14/7/14

1η Ιανουαρίου –14 Ιουλίου 2014 Χάθηκαν 15 συνάνθρωποί μας Η ευθύνη ανήκει σε ποιούς;;;;

1η Ιανουαρίου –14 Ιουλίου 2014
Χάθηκαν 15 συνάνθρωποί μας
Η ευθύνη ανήκει σε ποιούς;;;;




Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ναυαγοσωστικής, με λύπη της ανακοινώνει ότι από την πρώτη Ιανουαρίου 2014 μέχρι σήμερα έχουν χάσει την ζωή τους στο υγρό στοιχείο 15 άτομα, 2 σε ξενοδοχειακές μονάδες και 13 στη θάλασσα.
Στους 13 θανάτους οι αφορούν θαλάσσιες περιοχές δεν είναι πλήρως ξεκαθαρισμένο εάν πρόκειται για πνιγμό ή για άλλη αιτία θανάτου όπως πχ καρδιακή ανακοπή, το σίγουρο όμως είναι ότι οι 13 ζωές χάθηκαν σε περιοχές οι οποίες δεν επιβλέπονται από ναυαγοσώστες ή σε περιοχές τι οποίες καλύπτουν ναυαγοσώστες αλλά ήταν εκτός ωρών υπηρεσίας.

Επιβάλλεται η επέκταση του ωραρίου, ΑΜΕΣΑ
Για να μη χαθούν κι άλλοι συνάνθρωποί μας, η Κυπριακή Ομοσπονδία Ναυαγοσωστικής επαναφέρει έντονα το θέμα επέκτασης του ωραρίου λειτουργίας των ναυαγοσωστών, ενέργεια η οποία πρέπει να γίνει άμεσα και να καλύψει την καλοκαιρινή περίοδο μέχρι τουλάχιστον και το τέλος Αυγούστου.

Παγκύπρια ενημέρωση λουόμενων
Από στατιστικά στοιχεία τα οποία τηρεί η ομοσπονδία διαφαίνεται ότι ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι η ενημέρωση για βασικούς κανόνες ασφάλειας λουομένων. Το πρόβλημα εντοπίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό στους τουρίστες οι οποίοι επισκέπτονται τη χώρα μας.

Παγκύπρια Εκστρατεία
Η ΚΟΝ οργανώνει Παγκύπρια ενημέρωση λουομένων για κανόνες ασφάλειας στις 10 Αυγούστου. Επίσης εκπαιδεύει παιδιά δημοτικών σχολείων για κανόνες ασφάλειας.

Απαιτείται νομοθετική ρύθμιση
Τέλος, μεγάλο μέρος των προβλημάτων τα οποία υπάρχουν σε σχέση με την ασφάλεια λουομένων όπως πχ κατοχύρωση επαγγέλματος ναυαγοσωστών στις παραλίες, ποιες παραλίες και ποιες ώρες πρέπει να επιβλέπονται, τι εξοπλισμό πρέπει να έχει η συγκεκριμένη παραλία, ποια είναι τα προσόντα και τα καθήκοντα του ναυαγοσώστη, καθώς και οι υποχρεώσεις του λουόμενου, μπορούν να ρυθμιστούν με νομοθεσία η οποία εκκρεμεί στο αρμόδιο Υπουργείο από το 2005. Αναμένουμε και θα επανέλθουμε.





Πόλυς Παλλήκαρος
Πρόεδρος Παγκύπριας
Ομοσπονδίας Ναυαγοσωστικής

Ηλ.ταχ: cylifesaving@cytanet.com.cy Τηλ. 99639332, Φαξ: 00357 22664166 email: cylifesaving@cytanet.com.cy Tel. 99639332, Fax: 00357 22664166