30/5/14

Γραπτή δήλωση του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Βίκτωρα Παπαδόπουλου

Γραπτή δήλωση του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου
κ. Βίκτωρα Παπαδόπουλου


Αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα περί αεροπορικών ταξιδίων Υπουργών και κρατικών αξιωματούχων, η Κυβέρνηση επιθυμεί να διευκρινίσει τα ακόλουθα:

Πρώτον, στις περιπτώσεις προορισμών μεγάλων αποστάσεων που χαρακτηρίζονται ως υπερατλαντικοί προορισμοί, ανέκαθεν προνοείτο η χρήση πρώτης θέσης, ακόμη και μετά την κατάργηση του προνομίου της πρώτης θέσης σε όλα τα υπόλοιπα ταξίδια.

Επειδή, όμως, υπήρχε ασάφεια στο τι περιλάμβανε ο όρος «υπερατλαντικά ταξίδια», το Υπουργικό Συμβούλιο διευκρίνισε ότι τα ταξίδια αυτά αφορούν ώρες ταξιδίου άνω των πέντε ωρών.  

Δεύτερον, ανέκαθεν, επίσης, τα ταξίδια που αφορούσαν εκπροσώπηση Υπουργών και αξιωματούχων του κράτους στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Βρυξέλλες και άλλοι προορισμοί) πληρώνονται από την ΕΕ και προνοείται η χρήση της πρώτης θέσης.
Χρήση αυτού του δικαιώματος που πηγάζει από τους σχετικούς κανονισμούς της Ε.Ε κάνουν οι Υπουργοί και άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι εφόσον τα απαιτούμενα ποσά καταβάλλονται από την ΕΕ.

Συνεπώς, το μόνο που διευκρινίστηκε είναι ο όρος «υπερατλαντικές πτήσεις». Ήδη σε περιπτώσεις πρόσφατων ταξιδιών Υπουργών, το κόστος των οποίων δεν καλυπτόταν από την Ε.Ε (Βερολίνο, Ντουμπάι), έγινε χρήση οικονομικής θέσης.