25/6/14

Συνάντηση μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών με αντιπροσωπεία Επιτροπής του ρουμανικού κοινοβουλίου


Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος κ. Πρόδρομος Προδρόμου και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ.κ. Σωτήρης Σαμψών και Δημήτρης Συλλούρης είχαν σήμερα συνάντηση με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Θρησκευτικών Οργανώσεων και Εθνικών Μειονοτήτων του Ρουμανικού Κοινοβουλίου
, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο. Στη ρουμανική αντιπροσωπεία μετείχαν οι Αντιπρόεδροι της Επιτροπής κα Tamara Dorina Ciofu και κ. Tudor Ciuhodaru, ο Γραμματέας κ. Ioan Sorin Roman, καθώς και το Μέλος της Επιτροπής κ. Mircea Lubanovici. Στη συνάντηση, παρών ήταν επίσης ο Πρέσβης της Ρουμανίας στην Κύπρο κ. Ion Pascu.
Ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, λόγω της συνεχιζόμενης εδώ και 40 χρόνια τουρκικής κατοχής. Έκανε επίσης αναφορά στην παραδοξότητα της μη συμμόρφωσης της Τουρκίας με το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, παρότι υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ. Ο κ. Προδρόμου ευχαρίστησε τη ρουμανική αντιπροσωπεία γα τη συνεχή στήριξη που παρέχει η φίλη χώρα στην Κύπρο και στον αγώνα της για επίλυση του κυπριακού προβλήματος και επανένωση της νήσου και του λαού της.
Από ρουμανικής πλευράς, επαναβεβαιώθηκε η βάσει αρχών στήριξη στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, που να συνάδει με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές και αξίες της ΕΕ. Τονίστηκε δε ιδιαίτερα η δέσμευση της Ρουμανίας για συνέχιση αυτής της στήριξης. Εκφράστηκε επιπλέον η στήριξη της Ρουμανίας στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, εφόσον η χώρα αυτή πληροί τα κριτήρια της ΕΕ.
Τέλος, οι δύο πλευρές επαναβεβαίωσαν την αμοιβαία τους βούληση για περαιτέρω σύσφιξη των κοινοβουλευτικών σχέσεων Κύπρου – Ρουμανίας.