3/7/14

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Γουατεμάλα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια
του νέου Πρέσβη της Γουατεμάλα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, σε επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Δημοκρατίας της Γουατεμάλα, με έδρα το Τελ Αβίβ, κ. Alfredo Vasquez Rivera.

Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του ο κ. Vasquez Rivera αναφέρθηκε στην εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών πριν από 22 χρόνια, και στην επιτυχή διατήρηση ενός εποικοδομητικού διμερούς διαλόγου καθόλη αυτή την περίοδο, μέσα και από την ενεργό δράση σε αυτό τον διάλογο των Μόνιμων Αντιπροσωπειών των δύο χωρών στα Ηνωμένων Έθνη.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην εμπειρία της Γουατεμάλα ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, μια εμπειρία η οποία ήταν πολύ σημαντική καθώς έδωσε τη δυνατότητα στη διπλωματία της χώρας να έχει βαθιά γνώση των πιο σημαντικών διεθνών θεμάτων καθώς και των ιδιαίτερων συνθηκών σε διαφορετικές χώρες και περιοχές.

Ο νέος Πρέσβης είπε ακόμη ότι ο χιλιετής πολιτισμός των δύο χωρών, σε συνδυασμό με τον φυσικό πλούτο τους, θα τους επιτρέψει να εργαστούν από κοινού για την προώθηση του τουρισμού. Είμαι πεπεισμένος, πρόσθεσε, ότι θα μπορούσε να διαμορφωθεί μια στρατηγική συμμαχία σε αυτό τον τομέα με οφέλη και για τις δύο χώρες, και τόνισε τη βούληση της Γουατεμάλα να διευρύνει το διμερές εμπόριο με την Κύπρο καθώς και να διερευνήσει ευκαιρίες για επενδύσεις.

Σημείωσε επίσης ότι η χώρα του προσφέρει τις καλύτερες συνθήκες για επιχειρήσεις στην Κεντρική Αμερική, ως η μόνη με χερσαία σύνορα με τη Βορειο-Αμερικανική Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών, τη μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο, και με την οικονομία της να έχει ρυθμό ανάπτυξης 3,5% το 2013.



Ο κ. Πρέσβης αναφέρθηκε, επίσης, στις δύο υπό εξέλιξη διμερείς συμφωνίες με την Κύπρο, στη συμφωνία για συνεργασία στον τομέα του τουρισμού και στη συμφωνία πλαίσιο για συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του αθλητισμού, επισημαίνοντας τη βούληση της Γουατεμάλα να υπογράψει στο άμεσο μέλλον μνημόνιο συνεργασίας με το οποίο θα μπορούσε να θεσπιστεί ένας μηχανισμός για διμερείς διαβουλεύσεις με σκοπό την ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

Τέλος, αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Vasquez Rivera είπε ότι η χώρα του στηρίζει όλες τις πρωτοβουλίες για αναζωογόνηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης της Κοινής Διακήρυξης της 11ης Φεβρουαρίου που ανοίγει τον δρόμο για την επανέναρξη των συνομιλιών για επανένωση του νησιού. Σεβόμαστε, πρόσθεσε, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου η οποία αναγνωρίζεται σε όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε τον νέο Πρέσβη ότι η Κυβέρνησή του και ο λαός της Κύπρου θα του παράσχουν κάθε βοήθεια στην εκτέλεση των καθηκόντων του.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι παρά τη γεωγραφική απόσταση που χωρίζει τις δύο χώρες, η Κύπρος και η Γουατεμάλα έχουν αναπτύξει φιλικές και εγκάρδιες σχέσεις, και πρόσθεσε ότι η ιδιότητα μέλους της Κύπρου στην ΕΕ παρέχει ευρύτερες προοπτικές τις οποίες η Κυβέρνησή του είναι πρόθυμη να αξιοποιήσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό με σκοπό την ενίσχυση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών.

Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρέτισε την ένταξη της Γουατεμάλα στη Συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ-Κεντρικής Αμερικής, η οποία αποτελεί σημαντικό εργαλείο τόσο για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο περιοχών και την ενίσχυση του εμπορίου και των επενδύσεων στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, όσο και για την ενίσχυση των προσπαθειών ολοκλήρωσης στην Κεντρική Αμερική.



Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την εκτίμησή του για τη στάση αρχών που τηρεί η χώρα στο κυπριακό πρόβλημα και για τη στήριξή της σε μια συνολική λύση η οποία θα επανενώνει την Κύπρο σύμφωνα με τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και αξίες της ΕΕ.

Πρόσθεσε επίσης: «Η υιοθέτηση της Κοινής Διακήρυξης της 11ης Φεβρουαρίου 2014 άνοιξε τον δρόμο για την επανέναρξη πλήρων συνομιλιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Με αυτή την ευκαιρία, θέλω να επαναλάβω ότι είμαι αποφασισμένος προσωπικά να εμπλακώ σε μια διαπραγματευτική διαδικασία που να προσανατολίζεται στο αποτέλεσμα με στόχο την επίτευξη λύσης η οποία θα διασφαλίζει την ενότητα της χώρας μας και τον σεβασμό στις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών της. Σε αυτή τη διαδικασία, αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην υιοθέτηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που είναι ζωτικά για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων και για την αποκατάσταση της ελπίδας και της εμπιστοσύνης στην προοπτική επίτευξης μιας δίκαιης, βιώσιμης και αμοιβαία αποδεκτής λύσης».

Σε ό,τι αφορά την οικονομία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησής του να εφαρμόσει χωρίς καθυστέρηση το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφηκε με την Τρόικα με στόχο την επάνοδο σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης, προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες τόσο της Κυβέρνησης όσο και του κυπριακού λαού είναι επιτυχείς και έχουν αξιολογηθεί θετικά από τις σχετικές αξιολογήσεις προόδου.

Ανέφερε ακόμη ότι στόχος της Κυβέρνησής του είναι η Κύπρος να εξέλθει της κρίσης με μια ανθεκτική και γερή οικονομία, ισχυρή και πιο εύρωστη από πριν. Για τον σκοπό αυτό, συνέχισε, έχει ήδη υιοθετηθεί σειρά μέτρων με στόχο την αναζωογόνηση της οικονομίας προκειμένου τόσο να αμβλυνθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού όσο και να παρασχεθούν κίνητρα για επενδύσεις και ανάπτυξη.

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε, επίσης, ότι έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, ενώ έχουν ληφθεί μέτρα και για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για την αντιμετώπιση της αύξησης της ανεργίας, τη στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας και την προώθηση της κοινωνικής συνοχής. Το έργο μας μπορεί να μην είναι εύκολο, τόνισε, αλλά είμαι σίγουρος ότι το πνεύμα ενότητας και η αποφασιστικότητα να πετύχουμε, σε συνδυασμό με την ανθεκτικότητα του λαού μας, θα φέρουν εν τέλει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Στην τελετή παρέστησαν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παναγιώτης Αντωνίου και ο Διευθυντής Εθιμοτυπίας κ. Νέαρχος Παλάς.

_____________