3/7/14

Δήλωση του Υπουργού Άμυνας μετά το πέρας της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ
Δήλωση του Υπουργού Άμυνας μετά το πέρας της
Επιτροπής Άμυνας της Βουλής


Είχα τη δυνατότητα σήμερα να ενημερώσω την Επιτροπή Άμυνας της Βουλής για τα μέτρα και τις πρωτοβουλίες που προωθούμε με στόχο τη δημιουργία συνθηκών αξιοκρατίας, δικαιοσύνης και χρηστής διοίκησης εντός του στρατεύματος.
Θεωρώ ότι η προώθηση του στόχου αυτού είναι εξαιρετικά σημαντική στο πλαίσιο της συντεταγμένης προσπάθειας που καταβάλλουμε για την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων. Γιατί αυτοί που πρωτίστως θα κληθούν να υλοποιήσουν αυτό τον στόχο και αυτή την αποστολή, πρωτίστως δηλαδή τα μόνιμα στελέχη της Εθνικής Φρουράς, αλλά και οι κληρωτοί και οι έφεδροι,  θα πρέπει να πιστεύουν και να υπηρετούν ενσυνείδητα το κοινό στόχο. Και για να γίνει αυτό θα πρέπει η ηγεσία, όχι μέσα από διακηρύξεις αλλά μέσα από συγκεκριμένα έργα, μέσα από θεσμοθετημένες διαδικασίες αλλά και μέσα από το καθημερινό παράδειγμα θα επιβεβαιώνει ότι ο καθένας ανταμείβεται με βάση την αξία, με βάση τις γνώσεις και τις δυνατότητες και την προσφορά του.  Πρέπει να αποδεικνύουμε καθημερινά ότι επιβραβεύονται οι άριστοι και ότι τοποθετούνται οι κατάλληλοι στις κατάλληλες θέσεις.
Έχω πει και άλλες φορές ότι έχω απόλυτη επίγνωση του ότι δεν είναι εύκολο εγχείρημα να αλλάξεις νοοτροπίες και συμπεριφορές που έχουν εμπεδωθεί για δεκαετίες.
Θα χρειαστεί συνεπώς η στήριξη ολόκληρου του πολιτικού κόσμου, των κομμάτων, των πολιτικών προσώπων αλλά και η συνδρομή των ίδιων των πολιτών.

Είχα την ευκαιρία σήμερα να παρουσιάσω την πρώτη δέσμη συγκεκριμένων μέτρων που θέτουν τις βάσεις αυτής της πορείας αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Πολύ συνοπτικά αναφέρω:
1)    Περιορίζεται η δυνατότητά του Υπουργού Άμυνας να αποφασίζει, χωρίς κριτήρια και χωρίς εισήγηση επιτροπής, για στρατολογικά θέματα.
           Η παρούσα πρακτική συντηρεί ένα κλίμα αδιαφάνειας και συντείνει στο κλίμα απαξίωσης και αμφισβήτησης των θεσμών.
2)    Καταργείται η δυνατότητα που υπήρχε στο παρελθόν για παραχώρηση απαλλαγών από το Γραφείο του Υπουργού σε εφέδρους.
3)    Δόθηκαν οδηγίες στο ΓΕΕΦ για επανεξέταση του συστήματος  παρουσιάσεων των εφέδρων με στόχο τη βελτιστοποίηση της εκπαίδευσης και μείωση, παράλληλα, της άσκοπης απώλειας χρόνου.

4)    Θεσπίστηκαν αυστηρά κριτήρια για τις αποσπάσεις στρατιωτών, και καθιερώνονται νέες διαδικασίες επιλογής. Ως προς αυτό το ΓΕΕΦ προχώρησε στην τροποποίηση της σχετικής πάγιας τους διαταγής.
           5)    Η σύνθεση της υφιστάμενης Επιτροπής Κοινωνικών Προβλημάτων που αξιολογεί αιτήματα για μεταθέσεις και αποσπάσεις τροποποιήθηκε  κατά τρόπο που διασφαλίζεται στον μέγιστο δυνατό βαθμό η αντικειμενικότητα της διαδικασίας.
Η Επιτροπή πλέον δεν απαρτίζεται από μόνιμα μέλη, μειώνοντας έτσι τις δυνατότητες εξωγενών παρεμβάσεων.
Στην Επιτροπή πλέον συμμετέχουν, με βάση την πάγια διαταγή που βρίσκεται σε ισχύ, αξιωματικοί που επιλέγονται με κλήρωση λίγες ώρες πριν από τη τακτική Σύνοδο της Επιτροπής.
Συμμετέχει ένας ανώτατος αξιωματικός ως Πρόεδρος, τρεις ανώτεροι αξιωματικοί του Στρατού Ξηράς, Ναυτικού και της Αεροπορίας καθώς επίσης και ένας στρατιωτικός γιατρός. Για να ενισχύσουμε την ανθρωποκεντρική διάσταση που θέλουμε να δώσουμε στη διαδικασία αξιολόγησης κοινωνικών προβλημάτων προστίθεται ακόμη, ως μέλος της Επιτροπής, και ένας εκπρόσωπος του Τμήματος Κοινωνικής Ευημερίας, που θα εναλλάσσεται και πάλι και δεν θα είναι ο ίδιος σε κάθε Σύνοδο.
Οι αποφάσεις της Επιτροπής, που είναι συμβουλευτική, απαιτείται να είναι πλήρως αιτιολογημένες γραπτώς και υποβάλλονται για τελική έγκριση στην ιεραρχία του ΓΕΕΦ.

6)    Αρχής γενομένης από τη παρούσα κατάταξη εθνοφρουρών, οι άδειες που δικαιούνται οι στρατιώτες αυξάνονται ή μειώνονται ανάλογα με βάση τον βαθμό δυσκολίας των μονάδων.
          Για παράδειγμα, όσοι υπηρετούν στην πράσινη γραμμή, θα δικαιούνται περισσότερης άδειας απ’ όσους υπηρετούν σε γραφεία, σε λέσχες ή στα ΚΑΑΥ. Πέραν τούτου, στο νομοσχέδιο που ήδη ετοιμάζεται και θα κατατεθεί σύντομα στην Βουλή προνοεί όπως όσοι εθνοφρουροί υπηρετούν πέραν των 80 χλμ μακριά από την μόνιμη κατοικία τους να πιστώνονται επιπλέον με μια μέρα άδειας για κάθε μήνα υπηρεσίας, η οποία προστίθεται στη δικαιούμενη κανονική τους άδεια.

7)    Δόθηκαν οδηγίες και μελετάται η παραχώρηση κινήτρων και η μοριοδότηση των αξιωματικών που υπηρετούν στις μάχιμες μονάδες, καθώς και η καθιέρωση προσοντολόγιου για όσους υπηρετούν σε επιτελικές θέσεις.
8)    Με εισήγηση μας στο Υπουργικό Συμβούλιο εγκρίθηκε πολύ πρόσφατα, και βρίσκεται ενώπιον της Βουλής το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, την απόπαγοποίηση 260 κενών θέσεων αξιωματικών της ΕΦ.
9)     Προωθείται σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή, με την επανέναρξη των εργασιών της, σειρά κανονισμών και νομοσχεδίων, που εδώ και χρόνια βρίσκονται στα συρτάρια, και που σχετίζονται με κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το μόνιμο προσωπικό της Εθνικής Φρουράς, με πρώτιστο το ζήτημα των προαγωγών. Είναι ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο με μια πολύ σημαντική ρύθμιση, η οποία για πάρα πολλά χρόνια παραμένει χωρίς υλοποίηση με συνεπακόλουθες συνέπειες και στην επιχειρησιακή ικανότητα αλλά και στο φρόνημα των στελεχών.
           Τα μόνιμα στελέχη – και θέλω να το τονίσω- δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως δημόσιοι υπάλληλοι. Η μη πλήρωση κενών θέσεων στο στράτευμα δεν προκαλεί μόνο δυσλειτουργίες αλλά έχει να κάνει με την ίδια την διοικητική δομή και λειτουργία της ΕΦ ως ένας κατεξοχήν ιεραρχικός οργανισμός.

10)    Καθορίζεται μέγιστος χρόνος υπηρεσίας στην ίδια θέση. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον τομέα των εξοπλισμών και της προμήθειας υλικών, δηλαδή σε ό,τι έχει να κάνει με την οικονομική διαχείριση, καθιερώνεται μέγιστος χρόνος θητείας τα τρία χρόνια.

Τέλος έχω ενημερώσει τη Επιτροπή Άμυνας για τις πρωτοβουλίας, σκέψεις και προτάσεις μας σε ό,τι αφορά ένα νέο σύστημα κριτηρίων που αφορά απαλλαγές και αναστολές από την κατάταξη στην ΕΦ και έχει βεβαίως να κάνει και με το ευρύτερο ζήτημα της φυγοστρατίας.
Αξιολογούμε τόσο τη σύνθεση Επιτροπών όσο και τις διαδικασίες. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και την ευαισθησία με την οποία αντιμετωπίζεται η κάθε περίπτωση ξεχωριστά. 
Ο πολιτικός υποκειμενισμός, όμως, που επέτρεπε μέσα από την διακριτική ευχέρεια που είχε ο Υπουργός να αποφασίζει χωρίς κριτήρια και χωρίς εισήγηση επιτροπής  καταργείται. Από τη νέα χρονιά τα σημειώματα κατάταξης θα στέλλονται έγκαιρα 4 ή και 5 μήνες πριν την προσδιορισμένη μέρα κατάταξης, ούτως ώστε να υπάρχει δυνατότητα 3 μήνες πριν να υπάρχει καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτημάτων για αναβολές ή αναστολές για οικογενειακούς, ιατρικούς ή άλλους λόγους που προβλέπει η νομοθεσία. Η υπηρεσία θα υποχρεούται 2 μήνες πριν την κατάταξη να απαντήσει γραπτώς σε όλους τους ενδιαφερόμενους αν εγκρίνεται ή απορρίπτεται το αίτημα τους. Συνεπώς, η μέχρι σήμερα πρακτική όπου κυριολεκτικά μέχρι και μια μέρα πριν τη κατάταξη αξιολογούνται αιτήματα για αναβολές και απαλλαγές τερματίζεται οριστικά.

3/7/2014