17/7/14

Επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες


 
O Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος βρίσκεται από χθες στις Βρυξέλλες για τις εργασίες της έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είχε σήμερα διαδοχικές συναντήσεις με τον επόμενο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jean-Claude Junker, καθώς και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Martin Schulz.   Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνοδευόταν από τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη και τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στην ΕΕ, Πρέσβη Κορνήλιο Κορνηλίου.


Μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη στην πιο κάτω δήλωση προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ:

«Είχα την ευκαιρία σήμερα να συναντηθώ με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Junker, με τον οποίο συζητήσαμε θέματα που αφορούν βεβαίως τα της Επιτροπής, τα διάφορα προβλήματα που αναφύονται στον καταρτισμό των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, αλλά το πιο σημαντικό, τουλάχιστον όσον αφορά την ΕΕ, τη σημασία και τη σημαντικότητα των προγραμματικών δηλώσεων του Jean-Claude Juncker, όσον αφορά τα θέματα που αφορούν όλους τους Ευρωπαίους πολίτες και που άπτονται είτε της ανάπτυξης είτε της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, της ανταγωνιστικότητας, της ενέργειας, του περιβάλλοντος κ.τ.λ.

Την ίδια ώρα είχα την ευκαιρία να ενημερώσω εν εκτάσει για τα τρέχοντα όσον αφορά τον διακοινοτικό διάλογο προκειμένου να εξευρεθεί μια μόνιμη, διαρκής και βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Πρέπει να εκφράσω την ικανοποίησή μου από τη συνάντηση με τον Jean-Claude Junker και να πω πως διαπιστώνω μια κατανόηση στα θέματα που αφορούν θέσεις αρχών, και ιδιαίτερα στο μέγα θέμα που μας ενδιαφέρει απόλυτα - την εμπλοκή της ΕΕ στον εν εξελίξει διάλογο, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι η λύση θα ανταποκρίνεται στο κοινοτικό κεκτημένο, θα προστατεύει επαρκώς τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και θα σέβεται τις αρχές και αξίες της ΕΕ.

Η συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Martin Schulz, όπως βεβαίως και εκείνη με τον Jean-Claude Junker, έγινε σε απόλυτα φιλικό και δημιουργικό περιβάλλον. Ανέπτυξα στον κ. Schulz τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του διακοινοτικού διαλόγου και τις δυσκολίες που συναντούμε. Βεβαίως επανέλαβα τα όσα είπα και στον Πρόεδρο της Κομισιόν Jean-Claude Junker για την ανάγκη εμπλοκής, αλλά και διασφάλισης, των όσων η ΕΕ θέλει να υλοποιούνται από τα κράτη μέλη.

Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από τις συναντήσεις, από την κατανόηση. Θα βρισκόμαστε σε συνεχή και τακτική επαφή για να δούμε πώς αξιοποιείται δημιουργικά η ΕΕ στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για λύση του κυπριακού προβλήματος».
_____________