29/5/14

Ο Υπουργός Εσωτερικών προήδρευσε σύσκεψης με το Γενικό Ελεγκτή και τη Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας


Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος προήδρευσε, σήμερα, στο Υπουργείο Εσωτερικών, σύσκεψης με τον Γενικό Ελεγκτή, τη Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας και τους Έπαρχους, αναφορικά με τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων των Κοινοτικών Συμβουλίων.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Υπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση στους δημοσιογράφους:

«Εξετάσαμε το μεγάλο θέμα των οικονομικών λογαριασμών των Κοινοτικών Συμβουλίων και τον έλεγχο που γίνεται στα Κοινοτικά Συμβούλια. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Περνούν έως και δέκα χρόνια, κάποτε, για να τύχουν ελέγχου πολλά Κοινοτικά Συμβούλια από τον Γενικό Ελεγκτή. Πολλά Κοινοτικά Συμβούλια δεν γνωρίζουν πώς να τηρούν λογαριασμούς. Και εδώ είναι που προκύπτει το θέμα. Για να μπορεί να υποστεί τον έλεγχο ένα Κοινοτικό Συμβούλιο, πρέπει να είναι σε θέση να τηρεί λογαριασμούς σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Η Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας έχει αποστείλει στα Κοινοτικά Συμβούλια πρότυπο τήρησης λογαριασμών, στη βάση του οποίου θα συντάσσονται οι λογαριασμοί.

Από πλευράς του, ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας θα προχωρήσει με προσφορές για πρόσληψη ιδιωτών ελεγκτών, έτσι ώστε η αδυναμία που υπάρχει με το λιγοστό προσωπικό που διαθέτει για έλεγχο να καλυφθεί με την πρόσληψη ιδιωτών ελεγκτών.

Είναι μια μεγάλη προσπάθεια, γιατί έχει να κάνει με την κουλτούρα αλλά και με τη γνώση των Κοινοτικών Συμβουλίων σε αυτά τα θέματα. Αναμένουμε ότι με αυτή τη νέα βάση πραγμάτων, όπως την έχουμε θέσει (σήμερα) αλλά και σύμφωνα με τον Νόμο, θα προχωρήσουμε τάχιστα, ώστε να καθίσταται δυνατός ο έλεγχος όσο το δυνατό περισσότερων Κοινοτικών Συμβουλίων».

Στη συνέχεια και απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει περιορισμός σε φαινόμενα ατασθαλιών τα οποία παρατηρούνται κατά καιρούς, ο κ. Χάσικος είπε: «Έχουμε πει, κατ’ επανάληψη, ότι η ανυπαρξία ελέγχου αλλά και η ατιμωρησία - εκκρεμούν υποθέσεις ενώπιον της Γενικής Εισαγγελίας – ποτίζουν αυτό το δέντρο της διαφθοράς και των οικονομικών ατασθαλιών».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, κατά πόσο υπάρχει Νομοθεσία η οποία δεν εφαρμόζεται ή αν τώρα προωθείται σχετική Νομοθεσία, ο κ. Υπουργός είπε: «Υπάρχει Νομοθεσία. Κατ’ αρχήν, ο έλεγχος γινόταν από τους Έπαρχους. Μετά από ένα σημείο, σύμφωνα με τον Νόμο, ανέλαβε η Ελεγκτική Υπηρεσία της Δημοκρατίας. Αλλά, μιλούμε για 349 Κοινοτικά Συμβούλια. Υπάρχουν πολύ μικρές κοινότητες, των οποίων η αδυναμία να συντάξουν λογαριασμούς δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την Ελεγκτική Υπηρεσία να τους ελέγξει. Από τη μια, λοιπόν, είχαμε το πρόβλημα με το λιγοστό προσωπικό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και, από την άλλη, σε κάποιες περιπτώσεις που τα μέλη της Ελεγκτικής Υπηρεσίας προσπαθούσαν να διενεργήσουν έλεγχο, αυτός δεν μπορούσε να γίνει διότι Κοινοτικά Συμβούλια δεν τηρούσαν λογαριασμούς στη βάση διεθνών προτύπων. Αυτά, λοιπόν, είναι θέματα που πρέπει να λυθούν, έτσι ώστε να παύσει το φαινόμενο των οικονομικών ατασθαλιών που παρατηρείται σε κάποια Κοινοτικά Συμβούλια.

Θα πρέπει να τηρηθεί η Νομοθεσία κατά γράμμα, θα πρέπει να εκπαιδευθούν τα Κοινοτικά Συμβούλια στον τρόπο τήρησης λογαριασμών. Και από την άλλη, επαναλαμβάνω, η Ελεγκτική Υπηρεσία θα προχωρήσει με την πρόσληψη ιδιωτών ελεγκτών, για να μπορεί να διενεργεί αυτούς τους ελέγχους».