13/4/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην Πορεία Χριστοδούλας



Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας,
εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας,
στην Πορεία Χριστοδούλας


Με ειλικρινή αισθήματα χαράς και συγκίνησης βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας για να απευθύνω εγκάρδιο χαιρετισμό και να συμπορευθώ με τους πεζοπόρους της 39ης Πορείας Χριστοδούλας.

Μιας Πορείας που από το 1976 που διοργανώθηκε για πρώτη φορά, έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στον αγώνα για πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου. Μία εκδήλωσης που κατέστη θεσμός, αλλά και ένα από τα σημαντικότερα κοινωνικά δρώμενα του τόπου μας. Μία αξιόλογη εθελοντική προσπάθεια που ξεκινά από τα φιλάνθρωπα αισθήματα και την αγάπη του Κύπριου πολίτη προς τον καρκινοπαθή συνάνθρωπο του.

Σε αυτόν τον αγώνα ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου, με τις ακούραστες προσπάθειες και τα εξειδικευμένα προγράμματά του, πρωτοστατεί. Με τη διοργάνωση της Πορείας Χριστοδούλας δε, μας προσφέρει την καλύτερη ευκαιρία να συνεισφέρουμε και εμείς, ανάλογα με τις δυνατότητές μας ο καθένας, για την επίτευξη του ευγενούς στόχου της απάλειψης του ανθρώπινου πόνου.

Στόχος της πορείας είναι η συλλογή των αναγκαίων εκείνων οικονομικών πόρων που θα επιτρέψουν στο Αντικαρκινικό Σύνδεσμο την συνέχιση υφιστάμενων προγραμμάτων του αλλά και την ανάληψη νέων δραστηριοτήτων. Προγράμματα και δραστηριότητες, που μπορούν να συμβάλουν στην απάμβλυνση του πόνου του πάσχοντα συνανθρώπου μας και στην ανακούφιση και υποστήριξη του ίδιου και της οικογένειας του.

Η προσφορά όλων μας θα επιτρέψει παράλληλα τη συνέχιση και οργάνωση των προληπτικών προγραμμάτων που απευθύνονται σε όλο τον Κυπριακό πληθυσμό. Η πολύπλευρη προσφορά του Αντικαρκινικού Συνδέσμου περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την οργάνωση διαφωτιστικών εκδηλώσεων και την παραγωγή ενημερωτικού και πληροφοριακού υλικού προς τον πολίτη, για να τον ενημερώσει για τις υγιεινές  στάσεις ζωής και να τον βοηθήσει να καταπολεμήσει την άγνοια και τον φόβο που πηγάζει από την λέξη καρκίνος.

Χάρη στις συνεχείς και άοκνες προσπάθειες του Συνδέσμου λειτουργεί το άρτια στελεχωμένο με νοσηλευτικό προσωπικό, Ίδρυμα Αροδαφνούσα, το οποίο προσφέρει βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη φροντίδα σε καρκινοπαθείς που βρίσκονται στο τελικό στάδιο της νόσου. Πάνω από όλα, όμως, προσφέρει αγάπη, αγαθό ανεκτίμητο για τους ανθρώπους που υποφέρουν.

Η υπηρεσία κατ’ οίκον φροντίδας καρκινοπαθών, αποτελεί μια ακόμα άξια συγχαρητηρίων προσφορά του Συνδέσμου, η οποία συνεχώς αναβαθμίζεται και επεκτείνεται με στόχο την κάλυψη όλων των καρκινοπαθών, όταν τη χρειάζονται και τη ζητούν. Άξια αναφοράς είναι και η στενή συνεργασία του Συνδέσμου με το Υπουργείο Υγείας, με όλους τους άλλους συναφείς εθελοντικούς οργανισμούς και με την πολιτεία γενικότερα, έτσι ώστε μέσα από την κοινή προσπάθεια να επιτευχθεί η ολοκληρωμένη και αποτελεσματική φροντίδα προς τους καρκινοπαθείς συνανθρώπους μας.

Σήμερα, πιο πολύ από ποτέ, μέσα από τις οικονομικές δυσκολίες που περνά ο τόπος μας, οι προσπάθειες του Συνδέσμου στηρίζονται στον εθελοντισμό.

Ας γίνουμε όλοι λοιπόν μια γροθιά, για να ενισχύσουμε τις τάξεις των εθελοντών και να μπορέσουμε έτσι, να προσφέρουμε σε όλους τους πάσχοντες συνανθρώπους μας ότι καλύτερο μπορούμε. Τους το οφείλουμε.

___________________