28/5/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Φίλιππου Πατσαλή στα εγκαίνια του Κέντρου Υγείας Αγίου Δομετίου

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Φίλιππου Πατσαλή
στα εγκαίνια του Κέντρου Υγείας Αγίου Δομετίου


Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να τελέσουμε τα εγκαίνια του Κέντρου Υγείας Αγίου Δομετίου, το οποίο έχει πρόσφατα στεγαστεί στο Πολυδύναμο Κέντρο του Δήμου. Η μεταστέγαση αυτή έδωσε τη δυνατότητα προσφοράς αναβαθμισμένης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μέσα στα πλαίσια της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και με στόχο την προετοιμασία των Υπηρεσιών μας για την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας.

Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η οποία προσφέρεται στα αγροτικά και αστικά Κέντρα Υγείας, αποτελεί τη σπονδυλική στήλη του συστήματος υγείας στον τόπο μας και καλείται να προσφέρει, εκτός από ιατρική περίθαλψη, σημαντική συμβολή στον τομέα της πρόληψης και της ενημέρωσης των ασθενών, εφαρμόζοντας προληπτικά προγράμματα που το Υπουργείο Υγείας έχει σχεδιάσει με στόχο την προαγωγή της δημόσιας υγείας.

Αυτός είναι και ο λόγος που το κράτος διαχρονικά, και μέσα στα πλαίσια των οικονομικών του δυνατοτήτων, μεριμνεί για την όσο το δυνατό αρτιότερη στελέχωση αυτών των κέντρων σε ανθρώπινο δυναμικό και σε θέματα υποδομών. Ένα κτηριολογικά σωστό και ευχάριστο περιβάλλον βοήθα τα μέγιστα τόσο το προσωπικό που εργάζεται σε αυτό όσο και τους ασθενείς που προσέρχονται για εξέταση.

Εδώ ακριβώς είναι που η βοήθεια των δήμων και των κοινοτήτων έχει συμβάλει σημαντικά είτε με την παραχώρηση χώρων σε δικές τους εγκαταστάσεις είτε με τη συγχρηματοδότηση ανέγερσης νέων κέντρων. Ενέργειες όπως αυτές καταδεικνύουν τον σημαντικό και πολυεπίπεδο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης και των οργανωμένων συνόλων στην αντιμετώπιση προβλημάτων του τόπου όπου με την πρόθυμη ανάληψη δράσεων και δραστηριοτήτων συμπληρώνεται η κρατική μέριμνα.

Αυτή ακριβώς η προσφορά, ιδιαίτερα σε θέματα υγείας και κοινωνικής προσφοράς, πέρα από την ανθρωπιστική της σημασία, εκφράζει τη συναντίληψη κράτους και πολιτών για διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, πρόοδο και ευημερία του λαού μας. Απτό παράδειγμα το κέντρο που εγκαινιάζουμε σήμερα.

Η πρωτοβουλία του Δήμαρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Δομετίου είναι αξιέπαινη. Η απόφασή τους να παραχωρήσουν χώρο από τις δικές τους εγκαταστάσεις όσο και η όλη συμβολή τους στην υλοποίηση του έργου, με σημαντικό οικονομικό όφελος για το κράτος και κοινωνικό όφελος για τον πολίτη, θα έχει ως αποτέλεσμα την προσφορά προς τους δημότες αναβαθμισμένης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μέσα σε ένα ευχάριστο περιβάλλον.
Το Κέντρο, με εμβαδόν 430 τετραγωνικά μέτρα, αποτελείται από τρία ιατρεία Γενικής Ιατρικής, οδοντιατρείο, φαρμακείο, Υπηρεσίες Κοινοτικής Νοσηλευτικής, ψυχιατρικής, Κέντρο Μητρότητας και Παιδιού, βοηθητικές αίθουσες αρχείου και εγγραφής ασθενών, καθώς και σωστά διαμορφωμένους χώρους αναμονής για εξέταση των ασθενών που προσέρχονται για περίθαλψη.

Η υγεία αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για την ευημερία και την πρόοδο ενός λαού αλλά και για τη διατήρηση σταθερής και αδιάλειπτης οικονομικής και κοινωνικής προόδου. Για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι απαραίτητη η συνεχής βελτίωση των υποδομών υγείας και η εφαρμογή ενός αποτελεσματικού συστήματος υγείας. Συγχαίρω τον Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβούλιο Αγίου Δομετίου για την προσφορά τους, αλλά και όλους όσοι εργάστηκαν με ζήλο για την επιτυχή ολοκλήρωση αυτού του στόχου. Είμαι πεπεισμένος ότι το έργο προσφοράς του Δήμου θα συνεχιστεί και θα διανθιστεί με ακόμη περισσότερες πρωτοβουλίες και δράσεις. Στόχος όλων μας η ευημερία του λαού μας.

Σας ευχαριστώ και εύχομαι από καρδίας ό,τι καλύτερο.

_______________