3/7/14

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Ύπατου Αρμοστή της Σιγκαπούρης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια
του νέου Ύπατου Αρμοστή της Σιγκαπούρης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, σε επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Ύπατου Αρμοστή της Δημοκρατίας της Σιγκαπούρης, με έδρα τη Σιγκαπούρη, κ. Leong Horn Kee.

Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του ο κ. Leong Horn Kee αναφέρθηκε στις εξαίρετες διμερείς σχέσεις Σιγκαπούρης και Κύπρου από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ τους το 1980 και επανέλαβε τη δέσμευση της Κυβέρνησης της χώρας του για ενίσχυση της φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Αναφέρθηκε, επίσης, στα ισχυρά θεμέλια αλληλοκατανόησης και αμοιβαίων συμφερόντων πάνω στα οποία εδράζεται η φιλία μεταξύ Σιγκαπούρης και Κύπρου, σημειώνοντας ότι και οι δύο χώρες είναι μικρά, νεαρά κράτη που έχουν διανύσει μεγάλο δρόμο από την ανεξαρτησία τους. Η Κύπρος, τόνισε, είναι σήμερα μια από τις πλέον ανεπτυγμένες χώρες της περιοχής της Μεσογείου και στρατηγικός παίκτης στην ΕΕ, και παρομοίως, η Σιγκαπούρη αποτελεί για τη διεθνή κοινότητα περιφερειακό συνομιλητή και κόμβο για τη Νοτιοανατολική Ασία.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις ο νέος Ύπατος Αρμοστής επισήμανε ότι υπάρχουν μεγάλες προοπτικές συνεργασίας και εμβάθυνσης των διμερών δεσμών, καθώς και οι δύο χώρες έχουν μακρά ναυτιλιακή παράδοση, ενώ και δύο βρίσκονται σε στρατηγικές θέσεις στις αντίστοιχες περιοχές τους γεγονός που τους επιτρέπει να λειτουργούν ως περιφερειακές πύλες. Προσβλέπουμε στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας με την Κύπρο σε περιοχές αμοιβαίου συμφέροντος, καθώς και στην εξεύρεση νέων προοπτικών περαιτέρω συνεργασίας, πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι η επικύρωση της Συμφωνίας Ελευθέρων Συναλλαγών ΕΕ – Σιγκαπούρης (EUSFTA) αποτελεί σημαντικό ορόσημο για τις διμερείς σχέσεις Κύπρου και Σιγκαπούρης, καθώς οι εταιρείες των δύο χωρών θα έχουν αυξημένη πρόσβαση στις αγορές η μία της άλλης αλλά και μεγαλύτερες εμπορικές ευκαιρίες, και σημείωσε την εκτίμηση της χώρας του για τη συνεχή υποστήριξη της Κύπρου για ταχεία επικύρωση της συμφωνίας, κάτι που θα είναι θετικό για τις επιχειρήσεις αλλά και θα ενισχύσει το διμερές εμπόριο και τις επενδύσεις.

Τέλος, αναφερόμενος στο Κυπριακό ο κ. Leong Horn Kee επισήμανε τη δέσμευση της χώρας του στις αρχές της κυρίαρχης ισότητας, την οποία καταδεικνύει μέσα από τη συνεπή στήριξη στις προσπάθειες για επίτευξη ειρηνικής, δίκαιης, βιώσιμης και διαρκούς λύσης στο κυπριακό πρόβλημα στο πλαίσιο των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου. Εκφράζω την ικανοποίηση της Σιγκαπούρης για την υιοθέτηση της Κοινής Διακήρυξης της 11ης Φεβρουαρίου που ανοίγει τον δρόμο για την επανέναρξη των συνομιλιών για επανένωση του νησιού.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καλωσόρισε τον νέο Ύπατο Αρμοστή και του ευχήθηκε ό,τι καλύτερο στην εκτέλεση των καθηκόντων του.

Παρά την απόσταση μεταξύ Κύπρου και Σιγκαπούρης, οι δύο χώρες μοιράζονται μια κοινή ιστορική πορεία που τους επιτρέπει να συνεργάζονται στενά σε διεθνείς οργανισμούς και άλλα φόρα, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι η πρόοδος που σημείωσε η Σιγκαπούρη μετά την ανεξαρτησία της είναι πραγματικά αξιοσημείωτη καθώς αποτελεί μια από τις οικονομίες με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, τόνισε ότι η Κύπρος προσβλέπει σε εμβάθυνση της συνεργασίας με τη Σιγκαπούρη καθώς η προώθηση κοινών οικονομικών και εμπορικών συμφερόντων θα είναι εποικοδομητική και για τις δύο χώρες, συμπεριλαμβανομένων αμοιβαία επωφελών επενδύσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, προσβλέπουμε σε επιτυχή σύναψη των εκκρεμουσών συμφωνιών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την εμπορική ναυτιλία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό.

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε, επίσης, στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Σιγκαπούρη διεθνώς ως ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης Κρατών της Νοτιανατολικής Ασίας (ASEAN) και χαιρέτισε την προοπτική προώθησης της συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Σιγκαπούρης καθώς και μεταξύ ΕΕ και ASEAN.

Αναφορικά με το κυπριακό πρόβλημα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε: «Είμαι πεπεισμένος ότι η επανένωση της Κύπρου θα έχει αναμφίβολα θετικό αντίκτυπο στην ταραγμένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου η οποία έχει μεγάλη ανάγκη την ασφάλεια και την ευημερία. Σε αυτό το πλαίσιο θα ήθελα να επαναλάβω τη δέσμευση και την αποφασιστικότητά μου να εργαστώ πυρετωδώς προς την επίτευξη μιας βιώσιμης και διαρκούς λύσης βασισμένης στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, η οποία να αντιμετωπίζει τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων και όλων των Κυπρίων. Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας είμαι αποφασισμένος περισσότερο από ποτέ άλλοτε να καταβάλω κάθε προσπάθεια για τερματισμό της κατοχής και να επανένωση του νησιού.

Η Κοινή Διακήρυξη νωρίτερα φέτος όρισε το πλαίσιο της νέας διαπραγματευτικής διαδικασίας, επαναβεβαίωσε τις βασικές αρχές λύσης και αποσαφήνισε τη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί. Σε αυτό το πλαίσιο, η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών είναι σωστά προετοιμασμένη και διεξάγεται κατηγορηματικά στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών που προνοούν για μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα εν λόγω ψηφίσματα, με μία κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Οι στόχοι αυτοί πρέπει να είναι κοινοί και σαφείς προκειμένου η διαπραγματευτική διαδικασία να αποδώσει καρπούς. Η λύση πρέπει να εξυπηρετεί, πάνω από όλα, τα νόμιμα συμφέροντα ολόκληρου του λαού της Κύπρου. Πρέπει να αποκαθιστά, να σέβεται και να προστατεύει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες του».

Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνεχάρη τον νέο Ύπατο Αρμοστή για την ανάληψη των καθηκόντων του και τον διαβεβαίωσε για την πλήρη στήριξη της Κυβέρνησής του στην εκτέλεση των καθηκόντων του.

Στην τελετή παρέστησαν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παναγιώτης Αντωνίου και ο Διευθυντής Εθιμοτυπίας κ. Νέαρχος Παλάς.

_____________