12/5/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Καδή στα εγκαίνια έκθεσης των εικαστικών Νίκου Κουρούσιη και Λίας Λαπίθη

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Καδή
στα εγκαίνια έκθεσης των εικαστικών Νίκου Κουρούσιη και Λίας Λαπίθη


Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση να τελέσω τα εγκαίνια της έκθεσης «Διάλογος Ηράκλειτου – Παρμενίδη» των εικαστικών καλλιτεχνών Νίκου Κουρούσιη και Λίας Λαπίθη, που διοργανώνει ο Δήμος Λάρνακας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και στην ενδυνάμωση της περιφερειακής πολιτιστικής δραστηριότητας.
Η έκθεση την οποία εγκαινιάζουμε σήμερα πληροί στον μέγιστο βαθμό την επιδίωξη αυτή, παρουσιάζοντας στον εντυπωσιακό χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρνακας τη νέα δουλειά δυο πολύ σημαντικών σύγχρονων Κύπριων δημιουργών.

Ο Νίκος Κουρούσιης ανήκει στη δεύτερη γενιά των Κύπριων εικαστικών, όπως ονομάζεται εκείνη η ομάδα των δημιουργών που εμφανίστηκαν στο προσκήνιο τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1960 και με το ρηξικέλευθο έργο τους ανανέωσαν το περιεχόμενο της σύγχρονης κυπριακής τέχνης και το συγχρόνισαν με το παγκόσμιο εικαστικό γίγνεσθαι.

Στο έργο του Νίκου Κουρούσιη διακρίνονται επιρροές από την αρχαία ελληνική φιλοσοφία. Ο καλλιτέχνης κατορθώνει να αποδώσει με εικαστικούς όρους τις απόψεις του Ηράκλειτου για την αέναη αλλαγή, η οποία διέπει ως νόμος το σύμπαν. Τα εύπλαστα και ευπαθή υλικά που χρησιμοποιεί αφήνονται στην επιρροή των στοιχείων της φύσης και στο πέρασμα του χρόνου.

Στον αντίποδα του Ηράκλειτου, ο Παρμενίδης μεταθέτει τον άξονα προβληματισμού της Φιλοσοφίας από το «Τι» στο «Είναι», θέτοντας τα θεμέλια της Οντολογίας. Εκθέτει τις ιδέες του σε έμμετρο λόγο, αναγνωρίζοντας στην ποίηση την ικανότητα να αποκαλύπτει την ουσία των πραγμάτων. Αυτή η σχεδόν μαγική διάσταση της τέχνης ενσαρκώνεται κυριολεκτικά από τη Λία Λαπίθη στο δικό της έργο. Η συμμετοχή του σώματός της στη δημιουργία του έργου, διαδικασία την οποία η Λαπίθη είχε επιστρατεύσει και σε προηγούμενη δουλειά της, προσδίδει μυσταγωγικό χαρακτήρα στη γλυπτική κατασκευή.
Εκκινώντας από διαφορετικές φιλοσοφικές αφετηρίες, οι δύο καλλιτέχνες συγκλίνουν στην ελπιδοφόρα διαπίστωση ότι ακόμη και οι φαινομενικά αντίθετες καταστάσεις συνδέονται με μια συνεκτική σχέση αρμονίας.

Με τις σκέψεις αυτές εγκαινιάζω την έκθεση «Διάλογος Ηράκλειτου – Παρμενίδη» των Νίκου Κουρούσιη και Λίας Λαπίθη και συγχαίρω θερμά τους δυο δημιουργούς για το έργο τους. Συγχαίρω τέλος τον Δήμο Λάρνακας για την πρωτοβουλία του αυτή, η οποία συνιστά παράδειγμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.


--------------------