28/5/14

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας κας Ζ. Αιμιλιανίδου στη συνέντευξη Τύπου του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολλαπλής Σκλήρυνσης

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας κας Ζ. Αιμιλιανίδου
στη συνέντευξη Τύπου του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολλαπλής Σκλήρυνσης


Με ιδιαίτερη χαρά απευθύνω σήμερα χαιρετισμό στη συνέντευξη Τύπου του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολλαπλής Σκλήρυνσης. Θέλω να σημειώσω ότι μετά από την εξαγγελία σειράς εκδηλώσεων για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για την πολλαπλή σκλήρυνση, για τα προγράμματα και τις υπηρεσίες που προσφέρει ο Σύνδεσμος και τα νέα θεραπευτικά δεδομένα και έρευνες για την πολλαπλή σκλήρυνση, αναδεικνύεται ένα πολυσχιδές και εποικοδομητικό έργο, για το οποίο οφείλω να ευχαριστήσω θερμά τον Σύνδεσμο.

Η αναπηρία είναι ζήτημα που αφορά όχι μόνο τα άτομα που τη βιώνουν αλλά και ολόκληρη την κοινωνία. Ακόμα και σήμερα, άτομα με αναπηρίες βιώνουν συχνά τον κοινωνικό αποκλεισμό και συναντούν μπροστά τους εμπόδια που προκαλούνται από συμπεριφορές και προκαταλήψεις. Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων του, πράττει ό,τι είναι δυνατόν για την κοινωνική ενσωμάτωση και την ενεργό συμμετοχή και δραστηριοποίηση των ατόμων με αναπηρίες. Παρόλες τις οικονομικές δυσκολίες που η Κύπρος αντιμετωπίζει, τα άτομα με αναπηρίες αποτελούν μια από τις ομάδες προτεραιότητας στις διάφορες κυβερνητικές πολιτικές και μέτρα που λαμβάνονται.

Η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, η οποία ήδη από το 2011 έχει κυρωθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία και έχει ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο, αποτελεί σημαντικότατο βήμα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρίες στον τόπο μας.

Τον Ιούλιο του 2012, το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, ως το κεντρικό σημείο για την εφαρμογή της Σύμβασης, υπέβαλε στην Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες την πρώτη Έκθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Έκθεση είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας των κρατικών υπηρεσιών και αποτελεί ένα σημαντικό έγγραφο το οποίο όλα τα άτομα με αναπηρίες καλούνται να μελετήσουν και να ενημερωθούν για το περιεχόμενό του.
Παράλληλα, με τη συνεργασία των κρατικών υπηρεσιών και της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων, διαμορφώθηκε το πρώτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αναπηρία 2013-2015, που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Ιούλιο 2013. Το Σχέδιο Δράσης βρίσκεται ήδη σε ισχύ, και η υλοποίηση των 39 δράσεων που προβλέπει σε όλους τους τομείς της ζωής παρακολουθείται από οκτώ Θεματικές Τεχνικές Επιτροπές.

Σήμερα οι κοινωνικές παροχές προς τα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση που παρέχονται από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες (όπως είναι τα μηνιαία επιδόματα φροντίδας, το επίδομα διακίνησης, η χορηγία για αγορά αναπηρικού αυτοκινήτου, η οικονομική βοήθεια για την αγορά διαφόρων τεχνικών μέσων και βοηθημάτων), από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, υπό τη μορφή του Δημόσιου Βοηθήματος και από τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων ως συντάξεις αναπηρίας και ανικανότητας, διευκολύνουν και παρέχουν τη δυνατότητα σε ένα μεγάλο αριθμό ατόμων με πολλαπλή σκλήρυνση να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους.

Οι παροχές που αφορούν την επαγγελματική κατάρτιση και αποκατάσταση είναι ίσως σήμερα πιο σημαντικές από ποτέ. Τόσο το Σχέδιο για δημιουργία και λειτουργία μικρών μονάδων για σκοπούς αυτοεργοδότησης ατόμων με αναπηρίες, που λειτουργεί στο Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, όσο και τα Σχέδια της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού, δίνουν την ευχέρεια σε άτομα με αναπηρίες να καταρτιστούν, να απασχοληθούν ή και να δημιουργήσουν τις δικές τους επιχειρησιακές μονάδες με κρατική επιχορήγηση. Επιπλέον, η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης του Τμήματος Εργασίας προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες σε άτομα που αναζητούν εργασία, μέσω των Επαρχιακών και Τοπικών Γραφείων Εργασίας. Οι Σύμβουλοι Απασχόλησης του Τμήματος έχουν εκπαιδευτεί ειδικά για την εξυπηρέτηση ευάλωτων ομάδων, περιλαμβανομένων των ατόμων αναπηρίες.
Αναγνωρίζοντας τα έργα και προγράμματα που υλοποιούνται, ο Σύνδεσμος, ενισχύεται οικονομικά από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες και από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας.

Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ακόμα μια φορά ότι, παρά τις σοβαρές δυσκολίες που η κρίση έχει δημιουργήσει στα δημόσια οικονομικά, παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στην υλοποίηση των στόχων μας όσον αφορά την κοινωνική ενσωμάτωση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρίες.

Στην προσπάθεια αυτή, επιζητούμε την εποικοδομητική συνεργασία των ίδιων των ατόμων με αναπηρίες και των οργανώσεών τους ώστε όλοι μαζί να προχωρήσουμε με αισιοδοξία στο μέλλον.
________________

Σημείωση: Τον χαιρετισμό διάβασε, εκ μέρους της κας Υπουργού, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου κ. Ανδρέας Ασσιώτης.