9/7/14

Χαιρετισμός του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Ν. Χριστοδουλίδη στην έκθεση «Θυμήσου, η εισβολή εξακολουθεί να υφίσταται»

Θέλω να εκφράσω την ιδιαίτερη συγκίνησή μου που βρίσκομαι σήμερα, εδώ, ανάμεσα σε εκατόν και πλέον ανθρώπους του πνεύματος και του πολιτισμού, οι οποίοι συνδράμουν με τα έργα και τη δουλειά τους σε μια ιερή για την πατρίδα και τον πολιτισμό μας εκδήλωση, που τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη.


Επιθυμώ να σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας και τις ευχές του για την επιτυχία της εξαιρετικής αυτής πρωτοβουλίας και την ευόδωση των υψηλών στόχων που έχετε θέσει. Δυστυχώς, λόγω άλλων ειλημμένων υποχρεώσεων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν μπόρεσε να παρευρεθεί για να απευθύνει ο ίδιος, όπως θα ήθελε, το χαιρετισμό και τις ευχές του.

Επιτρέψτε μου καταρχάς να συγχαρώ τους οργανωτές της πρωτότυπης και συγκινητικής αυτής έκθεσης. Το περιοδικό λόγου, τέχνης και προβληματισμού «ΑΝΕΥ» και την Πρωτοβουλία Εικαστικών και Πνευματικών Ανθρώπων, που σε στήριξη με το ΕΚΑΤΕ, το Σύνδεσμο Κυπρίων Γελοιογράφων «ΓΕΛ.Α» και την Παιδιατρική Εταιρεία, έχουν επιλέξει ένα συγκινητικό τρόπο για να αναδείξουν την τραγικότητα που βιώνει η πατρίδα μας τα τελευταία 40 χρόνια.

Το γεγονός ότι η έκθεση που εγκαινιάζουμε σήμερα, περιλαμβάνει 40 εικαστικά έργα, 40 ποιήματα και 40 σκίτσα με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 χρόνων από την εισβολή και την συνεχιζόμενη κατοχή, συνιστά ισχυρό συμβολισμό, αλλά και μήνυμα σθένους, αντοχής και αγώνα για τερματισμό της απαράδεκτης αυτής κατάστασης πραγμάτων.

Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι οι εκατόν περίπου εικαστικοί, ποιητές και σκιτσογράφοι και η πλειάδα καταξιωμένων νέων από διάφορους τομείς με την βοήθεια των οποίων υλοποιείται το μεγαλεπήβολο αυτό έργο, συμμετέχουν με πρωτότυπα έργα τα οποία δημιουργήθηκαν ειδικά για τον σκοπό αυτό.

Είναι εξίσου σημαντικό να σημειωθεί ότι όλοι οι συντελεστές της έκθεσης μετέχουν στην αξιέπαινη αυτή εκδήλωση, αφιλοκερδώς και ότι όλα τα έσοδα από την πώληση των έργων και του λευκώματος που θα εκδοθεί στη συνέχεια, θα παραχωρηθούν στο Παιδοογκολογικό Κέντρο του Νοσοκομείου.

Η Πολιτεία ενθαρρύνει και στέκεται αρωγός σε τέτοιες πρωτοβουλίες και συνδράμει όσο τις επιτρέπουν τα σημερινά οικονομικά δεδομένα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού θα χρηματοδοτήσουν την εκτύπωση και την αγορά αριθμού λευκωμάτων της Έκθεσης.

Ο τίτλος της έκθεσης που εγκαινιάζουμε εδώ απόψε, «Θυμήσου, η εισβολή εξακολουθεί να υφίσταται», είναι δηλωτικός της τραγικότητας που βιώνουμε για 40 ολόκληρα χρόνια: Τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής που βύθισε την Κύπρο στο πένθος, και από τη μια μέρα στην άλλη, μετέτρεψε, ανάμεσα σε πολλά άλλα, χιλιάδες οικογένειες σε πρόσφυγες. Παρόλο που το πέρασμα του χρόνου απαλύνει τον πόνο και φαινομενικά επουλώνει τις πληγές η Κύπρος και ο λαός της υποφέρει από την παράνομη στρατιωτική κατοχή, το δράμα των αγνοουμένων, τις μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κυπριακού λαού, τον παράνομο εποικισμό και τη συνεχιζόμενη καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς της. Αυτά δεν αποτελούν θεωρίες και επαναλαμβανόμενες επετειακές ρητορείες. Εμείς, οι Κύπριοι, πρόσφυγες και μη, είμαστε οι μόνοι σήμερα Ευρωπαίοι πολίτες που δεν απολαμβάνουμε βασικά ανθρώπινα δικαιώματα στην ίδια μας την πατρίδα εξαιτίας της συνεχιζόμενης τουρκικής στρατιωτικής κατοχής. Αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα. Δεν μπορούμε ελεύθερα να διακινηθούμε, να εγκατασταθούμε, να ζήσουμε στο κατεχόμενο μέρος του νησιού μας, να ασκήσουμε τα θρησκευτικά μας δικαιώματα.

Πέρα από τις τραγικές αυτές συνέπειες της τουρκικής κατοχής, αντιμετωπίζουμε και τον άμεσο, πια, κίνδυνο του εκτουρκισμού των κατεχομένων εδαφών μας, που αν δεν αναχαιτισθεί σύντομα, θα είναι δυστυχώς οριστικός.

Μετά από τριάντα τρεις και πλέον αιώνες αδιάλειπτης ελληνικής παρουσίας σε όλη την επικράτεια αυτού του τόπου, παρά τις συνεχείς και μακρές κατακτήσεις δεκάδων επιδρομέων, είναι η πρώτη φορά που η Κύπρος κινδυνεύει από την εθνική κάθαρση που επέβαλε ο Αττίλας στο ένα τρίτο του εδάφους της, την βάναυση δημογραφική αλλοίωση, την καταστροφή θρησκευτικών μνημείων, τον ξεριζωμό, ακόμη και την αλλαγή των τοπωνυμίων.

Οφείλουμε να ανησυχούμε έντονα από το γεγονός ότι πέρασαν κιόλας 40 τόσα χρόνια αφότου η κατεχόμενη Κύπρος σχεδόν νεκρώθηκε από κάθε ελληνική παρουσία. Την ίδια ώρα θα πρέπει η ανησυχία αυτή να μετατραπεί σε κινητήρια δύναμη που θα αναπτερώσει το ηθικό και θα οδηγήσει σε νέες συντονισμένες και αποτελεσματικές προσπάθειες ώστε οι λιγοστοί Έλληνες κάτοικοι, οι εγκλωβισμένοι μας, να βοηθηθούν και να παραμείνουν εκεί συνεχιστές, μαχητές, προασπιστές των δικαίων του λαού μας μέχρι την συνολική λύση. Επιπλέον, η δική μας γενιά έχει την ευθύνη να μεταλαμπαδεύσει στην επόμενη γενιά την αγάπη για την πατρίδα, την γνώση για τους κατεχόμενους τόπους μας, την έγνοια και το πάθος της επιστροφής.
Παράλληλα, οι προσπάθειες για συνολική λύση θα πρέπει να συνεχισθούν με σοβαρότητα, μεθοδικότητα και ευσυνειδησία. Ελπίζουμε ότι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι θα συνειδητοποιήσουν σύντομα τα αμοιβαία και μακροπρόθεσμα οφέλη από μια συνολική λύση που θα επανενώνει την Κύπρο, θα θεμελιώσει την ειρήνη και την σταθερότητα στην πατρίδα μας και θα συμβάλει στην ευημερία του συνόλου του λαού της.

Μετά από 40 χρόνια, το καθήκον μας είναι να βεβαιωθούμε ότι ΔΕΝ ΞΕΧΑΣΕ ΚΑΝΕΙΣ. Ότι κάθε μέρα αντικρίζουμε τον Πενταδάκτυλο και θυμόμαστε ότι η εισβολή έγινε, η κατοχή επακολούθησε και συνεχίζεται. Αυτό δηλώνει ο εύστοχος τίτλος της αξιόλογης αυτής έκθεσης που συμβάλει με το δικό της ξεχωριστό τρόπο στον αδιάκοπο αγώνα μας.

Είμαστε η γενιά που μεγάλωσε με το Δεν Ξεχνώ. Είμαστε η γενιά του ΕΛΠΙΖΩ και του ΚΑΡΤΕΡΩ. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, θα εργαστούμε για να ανατρέψουμε τα αρνητικά δεδομένα, να πείσουμε ότι η Κύπρος αξίζει μια ευκαιρία στην ειρήνη, απαλλαγμένη από στρατεύματα κατοχής και συρματοπλέγματα, όπου όλοι μας θα απολαμβάνουμε τα ίδια δικαιώματα που απολαμβάνουν οι Γάλλοι, οι Ιταλοί και οι Γερμανοί σε ολόκληρη την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο αγώνας δεν είναι εύκολος, τα κλειδιά βρίσκονται στις τσέπες άλλου, όμως θα το παλέψουμε στον δρόμο που χάραξε η μαρτυρική Τυλληρία, η ηρωική και πάντα ελεύθερη Καρπασία, η κοσμοπολίτικη Αμμόχωστος, η μοσχομυρισμένη Μόρφου, η γραφική Κερύνεια. Με ενότητα και ομοψυχία μπορούμε να τα καταφέρουμε.