23/5/14

Συνέντευξη Τύπου του Γενικού Εφόρου Εκλογών κ. Κωνσταντίνου Νικολαΐδη για τις Ευρωεκλογές

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών κ. Κωνσταντίνος Νικολαΐδης έδωσε σήμερα συνέντευξη Τύπου στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών για τις επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη μελών του Ευρωκοινοβουλίου.


Κληθείς να σχολιάσει τις καταγγελίες που υποβλήθηκαν από Τουρκοκυπρίους ότι λόγω διεύθυνσης δεν περιελήφθησαν στους εκλογικούς καταλόγους, ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε τα εξής: «Εφαρμόζουμε τη διαδικασία κατά γράμμα. Όσοι Τουρκοκύπριοι έχουν κυπριακή ταυτότητα και κατοικούν σε μη ελεγχόμενες από το κράτος περιοχές, δικαιούνται να ψηφίσουν σε 50 σημεία. Επίσης, όσοι Τουρκοκύπριοι διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές και έχουν εγγραφεί στους καταλόγους, όπως και οι Ελληνοκύπριοι, τότε συμμετέχουν στις εκλογές. Εμείς εφαρμόζουμε επακριβώς τη νομοθεσία όπως τροποποιήθηκε τελευταίως. Διαφωνώ πλήρως και λυπούμαι που παρουσιάστηκαν αυτά τα προβλήματα, ίσως λόγω άγνοιας των νόμων από αυτούς που διαμαρτύρονται».

Στη συνέχεια, ο Βοηθός Γενικός Έφορος Εκλογών, κ. Δημήτρης Δημητρίου, συμπλήρωσε ότι «η νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή τον περασμένο Μάρτιο είναι ξεκάθαρη. Σύμφωνα με την εν λόγω νομοθεσία εγγράφονται αυτόματα στον κατάλογο όσοι πολίτες της Δημοκρατίας έχουν διεύθυνση στις μη ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές με βάση», όπως τόνισε, «τα στοιχεία τους στο σύστημα του Αρχείου Πληθυσμού». Ο κ. Δημητρίου πρόσθεσε ότι «τόσο οι Ελληνοκύπριοι όσο και οι Τουρκοκύπριοι αυτά τα στοιχεία τα καταθέτουμε στο Αρχείο Πληθυσμού υποβάλλοντας διάφορες αιτήσεις για να πάρουμε έγγραφα που εκδίδονται από το Αρχείο Πληθυσμού, είτε πρόκειται για διαβατήριο είτε για ταυτότητα ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο. Οι συμπολίτες μας που κατά την υποβολή κάποιας από τις αιτήσεις που προανέφερα, έχουν δηλώσει διεύθυνση στις μη ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές αυτόματα περιελήφθησαν στον κατάλογο δυνάμει της εν λόγω διάταξης του Νόμου. Ένας σημαντικός αριθμός δεν έχουν δηλώσει καθόλου διεύθυνση κι ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός έχει δηλώσει διεύθυνση στις ελεύθερες περιοχές. Ως Υπηρεσία εφαρμόσαμε κατά γράμμα αυτήν την πρόνοια της νομοθεσίας. Μ’ αυτήν την νομοθεσία, απόκτησαν αυτόματα εκλογικά δικαιώματα 58.637 Τουρκοκύπριοι».
Ερωτηθείς σχετικά με την εξουσιοδότηση που θα πρέπει να εξασφαλίσουν οι εγκλωβισμένοι ώστε ν’ ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο εκλογικό κέντρο της περιοχής όπου θα φιλοξενούνται, ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανέφερε ότι οι εγκλωβισμένοι θα πρέπει ν’ απευθύνονται στην Υπηρεσία Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών, ενώ διευκρίνισε ότι η έκδοση της σχετικής εξουσιοδότησης είναι ζήτημα λεπτών.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την απλοποίηση του συστήματος ψηφοφορίας, ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε ότι το ισχύον σύστημα δεν δημιουργεί προβλήματα στους εκλογείς εφόσον έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν είτε με εκλογικό βιβλιάριο είτε με ταυτότητα.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η αρχική ομιλία του Γενικού Εφόρου Εκλογών στη συνέντευξη Τύπου απεστάλη σήμερα ηλεκτρονικά στα ΜΜΕ και αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών.