1/5/14

Τελετή υπογραφής των συμβάσεων επιδότησης δύο μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων


Τελετή υπογραφής των συμβάσεων επιδότησης
δύο μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων


Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού ανακοινώνει ότι την Παρασκευή, 2 Μαΐου 2014 και ώρα 12 μ., θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο η τελετή υπογραφής των συμβάσεων επιδότησης των δύο πρώτων μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων που εγκαταστάθηκαν και ενώθηκαν με το δίκτυο, μετά την επιλογή τους στον μειοδοτικό διαγωνισμό για μεγάλα φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος μέχρι 10MW.

Τις συμβάσεις θα υπογράψει εκ μέρους του κράτους ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ και Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Δρ. Στέλιος Χειμώνας, στην παρουσία του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργου Λακκοτρύπη.

Τα δύο πάρκα είναι δυναμικότητας 1,5MW το καθένα και αποτελούν τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά συστήματα που εγκαταστάθηκαν μέχρι σήμερα στην Κύπρο.

Το πρώτο έργο εγκαταστάθηκε στην Σκαρίνου της επαρχίας Λάρνακας, ανήκει στην εταιρεία APV Sunlight Ltd και θα λαμβάνει συνολική τιμή πώλησης 9,5 σεντς για κάθε κιλοβατώρα (KWh) ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται και θα διοχετεύεται στο δίκτυο.

Το δεύτερο έργο εγκαταστάθηκε στo Αυγόρου της επαρχίας Αμμοχώστου, ανήκει στον κύριο Μέμνων Παπαγεωργίου και θα λαμβάνει συνολική τιμή πώλησης 9,8 σεντς για κάθε κιλοβατώρα (KWh) ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται και θα διοχετεύεται στο δίκτυο.

Σημειώνεται ότι οι πιο πάνω τιμές πώλησης είναι χαμηλότερες από το σημερινό κόστος ηλεκτροπαραγωγής μέσω συμβατικών καυσίμων.


Τα εν λόγω έργα περιλαμβάνονται στον κατάλογο των μέτρων για επανεκκίνηση της οικονομίας που εξήγγειλε η Κυβέρνηση, και το Υπουργείο Ενέργειας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την όσο το δυνατό πιο σύντομη υλοποίηση και των υπόλοιπων 22 έργων που επιλέγηκαν στο πλαίσιο του ίδιου διαγωνισμού.

------------------