14/7/14

Απαντήσεις του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου σε ερωτήσεις μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου


Απαντήσεις του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου
σε ερωτήσεις μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου


Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος μετά το πέρας των δηλώσεων του για τη σημερινή   συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.
 
Σε ερώτηση σχετικά με το Συμβούλιο Γεωστρατηγικών Μελετών ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε και από τα κόμματα να του εισηγηθούν επιστήμονες-συνεργάτες που θα στελεχώσουν και θα πλαισιώσουν   αυτό το Συμβούλιο, το οποίο θεωρείται καθοριστικό   για να μπορεί και το Εθνικό Συμβούλιο και η Προεδρία της Δημοκρατίας να   επεξεργάζονται   θέσεις στρατηγικής στις συνομιλίες.
 
Σε ερώτηση για ενδεχόμενη τρίτη φάση των συνομιλιών τον Σεπτέμβριο , στην οποία αναφέρθηκε προηγουμένως και ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, ο κ. Παπαδόπουλος είπε: «Αν οι συνομιλίες προχωρήσουν όπως έχουν συμφωνηθεί -και ο κ. Έρογλου νομίζω έχει δεσμευτεί στο τραπέζι των συνομιλιών, εξ ου και η δήλωση της εκπροσώπου του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο προ τριών   συναντήσεων-  και  κατατεθούν απόψεις επί όλων των   βασικών πτυχών και επί όλων των πτυχών της κάθε πτυχής, τότε θα μπορέσουμε να περάσουμε σε ένα νέο στάδιο   στις συνομιλίες.
 
Αν δεν κατατεθούν οι απόψεις δεν μπορούμε να μιλούμε για τρίτο στάδιο   των συνομιλιών.   Πώς θα περάσουμε στο τρίτο στάδιο   πριν  δούμε αν υπάρχουν συγκλίσεις ή αποκλίσεις και να προσπαθήσουμε να τις γεφυρώσουμε; Πρέπει να έχουμε τις απόψεις και των δύο πλευρών και ειδικότερα της τουρκοκυπριακής πλευράς   επί όλων των πτυχών και επί όλων των πτυχών της κάθε πτυχής».
 
Ερωτηθείς αν υπάρχει συμφωνία των δυο ηγετών πάνω σε αυτή τη διαδικασία, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι   ο κ. Έρογλου κατά τις τελευταίες δυο–τρεις συναντήσεις το έχει ξεκαθαρίσει και το εξήγγειλε και η εκπρόσωπος του ΓΓ και   ως δήλωση προ τριών συναντήσεων.
 
Τέλος σχετικά με τις πληροφορίες από πλευράς Συμβουλίου Ασφάλειας   και προσχεδίου ψηφίσματος με ενδεχόμενο διορισμού ενός ειδικού απεσταλμένου από πλευράς ΓΓ,   ο κ. Παπαδόπουλος είπε   ότι είναι δικαίωμα του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, όταν και εφόσον αποφασίσει ότι συντρέχουν λόγοι για διορισμό νέου ειδικού αντιπροσώπου για το Κυπριακό, να το πράξει.