31/8/11

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
31/08/2011
Πρόσληψη ατόμων με αναπηρίες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα



Θετικά ήταν τα αποτελέσματα κατά το 2010 από την εφαρμογή του νόμου για την πρόσληψη ατόμων με αναπηρίες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με τις πρόνοιες του νόμου αυτού, 10% των υπό πλήρωση θέσεων καλύπτονται με πρόσληψη ατόμων με αναπηρίες, νοουμένου ότι κατέχουν τα απαιτούμενα προσόντα, έχουν επιτύχει στις απαιτούμενες εξετάσεις και κρίνονται μετά από αξιολόγηση ως κατάλληλοι για την εκτέλεση των καθηκόντων της θέσης.

Συγκεκριμένα, κατά το 2010, πρώτο έτος εφαρμογής του νόμου, διορίστηκαν στην Εκπαιδευτική Υπηρεσία, ως καθηγητές, δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, 28 άτομα με αναπηρίες, από τα οποία 12 είναι άτομα με κινητική αναπηρία, 10 με οπτική αναπηρία, 3 με ακουστική αναπηρία και 3 με θαλασσαιμία.

Επιπρόσθετα, αναμένεται και η πρόσληψη ατόμων με αναπηρίες από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας, για κενές θέσεις που η πλήρωση τους ξεκίνησε αλλά δεν ολοκληρώθηκε μέχρι το τέλος του 2010. Συνολικά το 2010 δημοσιεύτηκαν 239 κενές θέσεις στη Δημόσια Υπηρεσία, για τις οποίες υπέβαλαν αίτηση 43 άτομα με αναπηρίες και από αυτά 25 κρίθηκαν από τις ειδικές πολυθεματικές επιτροπές αξιολόγησης ότι εμπίπτουν στις πρόνοιες του νόμου. Επίσης, για 50 κενές θέσεις που δημοσίευσε η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου κατά το 2010, υπέβαλαν αίτηση 9 άτομα με αναπηρίες, από τα οποία τρία κρίθηκαν ότι εμπίπτουν στις πρόνοιες του νόμου.

Για την περαιτέρω βελτίωση της εφαρμογής του νόμου, το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει λάβει τις απόψεις και εισηγήσεις των διοριζόντων οργάνων και βρίσκεται σε διαβούλευση με την Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων, αίτημα της οποίας για πολλά χρόνια ήταν η ψήφιση του νόμου της «ποσόστωσης», ως ένα θετικό μέτρο για την αύξηση των ευκαιριών απασχόλησης των ατόμων με αναπηρίες.