10/6/14

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στο επίσημο δείπνο του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου

Να μη μεταδοθεί πριν τις 8 μ.μ.

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στο επίσημο δείπνο
του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου


Ως άμεσο αποτέλεσμα των διορθωτικών μέτρων που έλαβε η Κυπριακή Κυβέρνηση αναμένεται ότι στο τέλος αυτού του μήνα, η Κύπρος θα μπορέσει να επιστρέψει στις διεθνές αγορές, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε ομιλία του στο επίσημο δείπνο του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών των 25 χρόνων από την ίδρυσή του, στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό την αιγίδα του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη «σθεναρή απτή υποστήριξη της Κυβέρνησης στη ναυτιλιακή βιομηχανία», καλωσορίζοντας παράλληλα «την ελίτ της διεθνούς ναυτιλίας» στο δείπνο.

Πρόσθεσε ότι η ίδρυση του Επιμελητηρίου έχει διευκολύνει την πραγμάτωση του οράματος που είχαν οι ιδρυτές του σε ό,τι αφορά την εδραίωση της κυπριακής ναυτιλίας παγκοσμίως.

Σημείωσε ότι «ο ναυτιλιακός τομέας αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μέρος της οικονομίας μας και έναν από τους κύριους πυλώνες ανάπτυξης και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ναυτιλία έχει διαδραματίσει έναν ηγετικό ρόλο στις προσπάθειες μας για οικονομική ανάκαμψη.»

«Σήμερα», πρόσθεσε, «ένα χρόνο μετά τη δανειακή σύμβαση με την Τρόικα, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι η κυπριακή οικονομία είναι στο δρόμο για πλήρη ανάκαμψη.
Έχουμε επανειλημμένα και έγκαιρα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που αναλάβαμε έναντι των δανειστών μας για μεταρρυθμίσεις στις υποδομές, για την αποκατάσταση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος καθώς και των δημοσίων δαπανών.

Ως άμεσο αποτέλεσμα αυτών των διορθωτικών μέτρων που έλαβε η Κυπριακή Κυβέρνηση - μερικά από τα οποία ομολογουμένως ήταν αρκετά οδυνηρά για τον λαό της Κύπρου - αναμένεται ότι στο τέλος αυτού του μήνα, η Κύπρος θα μπορέσει να επιστρέψει στις διεθνές αγορές, ένα ολόκληρο χρόνο πριν από ό,τι αρχικώς υπολογιζόταν».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι «σε αυτά τα πολύ θετικά επιτεύγματα, μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, το Ναυτιλιακό Επιμελητήριο έχει διαδραματίσει ένα σημαντικό και πολύτιμο ρόλο προβάλλοντας την Κύπρο ως ένα αξιόπιστο ναυτιλιακό κέντρο», και πρόσθεσε ότι η ναυτιλιακή και φορολογική υποδομή της Κύπρου και της κυπριακής σημαίας παραμένουν ανέπαφες, πλήρως λειτουργικές και πολύ ανταγωνιστικές. «Για αυτή την αξιόλογη συνεργασία και αφοσίωση, η Κυβέρνηση εκφράζει δημόσια την ειλικρινή της εκτίμηση προς τις εταιρείες μέλη του Επιμελητηρίου», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σημείωσε επίσης ότι «η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εισάγει εκείνους τους μηχανισμούς που είναι απαραίτητοι για τη στήριξη αυτού του σημαντικού τομέα (της ναυτιλίας), όπως επίσης και να τον ενισχύσει περαιτέρω, πάντοτε με στενή συνεργασία με το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο. Προς το σκοπό αυτό παροτρύνω το Επιμελητήριο να συνεχίσει να εργάζεται δημιουργικά, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες προοπτικές που δημιουργούνται από την πρόσφατη ανακάλυψη φυσικού αερίου και πιθανώς και πετρελαίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ευχαριστίες προς το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο για τη στήριξη που δίνει στην κυπριακή ναυτιλία.
 
___________