9/7/14

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στα αποκαλυπτήρια πλάκας τιμής για τους Κύπριους που βοήθησαν Εβραίους πρόσφυγες

Να μη μεταδοθεί πριν τις 8 μ.μ.

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη
στα αποκαλυπτήρια πλάκας τιμής για τους Κύπριους
που βοήθησαν Εβραίους πρόσφυγες


Mε βαθειά συγκίνηση και μεγάλο σεβασμό βρισκόμαστε σήμερα εδώ για την αποκάλυψη της αναμνηστικής πλάκας που θα θυμίζει στις σημερινές και τις μέλλουσες γενεές τη θερμή σχέση που σε στιγμές δύσκολες και τραγικές ανέπτυξαν ο κυπριακός και ο εβραϊκός λαός.
Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και αμέσως μετά, η Κύπρος έγινε ο τόπος διέλευσης περίπου 53 χιλιάδων επιζώντων του Ολοκαυτώματος, που προσπαθούσαν να φτάσουν στην υπό βρετανική διοίκηση Παλαιστίνη, πριν από την ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ.

Οι Εβραίοι απελαθέντες στην Κύπρο στεγάστηκαν σε στρατόπεδα στην περιοχή Καράολος κοντά στην πόλη της Αμμοχώστου, σε στρατόπεδα στην Δεκέλεια και εδώ, στην Ξυλοτύμπου. Για τον Εβραϊκό λαό, η περίοδος της απέλασης στο αποικιοκρατούμενο τότε νησί μας, ήταν ένα τελευταίο στάδιο στο μακρινό τους ταξίδι προς τη γη του Ισραήλ. Ήταν περίοδος ατελείωτων καταθλιπτικών συνθηκών διαβίωσης, όμως και υπό αυτές ακόμα τις συνθήκες, στα στρατόπεδα των Εβραίων προσφύγων υπήρχε ζωή και πολλή ανθρωπιά και αγάπη.

Οι Κύπριοι που εργάζονταν στα στρατόπεδα, καθώς και στα γύρω χωριά, συμπεριφέρονταν με θέρμη στους απελαθέντες και ταυτίζονταν πραγματικά με τα δικά τους βάσανα. Πρόσφεραν στους Εβραίους πρόσφυγες υπηρεσίες και αναγκαία αγαθά, εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους.

Εξήντα πέντε χρόνια αφότου οι πύλες των εβραϊκών στρατοπέδων κράτησης στην Κύπρο έκλεισαν και οι πρόσφυγες μετανάστευσαν στο Ισραήλ, έχει εξαφανιστεί σχεδόν κάθε απτό στοιχείο για την εδώ ύπαρξη τους, όχι όμως κι από τις καρδιές των ανθρώπων.

Λαμπρό παράδειγμα η Ζεχαβίτ Μπλούμενφελντ που γεννήθηκε στο παλιό Βρετανικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο στην Αγλαντζιά, το 1948, και έχει εξελιχθεί στην καλή Σαμαρείτισσα των Κυπρίων που επισκέπτονται το Ισραήλ για ιατρικούς ή και άλλους λόγους.

Η Ζεχαβίτ δεν έχει αναμνήσεις από τότε που έφυγε από την Κύπρο, μόλις εννιά μηνών. Όταν ήταν μικρή όμως, άκουγε πάντα τους γονείς της, όπως η ίδια λέγει, να μιλάνε για τους Κύπριους με τα καλύτερα λόγια. Αυτό κρατά βαθειά στην ψυχή της, αυτό ζεσταίνει μέχρι σήμερα και θα ζει πάντα στις καρδιές των λαών της Κύπρου και του Ισραήλ.

Αυτός ο δεσμός της ανθρωπιάς και της αγάπης δυναμώνει τον κρίκο της φιλίας και της καλής γειτονίας των δυο χωρών μας που έχει τις ρίζες του στο βάθος της Ιστορίας και ανάγεται στους αρχαίους χρόνους. Τότε που οι πρώτοι Εβραίοι εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο κατά την ελληνιστική περίοδο και η παρουσία τους ήταν σημαντική έως και τη ρωμαϊκή εποχή. Κατά την οθωμανική περίοδο, η Κύπρος δέχθηκε, ξανά κύματα Σεφαρδίμ Εβραίων που συνέρρεαν στις χώρες της οθωμανικής αυτοκρατορίας μετά την εκδίωξη τους από την Ιβηρική χερσόνησο, το 1492.

Ένα πιο πρόσφατο συναπάντημα των δύο λαών έλαβε χώρα στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν έγιναν προσπάθειες σύστασης εβραϊκών αγροτικών κοινοτήτων στο νησί μας.

Σήμερα, οι σχέσεις των δυο χωρών μας έχουν περάσει στο πιο λαμπρό στάδιό τους, όχι υπό συνθήκες ανάγκης και οικονομικού ή πολιτικού εξαναγκασμού, όπως στο παρελθόν, αλλά ελεύθερης βούλησης και επιλογής.

Εγκαινιάζουμε μια νέα εποχή στις σχέσεις μας, ιδιαίτερα μετά τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες των δυο χωρών. Θέλω, όμως, να θυμίσω πως και πριν τον εντοπισμό των κοιτασμάτων, επί προεδρίας του αείμνηστου Προέδρου μας Γλαύκου Κληρίδη, το 1994, ενισχύθηκαν οι διπλωματικές μας σχέσεις με το άνοιγμα κυπριακής πρεσβείας στο Ισραήλ. Οι πρώτες επισκέψεις ανωτάτου επιπέδου αντηλλάγησαν από τον Πρόεδρο Βάιτσμαν, το 1998 στην Κύπρο και τον Πρόεδρο Κληρίδη, το 2000 στο Ισραήλ.

Κορυφώθηκαν με την υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης αποκλειστικής οικονομικής ζώνης Κύπρου και Ισραήλ και ακολούθησαν οι εκατέρωθεν επισκέψεις του προέδρου Χριστόφια και του Προέδρου Σιμόν Πέρες, του Πρωθυπουργού κ. Βενιαμίν Νεντανιάχου στην Κύπρο, το 2012 και η επίσκεψη μου στο Ισραήλ το 2013.

Μια νέα εξάλλου περίοδος περαιτέρω εμβάθυνσης των σχέσεών μας σηματοδοτείται με την επίσκεψή μου τον Μάιο του 2013 και την υπογραφή σημαντικών συμφωνιών για μια στρατηγική σχέση στην συνεκμετάλλευση των ευρημάτων των υδρογονανθράκων, αλλά και σ’ ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των δύο χωρών.

Η συνεργασία των χωρών μας έχει επεκταθεί σε μια σειρά τομέων, όπως την έρευνα και διάσωση, τον τουρισμό την γεωργία, την επιστήμη, το περιβάλλον.

Θέλω να σημειώσω την κοινή αντίληψη που χαρακτηρίζει τις προθέσεις μας, όπως αυτή εκφράστηκε από τον Πρόεδρο Σιμόν Πέρες κατά την επίσκεψή μου στο Ισραήλ, υπό την ιδιότητα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Κύπρος και Ισραήλ είναι ενωμένες με πολλούς τρόπους.»

Εργαστήκαμε και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί με την Κύπρο, την οποία το Ισραήλ θεωρεί κοντινό φίλο τόσο πολιτικά όσο και γεωγραφικά». Το ίδιο, θα έλεγα και από δικής μας πλευράς.

Όπως έχω δηλώσει προ ολίγων ημερών, κατά τα εγκαίνια ενός ακόμα κοινού έργου, στο Βασιλικό, η κυβέρνησή μου είναι δεσμευμένη για περαιτέρω διεύρυνση και εμβάθυνση των ήδη εξαίρετων σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, ώστε να εγκαινιαστεί μια νέα εποχή ευημερίας μεταξύ των χωρών μας.

Κατά τις ευρείες συναντήσεις με αξιωματούχους της ισραηλινής Κυβέρνησης, περιλαμβανομένου του Πρωθυπουργού, τον οποίο περιμένουμε να φιλοξενήσουμε στη χώρα μας σύντομα, διαπιστώθηκε ότι η Κύπρος και το Ισραήλ μοιράζονται ένα κοινό όραμα: Να αναβαθμίσουμε ουσιαστικά και στρατηγικά τις σχέσεις μας σε όλους τους δυνατούς τομείς, προς αμοιβαίο όφελος. Προσωπικά, δεν θα φεισθώ προσπαθειών και πρωτοβουλιών και θα προσφέρω οποιαδήποτε απαραίτητη βοήθεια για επίτευξη αυτού του στόχου.

Κλείνοντας, θέλω να τονίσω πως πίσω από την άψυχη αυτή πλάκα που αποκαλύπτουμε σήμερα για να θυμίζει ένα ιστορικό συναπάντημα των δυο λαών μας, κρύβονται ο κοινός πόνος, η κοινή μοίρα και το κοινό όραμα των χωρών μας σε αυτή τη στενή και εύφλεκτη γωνιά της Ανατολικής Μεσογείου.

Κρύβεται η θερμή σχέση μας που θα καθοδηγεί πάντοτε τα μελλοντικά βήματά μας, για το καλό των λαών μας και της ευρύτερης περιοχής.

Με αυτές τις διαπιστώσεις και με την ευχή να επικρατήσουν οι αρχές και αξίες του διεθνούς δικαίου στα προβλήματα ύπαρξης που οι χώρες μας αντιμετωπίζουν, εύχομαι σύντομα να γιορτάσουμε την οριστική ειρήνευση στην πολυτάραχη περιοχή μας επ’ αγαθώ των λαών του συνόλου των κρατών της Ανατολικής Μεσογείου.

________________