοναδική ίσως λύση και ελπίδα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τη διαμόρφωση πολιτών με γνώσεις και αξίες βασισμένες στην αλληλεγγύη και τη δικαιοσύνη.

Η επίτευξη ενός τέτοιου εγχειρήματος απαιτεί από την ίδια την εκπαίδευση να θέσει στο επίκεντρό της το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη. Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση συνδέεται με περιβαλλοντικά φαινόμενα που αφορούν άμεσα στη ζωή μας, παρέχει κίνητρα για εθελοντική συμμετοχή σε περιβαλλοντικές δράσεις και εμμένει στην αξία και αναγκαιότητα της ομαδικής δουλειάς και της ενεργού συμμετοχής στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Συνάμα, αποσκοπεί σε μια μάθηση ζωντανή αλλά και ψυχαγωγική, η οποία οδηγεί στην ανάπτυξη κατάλληλων δεξιοτήτων για τη λύση περιβαλλοντικών προβλημάτων. Μέσα από τέτοια εκπαίδευση τα άτομα και οι ομάδες έχουν τη δυνατότητα να επανατοποθετηθούν σε σχέση με το περιβάλλον, κατά τρόπο που να προλαβαίνουν τις μελλοντικές καταστάσεις που απειλούν την ποιότητά του.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, προσανατολίζεται προς αυτή την κατεύθυνση, θέτοντας στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών, δράσεων και επιδιώξεών του, την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη. Για τον σκοπό αυτό θα προχωρήσουμε άμεσα στη θεσμοθέτηση της Μονάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αειφόρου Ανάπτυξης, όπως προνοείται στο Κυβερνητικό Πρόγραμμα, ώστε τα θέματα του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης να ενισχυθούν περαιτέρω στην εκπαιδευτική διαδικασία και κατά τρόπο ενιαιοποιημένο, ολοκληρωμένο, συστηματικό και σε μακροπρόθεσμη βάση.
 
Κλείνοντας, θα ήθελα να σημειώσω ότι η χρηματοδότηση του προγράμματος « Rethink , Reduce, Recycle» από το πρόγραμμα Life αποτελεί μεγάλη τιμή για την Κύπρο, αποτελεί ένα κατεξοχήν πρόγραμμα εκπαίδευσης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, με πολλαπλά οφέλη. Η χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου καταδεικνύει τη σημασία και τον ρόλο που αποδίδεται στη διαμόρφωση πολιτών με περιβαλλοντική γνώση, περιβαλλοντική συνείδηση και περιβαλλοντική ευθύνη, για τους οποίους η παιδεία και η εκπαίδευσή έχει τον πρώτο λόγο.
 
Σας διαβεβαιώνω ότι τα απορρέοντα του προγράμματος θα αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Η προσπάθεια είναι κοινή και η πρόκληση μεγάλη, και προς αυτή την κατεύθυνση καλούμαστε συμμετοχικά και συλλογικά να εργασθούμε.