7/5/14

Δράσεις στο πλαίσιο της Ημέρας «Ας Καθαρίσουμε την Ευρώπη»

Κάθε χρόνο εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων καταλήγουν στους δρόμους, τους ωκεανούς, τις παραλίες, τα δάση και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης.  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όρισε την 10η Μαΐου 2014 και τις μέρες γύρω από την ημερομηνία αυτή, ως «Let’s clean up Europe Day» και προσκάλεσε τους Ευρωπαίους πολίτες να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να καθαρίσουν τις γειτονιές τους, τις παραλίες και τις θάλασσες τους.
Στόχος της πρωτοβουλίας «Ας καθαρίσουμε την Ευρώπη» είναι να προωθήσει  δράσεις, να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τον μεγάλο όγκο των απορριμμάτων και αποβλήτων που παράγονται και να ενθαρρύνει την αλλαγή συμπεριφοράς. Η εκστρατεία στηρίζεται στην οργάνωση δράσεων με τη συμμετοχή και συμβολή εθελοντών, σχολείων και οργανωμένων συνόλων, μη κερδοσκοπικών οργανισμών, Tοπικών Aυτοδιοικήσεων.


Στα πλαίσια της εκστρατείας αυτής, η Κύπρος προχωρά σε τρείς δράσεις οι οποίες αφορούν τον καθαρισμό αστικών περιοχών, τον καθαρισμό παραλιών και θαλασσών και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα ανακύκλωσης ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού και μπαταριών.

Η πρώτη δράση θα πραγματοποιηθεί με την συμβολή 50 περίπου σχολείων σε όλη την Κύπρο με συμμετοχή  πέραν των τριών χιλιάδων μαθητών και εκπαιδευτικών οι οποίοι έχουν αναλάβει τον καθορισμό περιοχών γύρω από τα σχολεία τους. Η εκστρατεία γίνεται σε συνεργασία και με την συμβολή και των οικείων τοπικών αρχών. Ο εξοπλισμός όπως τσάντες και γάντια θα προσφερθεί από το Συλλογικό Σύστημα Ανακύκλωσης Ελαστικών «RTMCyprusLtd».

Η δεύτερη δράση έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, και περιλαμβάνει εκστρατείες καθαριότητας παραλιών και θαλασσών και συνδιοργανώνεται από το γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, τον Οργανισμό CYMEPA, τους εθελοντές Let’s Do it (Cyprus) και το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος. 

Η τρίτη δράση αφορά εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα ανακύκλωσης αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού και μπαταριών και πραγματοποιείται από τα Συλλογικά Συστήματα Διαχείρισης Αποβλήτων WEΕ Electrocyclosis Κύπρου και ΑΦΗΣ Κύπρου σε συνεργασία με το Τμήμα Περιβάλλοντος και με οκτώ μεγάλους Δήμους (Λευκωσίας, Λεμεσού, Πάφου, Λάρνακας, Στροβόλου, Δερύνειας, Γερμασόγειας και Αγλαντζιάς).

Η εκστρατεία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Κύπρο αφού θα πρέπει να γίνουν σημαντικά βήματα για την πρόληψη και μείωση των οικιακών αποβλήτων, την προώθηση της επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης και της χωριστής συλλογής. Με αυτό τον τρόπο, μειώνονται οι επιπτώσεις στο περιβάλλον, δημιουργούνται οικονομικές ευκαιρίες και θέσεις εργασίας, προωθείται η αποδοτικότητα των πόρων και η κυκλική οικονομία.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος καλεί όλους να συμμετέχουν στην εκστρατεία «Ας Καθαρίσουμε την Ευρώπη» για την προστασία του περιβάλλοντος και στην ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης, ώστε να διασφαλίσουμε ένα καθαρότερο αύριο και ποιότητα ζωής για μας και τα παιδιά μας.

--------------------------