7/5/14

Ο Υπουργός Άμυνας πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαϊδης πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, μετά από πρόσκληση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου.
Κατά την άφιξη του στην Αθήνα σήμερα το πρωί, ο Υπουργός Άμυνας έτυχε επίσημης υποδοχής. Ακολούθως έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη.


Σε δηλώσεις, ο Πρόεδρος της Βουλής διαβεβαίωσε τον κ. Υπουργό ότι η Ελλάδα ήταν, είναι και θα βρίσκεται πάντα δίπλα στον Κυπριακό λαό. Τον ενημέρωσε για την οικονομική κρίση και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται στην Ελλάδα, τονίζοντας πως, «η δοκιμασία που βιώνουμε είναι δοκιμασία που πρέπει να μας χαλυβδώσει». Όπως μάλιστα του είπε, «οι Έλληνες πολίτες δείχνουν μεγάλη ωριμότητα και γνωρίζοντας τις δυσκολίες κάνουν θυσίες έτσι ώστε όλοι μαζί να πετύχουμε τον τελικό στόχο της εξόδου από την κρίση». «Με τη σύνεση και την ωριμότητα που απαιτείται, θα βρούμε λύσεις που θα είναι βιώσιμες και δημοκρατικές έτσι ώστε να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα οικονομικά και τα εθνικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε», πρόσθεσε ο κ. Μεϊμαράκης.

Ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου αφού μετέφερε στον Πρόεδρο της Βουλής «τις ευγνώμονες ευχαριστίες της Κυπριακής κυβέρνησης αλλά και τα αδελφικά αισθήματα αγάπης και ευθύνης του Κυπριακού λαού για τη διαχρονική, σταθερή και ανιδιοτελή στήριξη της Ελλάδας, στον αγώνα για να τερματιστεί ο μεγαλύτερος ιστορικός πολιτικός αναχρονισμός που εξακολουθεί να υφίσταται στην Κύπρο», αναφέρθηκε στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει και η Κύπρος λέγοντας: «και η δική μας κυβέρνηση όπως και η δική σας, εφαρμόζουν αυτή τη στιγμή δύσκολα προγράμματα προσαρμογής. Ευελπιστούμε όμως ότι με τη σκληρή δουλειά που γίνεται, με τη θέληση όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά και του λαού θα μπορέσουμε σύντομα να βγούμε από την κρίση και να βαδίσουμε σε μια εποχή ανάπτυξης και επανόδου, σε περιόδους ευημερίας και προκοπής».

Οι κ.κ. Μεϊμαράκης και Φωκαΐδης αναφέρθηκαν και στον εκλιπόντα πρώην Υπουργό Άμυνας της Κύπρου Τάσο Μητσόπουλο που έφυγε αιφνιδίως από τη ζωή, υπογραμμίζοντας πως ο εκλιπών αποτέλεσε «υπόδειγμα πολιτικού ανδρός και ανθρώπου, αφήνοντας πίσω του μια κληρονομιά ήθους, εντιμότητας και αξιοπρέπειας».

Νωρίτερα ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου συνομίλησε με τον Α΄ Αντιπρόεδρο της Βουλής. Αφού συζήτησαν τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν Ελλάδα και Κύπρος όσον αφορά το οικονομικό ζήτημα, ο κ. Τραγάκης ενημέρωσε τον κ. Φωκαΐδη για την Προεδρία της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ε.Ε. και τα θετικά βήματα που έχουν γίνει στη χρονική αυτή περίοδο.

Ακολούθως, ο κ. Φωκαϊδης επισκέφθηκε τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) όπου και είχε συνάντηση με τον Υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) και τον Διοικητή της ΣΣΕ. Στη συνέχεια, μιλώντας στους Κύπριους σπουδαστές της ΣΣΕ και των λοιπών παραγωγικών Σχολών (Σχολής Ικάρων και Σχολής Ναυτικών Δοκίμων) ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι παραγωγικές σχολές λειτουργούν ως λίκνο διαμόρφωσης των Ενόπλων Δυνάμεων, αποδίδοντας στο στράτευμα  αξιωματικούς σκληραγωγημένους, με υψηλό φρόνημα και βαθιά αντίληψη της στρατιωτικής επιστήμης και τέχνης. Αυτές, είπε, αναφερόμενος στους σπουδαστές, μεταλαμπαδεύουν σε σάς τις γνώσεις που θα σας καταστήσουν ικανούς προστάτες της πατρίδας.

Πρόσθεσε δε ότι η Εθνική Φρουρά θα συνεχίσει να υπηρετεί και να επιτελεί τον ρόλο και την αποστολή της, για όσο καιρό θα συνεχίζεται στην Κύπρο, ο παραλογισμός και αναχρονισμός του εγκλήματος της εισβολής και κατοχής μιας χώρας μέλους της ΕΕ, από μια χώρα που επιδιώκει να ενταχθεί στην Ένωση.

Αναφερόμενος στη νέα φάση του δικοινοτικού διαλόγου, είπε ότι «η δική μας πλευρά επιδιώκει, με ειλικρίνεια και καλή διάθεση, την επίτευξη ενός έντιμου συμβιβασμού». Προς αυτή τη κατεύθυνση, συνέχισε, η κυβέρνηση εργάζεται με συνέπεια και αποφασιστικότητα, με στόχο την κατάληξη σε μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση, στη βάση των Συμφωνιών Κορυφής, των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού δικαίου.

Καταλήγοντας είπε ότι «σταθερή επιδίωξή μας είναι η προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας και της συνεργασίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενισχύοντας το ρόλο της Κύπρο ως γέφυρας μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής.

Ο Υπουργός Άμυνας αύριο το πρωί θα έχει συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων (ΟΚΟΕ) και της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδων (ΕΚΕ) ενώ ακολούθως θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.
Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας όπου θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο και ακολούθως θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.

Ο Υπουργός Άμυνας επιστρέφει στην Κύπρο το βράδυ της Πέμπτης.