28/5/14

Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε τον νέο Πρέσβη της Βουλγαρίας στην Κύπρο

Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε
τον νέο Πρέσβη της Βουλγαρίας στην Κύπρο


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα τον νέο Πρέσβη της Βουλγαρίας στην Κύπρο κ. Hristo Georgiev. Καλωσορίζοντας τον Βούλγαρο Πρέσβη, ο κ. Ομήρου εξήρε το υψηλό επίπεδο των παραδοσιακά φιλικών σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και της Βουλγαρίας, καθώς και μεταξύ των κοινοβουλίων των δυο χωρών.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τον κ. Georgiev για τις πρόσφατες εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα και την επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών. Ο κ. Ομήρου υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η Τουρκία θα πρέπει πρωτίστως να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να συνεργαστεί εποικοδομητικά για την προώθηση λύσης του κυπριακού προβλήματος. Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της επίλυσης του προβλήματος σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αξίες και αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Georgiev επαναβεβαίωσε τη στήριξη της χώρας του στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος και συζήτησε με τον κ. Ομήρου το ζήτημα της ενίσχυσης της παρουσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτές τις προσπάθειες. Υπογράμμισε, επίσης, την διαπιστούμενη κοινή επιθυμία για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας Κύπρου - Βουλγαρίας, ιδιαίτερα στο κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Οι κ.κ. Ομήρου και Georgiev αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις για τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών για ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον αντίκτυπό τους στις χώρες μέλη και στην περαιτέρω πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

_______________