14/7/14

Χαιρετισμός του Π ροέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στη δεξίωση της Πρεσβείας της Γαλλίας στη Λευκωσία για την επέτειο της Εθνικής Ιμέρας της Γαλλίας

Να μη μεταδοθεί πριν τις 8 μ.μ.
 
Χαιρετισμός   του   Π ροέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη
στη δεξίωση της Πρεσβείας της     Γαλλίας στη Λευκωσία
για την επέτειο της Εθνικής Ιμέρας της Γαλλίας


Εξοχότατε Πρέσβη Φλοράν,
Διακεκριμένοι Πρέσβεις και Μέλη του Διπλωματικού Σώματος,
Κυρίες και Κύριοι,

Είναι τιμή μου που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, για τον εορτασμό της επετείου της 14 ης   Ιουλίου, της ημέρας της Βαστίλης. Η 14 ηΙουλίου σηματοδοτεί την έναρξη της Γαλλικής Επανάστασης, ενός γεγονότος το οποίο αποτελεί σταθμό τόσο στη γαλλική όσο και στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια ιστορία.

Η Γαλλική Επανάσταση έφερε μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές ανακατατάξεις: την κατάργηση της απόλυτης μοναρχίας και του «παλαιού καθεστώτος» (« ancien   r é gime »), την απόκτηση του δικαιώματος ψήφου από τους Γάλλους, αλλά και την ψήφιση της «Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Πολίτη», η οποία κατοχύρωνε τα «φυσικά δικαιώματα του ανθρώπου», αυτά της ελευθερίας, της ιδιοκτησίας, της ασφάλειας και της αντίστασης στη βία.

«Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή», γράφει σε ένα ποίημα του ο διάσημος Έλληνας ποιητής, Οδυσσέας Ελύτης. Και όντως, η Γαλλική Επανάσταση προωθήθηκε με τους αγώνες των Γάλλων, ενώ οι ιδέες που της έδωσαν σάρκα και οστά ζυμώνονταν δεκαετίες πριν αυτή ξεσπάσει. Η έμφαση στη λογική, η θεωρία της ισότητας όλων των ανθρώπων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καλλιεργήθηκαν την περίοδο του Διαφωτισμού.
Παρά το γεγονός ότι η υλοποίηση ρηξικέλευθων αλλαγών στην οργάνωση της κοινωνίας και της πολιτικής δεν επέρχεται χωρίς αρνητικά παρεπόμενα, οι αλλαγές, τις οποίες επέφερε η Γαλλική Επανάσταση υπήρξε αναμφίβολα ένα «γύρισμα του ήλιου». Αυτό, καθώς αποτελούν καμπή στην κοινωνική και πολιτική εξέλιξη και ανάπτυξη της ανθρωπότητας και στην πορεία διαμόρφωσης οικουμενικών αξιών και αρχών.

Η φετινή επέτειος της 14ης   Ιουλίου είναι αφιερωμένη και στην επέτειο των εκατόν χρόνων από την έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος, με τις σημαντικές υλικές, οικονομικές, πολιτικές, γεωγραφικές και πολιτιστικές αλλαγές που επέφερε, άλλαξε για πάντα τον ρουν της ιστορίας. Συγχαίρουμε τον Πρόεδρο της Γαλλίας για την πρωτοβουλία του να τιμήσει με την ευκαιρία της φετινής επετείου της 14 ης   Ιουλίου την εκατονταετηρίδα του «Μεγάλου Πολέμου», με τη συμμετοχή εκπροσώπων από περισσότερες από 70 χώρες στο Παρίσι.

Με την επέτειο αυτή, στην οποία η Κύπρος έχει προσκληθεί και έχει την τιμή να συμμετέχει με τον Υπουργό Εξωτερικών, με εκπροσώπους της Εθνικής Φρουράς, αλλά και με ομάδα νέων Κυπρίων, θα αποτίσουμε φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου και θα δώσουμε το μήνυμα της ειρήνης, της συμφιλίωσης και της αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών του κόσμου.

Εξοχότατε,

Δράττομαι της σημερινής ευκαιρίας για να εκφράσω τη βαθιά μου ευχαρίστηση για το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων Κύπρου και Γαλλίας, οι οποίες εκτείνονται σε πολλούς τομείς, όπως των εξωτερικών σχέσεων, της άμυνας, του πολιτισμού και της ενέργειας. Επιπλέον, η Γαλλία αποτελεί εταίρο-κλειδί της Κύπρου εντός της ΕΕ, ενώ Κύπρος και Γαλλία συνεργαζόμαστε στο πλαίσιο της νεοσυσταθείσας «Μεσογειακής Ομάδας», αλλά και της «Ένωσης για τη Μεσόγειο», αντανακλώντας τη σημασία, την οποία αποδίδουμε στην περιοχή της Μεσογείου.

Είμαστε επίσης ιδιαίτερα ευτυχείς που προωθούμε τη γαλλική γλώσσα στην Κύπρο, μια γλώσσα με μακρά παράδοση στην ανάπτυξη της σκέψης, της φιλοσοφίας και των ανθρωπιστικών επιστημών, η οποία ανοίγει τους πνευματικούς ορίζοντες όσων την μαθαίνουν και όσων την ομιλούν.
 
Θα ήθελα προσέτι να επισημάνω την εκτίμηση της Κύπρου για τον σημαντικό ρόλο, τον οποίο διαδραματίζει η Γαλλία στα διεθνή τεκταινόμενα. Επιπλέον, θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμησή μου για την πολύτιμη στήριξη, την οποία παρέχει η Γαλλία στην Κύπρο και τη στάση αρχών, την οποία τηρεί σε ό,τι αφορά το κυπριακό πρόβλημα, στηρίζοντας την ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Κύπρος είναι πάντοτε έτοιμη να εμβαθύνει τις σχέσεις της με τη Γαλλία προς αμοιβαίο όφελος των δύο χωρών. Στο πλαίσιο αυτό, θα είναι χαρά μου να καλωσορίσω τον Πρόεδρο Ολάντ στην Κύπρο εντός του 2014.

Φίλες και Φίλοι,

Απέναντι στις σημερινές προκλήσεις, τις οποίες έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως ενωμένη Ευρώπη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και στον κόσμο, είμαι πεπεισμένος ότι, καθοδηγούμενοι από την ηχώ και τα διδάγματα των μεγάλων αυτών ιστορικών γεγονότων, των οποίων τη μνήμη τιμούμε σήμερα, θα πετύχουμε να ανταποκριθούμε με επιτυχία στα κελεύσματα των καιρών.

Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου στη Γαλλία και να ευχηθώ καλή υγεία και ευημερία στις δύο χώρες και στους λαούς της Κύπρου και της Γαλλίας.

Ευτυχισμένη 14η   Ιουλίου!