12/4/14

Χαιρετισμός Δημήτρη Χριστόφια, τέως προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρώην Γενικού Γραμματέα της ΕΔΟΝ

Χαιρετισμός Δημήτρη Χριστόφια, τέως προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρώην Γενικού Γραμματέα της ΕΔΟΝ, στην εκδήλωση για την έναρξη των εορτασμών για τα 70χρονα της ΑΟΝ-ΕΔΟΝ

 12 Απριλίου 2014, 11:30 π.μ.
Συνεδριακός Χώρος Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας, «Παλιά Αγορά Παλλουριώτισσας»
Με δέος, με συγκίνηση και απεριόριστη αγάπη μα και περηφάνια στεκόμαστε ενώπιον της μαχητικής εμπροσθοφυλακής του Λαϊκού Κινήματος, της ΕΔΟΝίτικης νεολαίας.  Η ΕΔΟΝ, κατά τη δική μου εκτίμηση, αποτελεί την πιο μεγάλη διαχρονική κατάκτηση του συνόλου της νεολαίας της Κύπρου. Αποτελεί την επαναστατική της πρωτοπορία.
Η ΑΟΝ και η ΕΔΟΝ ουδέποτε περιορίστηκαν μόνο στην πολιτική δράση, στον αγώνα για κατάκτηση της ελευθερίας της Κύπρου. Η ΕΔΟΝ διεκδικεί κι έχει δίκαια κερδίσει περγαμηνές και στον μορφωτικό, τον πολιτιστικό και τον αθλητικό τομέα. Τα Παγκύπρια Φεστιβάλ Νεολαίας και στην πορεία τα Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν κορυφαία πολιτισμική συνάθροιση που αγκαλιάζει ολόκληρο το λαό.     
Είναι οι ΕΔΟΝίτες που πρόταξαν τα στήθια τους στα τανκς της Χούντας και τα καλάσνικωφ της ΕΟΚΑ Β’. Η ΕΔΟΝ γέννησε ήρωες που θυσίασαν ακόμα και τη ζωή τους για την πατρίδα τους. Χαρακτηριστικοί είναι οι στίχοι του  λαϊκού ποιητή Δημήτρη Ττάκκα:
«Νέοι λεβέντες της ΕΔΟΝ της Κύπρου μας μανιέρα, άραε εν η τύχη σας, να ‘ν πάντοτε τα στήθη σας στο βόλιν τζι’ εις την σφαίραν;»
Είναι η οργάνωση που μπορεί να χαρακτηριστεί ως το ταξικό σχολειό του Λαϊκού Κινήματος. Όσοι περάσαμε και είχαμε την τιμή του μέλους, τους στελέχους ή και του μέλους της ηγεσίας αυτής της Οργάνωσης, θεωρούμε τον εαυτό μας πολύ τυχερό και προνομιούχο. Η ΑΟΝ και κατόπιν η ΕΔΟΝ ως συνεχιστής πολύπλευρων αγώνων, έχει καταξιωθεί ως η πιο μακρόβια, μαχητική πρωτοπορία του Κινήματος Νεολαίας της Κύπρου.
Εμείς που φοιτήσαμε σ’ αυτό το σχολειό της πάλης και του αγώνα, εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στην Οργάνωση που μας προετοίμασε και μας έκανε ικανούς να ενταχθούμε στις γραμμές του τιμημένου Κόμματος της εργατικής τάξης και γενικότερα των εργαζομένων, για να συνεχίσουμε την πολιτική μας δράση, εξοπλισμένοι με τα φώτα της αθάνατης ιδεολογίας του μαρξισμού – λενινισμού και του προλεταριακού διεθνισμού.
Η ΕΔΟΝ, οργάνωση νεολαίας μιας πολύ μικρής χώρας, με τη δημιουργική της δράση ως μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών, αναδείχτηκε σε εξέχουσα φυσιογνωμία του παγκόσμιου προοδευτικού κινήματος νεολαίας, με βάρος, εκτίμηση και αναγνώριση δυσανάλογη του μεγέθους της χώρας μας και της ίδιας της Οργάνωσης. 
Είναι γι’ αυτό, που έχουμε μετατραπεί σε συνεπείς πολέμιους του φασισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Είναι γι’ αυτό που παλεύουμε για την ενότητα του λαού μας στο σύνολο του με επικεφαλής τους εργαζόμενους, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους.
Συνθήματα όπως «Οι Τούρκοι της Κύπρου δεν είναι εχθροί μας, οι Τούρκοι της Κύπρου είναι αδελφοί μας», «Μια πατρίδα ένας λαός», είναι απότοκο της ταξικής προσέγγισης και της διεθνιστικής διαπαιδαγώγησης της ΕΔΟΝ και του ΑΚΕΛ.
Στα 70 τιμημένα χρόνια ζωής και δράσης της ΑΟΝ – ΕΔΟΝ κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ και τιμούμε τους πρωτοπόρους της Κομμουνιστικής Νεολαίας Κύπρου, που μέσα σε φοβερά αντίξοες πολιτικές και κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, έριξαν τον πρώτο σπόρο της Οργάνωσης.
Κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ στους πρωτοπόρους της ΑΟΝ και της ΕΔΟΝ, που δεν άφησαν αυτό τον σπόρο να χαθεί και έκαμαν το έδαφος εύφορο για να φτάσουμε στο σήμερα, να φτάσουμε στους σημερινούς ΕΔΟΝίτες και τις ΕΔΟΝίτισσες, που μέσα σε διαφορετικές, αλλά όμοια αντίξοες συνθήκες, δίνουν τη μάχη της τιμής με αφοσίωση στα ιδανικά του μαρξισμού-λενινισμού και του διεθνισμού, δικαιώνοντας και επαναβεβαιώνοντας το ρόλο και τον τίτλο της εμπροσθοφυλακής του ΑΚΕΛ και του Λαϊκού Κινήματος, καθώς και της μαχητικής πρωτοπορίας της κυπριακής νεολαίας.
Προσωπικά, εάν ήταν να γεννηθώ ακόμα εκατό φορές, θα γινόμουν και τις εκατό ΕΔΟΝίτης. Εύχομαι κάθε επιτυχία στους δύσκολους μα ωραίους αγώνες της επαναστατικής πρωτοπορίας της κυπριακής νεολαίας.