17/6/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Ενέργειας κ. Γ. Λακκοτρύπη στη 2η Δημόσια Διαβούλευση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Χαιρετισμός του Υπουργού Ενέργειας κ. Γ. Λακκοτρύπη
στη 2η Δημόσια Διαβούλευση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας


Έντιμοι προσκεκλημένοι,

Ως Υπουργείο Ενέργειας, μας τιμά ιδιαίτερα η παρουσία και συμμετοχή σας σε αυτή τη δεύτερη θεσμοθετημένη Δημόσια Διαβούλευση με θέμα τα καθεστώτα στήριξης για προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μέχρι το 2020. Όλες οι παρεμβάσεις σας θα καταγράφουν και θα αξιοποιηθούν κατάλληλα, με σκοπό να υποβοηθήσουν το Υπουργείο στον μελλοντικό μας σχεδιασμό.

Ως γνωστόν, ύψιστη προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η εφαρμογή στοχευμένων μέτρων για μείωση του κόστους του ηλεκτρισμού σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), αλλά και η εφαρμογή μέτρων Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞΕ), μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά προς τον σκοπό αυτό.

Ένα από τα κυριότερα εργαλεία προώθησης των ΑΠΕ είναι ακριβώς τα καθεστώτα στήριξης που εφαρμόζονται από τον Φεβρουάριο του 2004. Έχουν αποτελέσει το μέσο αξιοποίησης των τεχνολογιών ΑΠΕ για την παραγωγή ηλεκτρισμού, ειδικά στα αρχικά στάδια της λειτουργίας τους και η χρησιμότητά τους αποδεικνύεται ξεκάθαρα από το μεγάλο ενδιαφέρον των πολιτών. Οι πρόσφατες δε τεχνολογικές εξελίξεις καθιστούν κάποιες από τις τεχνολογίες αυτές όλο και πιο ανταγωνιστικές και είμαστε πεπεισμένοι ότι έφθασε ο καιρός η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ να ενταχθεί πολύ σύντομα στην ελεύθερη αγορά ηλεκτρισμού και να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις τη συμβατική παραγωγή.

Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν, δεν θα υπάρχει πλέον η ανάγκη επιδότησης των συγκεκριμένων τεχνολογιών, με τη στρατηγική κατεύθυνση του Κράτους σήμερα να επικεντρώνεται σε μέτρα που θα επιφέρουν άμεση μείωση στο τιμολόγιο του ηλεκτρικού ρεύματος για τους καταναλωτές. Συγκεκριμένα, παρέχεται στους καταναλωτές η δυνατότητα να παράγουν τη δική τους ηλεκτρική ενέργεια με την εγκατάσταση συστημάτων παραγωγής ηλεκτρισμού για χρήση με τη μέθοδο “net metering” αλλά και για αυτοπαραγωγή, χωρίς να επιβαρύνεται καθοιονδήποτε τρόπο το Ταμείο ΑΠΕ και ΕΞΕ.

Με βάση τις εμπειρίες που αποκτήθηκαν από τα καθεστώτα στήριξης που ήταν σε ισχύ την περίοδο 2009-2013, αλλά και λόγω της ανάγκης για αναθεώρηση και επανασχεδιασμό της μακροπρόθεσμης στρατηγικής των νέων καθεστώτων μέχρι το 2020, στο Υπουργείο θεωρούμε αναγκαία την καταγραφή των απόψεων, εισηγήσεων και παραπόνων των εμπλεκόμενων φορέων. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να διασφαλίσουμε την αποτελεσματικότερή τους λειτουργία.

Προτού όμως προχωρήσουμε στις δικές σας τοποθετήσεις για τα πιο πάνω θέματα, θα ήθελα να αναφέρω εν συντομία ορισμένες από τις κύριες βελτιώσεις που εισήχθηκαν για πρώτη φορά φέτος στα καθεστώτα στήριξης των ΑΠΕ για το 2014:

Σχέδιο συμψηφισμού μετρήσεων ενέργειας:
Έχει μεταφερθεί ο υπολογισμός για τον συμψηφισμό μετρήσεων ενέργειας από το τέλος κάθε χρόνου στους μήνες Απρίλιο με Μάιο. Με αυτό τον τρόπο οι αιτητές θα μπορούν να εκμεταλλευτούν την παραγωγή των φωτοβολταϊκών τους συστημάτων και για τους χειμερινούς μήνες, κατά τους οποίους η παραγωγή των συστημάτων είναι χαμηλή ενώ η ζήτηση ενέργειας για σκοπούς θέρμανσης είναι ψηλή. Το εν λόγω μέτρο θα εφαρμοστεί για όλους τους αιτητές.

Σημειώνεται, επίσης, ότι όλες οι αιτήσεις θα εγκρίνονται με τη σειρά που υποβάλλονται και το Σχέδιο θα είναι σε συνεχή λειτουργία μέχρι να συμπληρωθεί το συνολικό όριο των 15 μεγαβάτ που έχει ανακοινωθεί. Σε εκείνο το χρονικό σημείο θα ανακοινωθεί και το νέο όριο για τα μεγαβάτ ώστε να μην υπάρχει διακοπή στη λειτουργία των Σχεδίων.



Σχέδιο αυτοπαραγωγής σε εμπορικές και βιομηχανικές μονάδες:
Για πρώτη φορά φέτος θα εισαχθεί η πρόνοια για αποθήκευση ενέργειας στην εν λόγω κατηγορία. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν, εάν το επιθυμούν, να εγκαταστήσουν εξοπλισμό αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Μελέτη για την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ:
Το Υπουργείο έχει προχωρήσει στη διεξαγωγή μελέτης και τη δημιουργία ενός μοντέλου, βάσει του οποίου η Κυβέρνηση θα μπορεί να σχεδιάζει τη μακροχρόνια ενεργειακή πολιτική της. Το συγκεκριμένο μοντέλο θα εξετάσει διάφορα σενάρια και τις νέες προοπτικές που δημιουργούνται στον τομέα της ενέργειας. Η μελέτη αυτή σκοπό θα έχει, πέραν από την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ, τη μείωση του κόστους της ενέργειας στον τόπο μας. Μερικά από τα σενάρια που θα εξεταστούν είναι τα εξής:

  • Αποθήκευση Ενέργειας,
  • Διασύνδεση της Κύπρου με άλλες χώρες, όπως το Ισραήλ,
  • Έλευση Φυσικού Αερίου,
  • Εισαγωγή των έξυπνων δικτύων και έξυπνων μετρητών και,
  • Χρήση ηλεκτρικών οχημάτων.

Τα πιο πάνω σενάρια θα διαμορφωθούν σύμφωνα με την πρόβλεψη της κατανάλωσης ενέργειας, όπως αυτή θα προκύψει ανάλογα με τις παραδοχές που θα υιοθετηθούν βάσει των μελλοντικών αναγκών και υποδομών στον τόπο μας, συμπεριλαμβανομένων του Τερματικού Υγροποίησης Φυσικού Αερίου και του πολυθεματικού καζίνο, αλλά και με γνώμονα τις σχετικές Ευρωπαϊκές Οδηγίες.

Σας ευχαριστώ θερμά για την προσοχή σας και προσβλέπω στη συζήτηση των δικών σας απόψεων και εισηγήσεων, οι οποίες είμαι βέβαιος θα συμβάλουν εποικοδομητικά στη διαμόρφωση της μελλοντικής μας στρατηγικής για τα καθεστώτα στήριξης των ΑΠΕ στη χώρα μας.