1/5/14

Η ΕΕ εγγυητής της ασφάλειας στο πλαίσιο της επίλυσης





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ
Η ΕΕ εγγυητής της ασφάλειας στο πλαίσιο της επίλυσης

Με την ευκαιρία των 10 χρόνων από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί σημαντικό να υπογραμμιστούν τα ακόλουθα:
  1. Η ένταξη στην ΕΕ συνιστά την πιο στέρεη βάση για την Κύπρο στην πορεία της στο σύγχρονο πολύπλοκο κόσμο. Προσφέρει μακροπρόθεσμη σταθερότητα και τη μόνη προοπτική για την ευημερία του λαού της Κύπρου στο σύγχρονο πολύπλοκο κόσμο.
  2. Η ένταξη ήταν μια μακρά και δύσκολη πορεία. Δεν ήταν ούτε αυτονόητη, ούτε αυτόματη. Ένας τόσο μεγάλος στρατηγικός στόχος έγινε εφικτός γιατί κάποιοι δούλεψαν με ανοιχτό πνεύμα, διπλωματική ευελιξία και μεθοδικότητα και θυσίασαν τη ζωή τους γι’ αυτό. Ξεχωρίζει η προσωπικότητα του Γιάννου Κρανιδιώτη, που παραμένει ένα πρόσωπο σύμβολο στο τι πραγματικά σημαίνει πατριωτισμός και πώς κερδίζονται μεγάλοι στόχοι.
  3. Η κυπριακή κυβέρνηση στα 10 χρόνια της ένταξης δεν αξιοποίησε τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που προσέφερε η συμμετοχή στην ΕΕ. Αντί της δραστήριας συμμετοχής, κυριάρχησε η αντίληψη μιας αδιάφορης ή αλα καρτ παρουσίας.
  4. Η επιδείνωση της οικονομικής θέσης της Κύπρου τα τελευταία χρόνια αποκάλυψε το τίμημα της επιφανειακής πολιτικής και της έλλειψης στρατηγικής με μεταρρυθμιστική κουλτούρα. Δυστυχώςαυτή κυρίως προκάλεσε τόσες μεγάλες ζημιές στον τόπο.
  5. Από το 2004, πέρασαν 10 χρόνια και το Κυπριακό παραμένει άλυτο. Η δυναμική της ένταξης, ως καταλύτης της επίλυσης κατασπαταλήθηκε σε αδιέξοδες και αντιφατικές επιδιώξεις. Ουδείς στην Ευρώπη καταλαβαίνει τόσα χρόνια τι πραγματικά θέλουμε και πώς θα το επιτύχουμε.
Ο ΟΠΕΚ θεωρεί ότι ο φυσικός χώρος για δράση με στόχο τον τερματισμό της κατοχής είναι η ΕΕ. Μια καλά επεξεργασμένη πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης στην κρίσιμη πτυχή της ασφάλειας, προς τους εταίρους της στην ΕΕ μπορεί να προσφέρει τον τρόπο, στο πλαίσιο της επίλυσης, να απαλλαγεί η Κύπρος από τις αναχρονιστικές εγγυήσεις του 1960.
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ ανέλαβε την πρωτοβουλία και έθεσε το ζήτημα με επιστολή του προς τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, καθώς και στην Ύπατη Εκπρόσωπο για την ΚΕΠΠΑ Κάθριν Άστον.





Ως πολίτες εισηγούμαστε η ΕΕ να αναλάβει την ευθύνη να εποπτεύει, για όσο χρονικό διάστημα κριθεί αναγκαίο, ένα διαφορετικό μηχανισμό ευρωπαϊκών εγγυήσεων που να συνάδουν με τη σημερινή ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ένωσης αξιοποιώντας για το σκοπό αυτό όλες τις σχετικές διατάξεις της Συνθήκης της Λισσαβόνας, και ειδικότερα του άρθρου 42 της Συνθήκης.
Την επιστολή κοινοποιούμε στον Πρόεδρο Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη
Κυριάκος Πιερίδης, πρόεδρος
Γιώργος Ευσταθίου, γενικός γραμματέας

1 Μαίου 2014


OPEK: T. 00357 22875561 | www.opek.org.cy |opekcy@gmail.com