12/4/14

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην εκδήλωση μνήμης στο Μάριο Τόκα, στη Λεμεσό

Αείμνηστε Μάριε σε ζηλεύω.
Κατόρθωσες απόψε να έχεις μια πανεθνική σύναξη. Και μακάρι και στο Εθνικό Συμβούλιο να τραγουδούσαμε όλοι τα ίδια τραγούδια.


Ας ελπίσουμε ότι για το καλό αυτής της πατρίδας προς εκεί θα οδεύσουμε αντιγράφοντας τους λόγους ή ωθούμενοι από τους λόγους που μας οδήγησαν απόψε εδώ όλους ανεξαίρετα, όπου και αν ιδεολογικά ανήκουμε, διότι ο Μάριος ήταν η Ιδέα και έτσι ενώνει και τους διάφορους ιδεολόγους γύρω του.

Όσο περνά ο καιρός, όλο και περισσότερο μας λείπει ο Μάριος. Λείπει από εμάς, από την οικογένειά του και από τις χιλιάδες των φίλων και των θαυμαστών της μουσικής του.

Ο πρόωρος θάνατός του προκάλεσε αισθήματα πανελλήνιας συγκίνησης και γενικής θλίψης στην Ελλάδα, στην Κύπρο και σε όλες τις εστίες του Οικουμενικού Ελληνισμού, γιατί ήταν ένας σεμνός και άξιος μουσικός συνθέτης αλλά και σπάνιος άνθρωπος.

Μελοποίησε τα όνειρα, τις χαρές και τους καημούς των απλών ανθρώπων που αγάπησε και ανέδειξε τα πάθη και τις ελπίδες της δοκιμασμένης πατρίδας μας.

Δεν θα πάψουμε ποτέ να τραγουδούμε την ανεπανάληπτη μουσική του. Θα ζούμε πάντοτε τα τραγούδια αγάπης, νοσταλγίας και αγώνων που έγραψε στο σύντομο πέρασμά του από τη ζωή.

Ήταν ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων, αξιοπρεπής και υπερήφανος, ο Μάριος Τόκας. Εμπνεύσθηκε αλησμόνητες μελωδίες που ερμήνευσαν γνωστά και αναγνωρισμένα ονόματα της σύγχρονης ελληνικής μουσικής και ανέδειξε τις αστείρευτες αρετές και τον πολιτισμό της Κύπρου μας.

Ο Μάριος εκτίμησε και αξιοποίησε την παραμελημένη νεοελληνική ποίηση, και δημιούργησε τραγούδια σε στίχους των πιο αξιόλογων σύγχρονων Ελλήνων ποιητών. Του Ρίτσου, του Βάρναλη, του Καρυωτάκη και άλλων καθώς και σημαντικών Κυπρίων, του Κυριάκου Χαραλαμπίδη, του Κώστα Μόντη, και του Θεοδόση Πιερίδη. Μελοποποίησε, ακόμα, στίχους και γραπτά των απαγχονισθέντων αγωνιστών της ΕΟΚΑ, Ευαγόρα Παλληκαρίδη και Ανδρέα Ζάκου.

Ήταν μια ξεχωριστή καλλιτεχνική προσωπικότητα με έντονες κοινωνικές και εθνικές ανησυχίες, ταύτισε στο έργο του με την πατρίδα και την αγάπη, και άφησε παρακαταθήκη ένα, ποιοτικά έντεχνο, λαϊκό οικοδόμημα, καθιστώντας την Κύπρο και την Ελλάδα πλουσιότερες στον πολιτιστικό θησαυρό τους.

Αν καταγράψουμε το σύνολο των χαρακτηριστικών και του ταλέντου του Μάριου, το ήθος του, τη γλυκύτητα του, την ευαισθησία του και την ανθρωπιά του, θα συγκεντρώσουμε όλα τα προτερήματα του λαού μας. Όλα μαζεμένα στο πρόσωπο και την προσφορά του Μάριου Τόκα.

Τον ευχαριστούμε για όλα όσα μας κληροδότησε. Τον ευχαριστούμε για την ανεκτίμητη προσφορά του στην πατρίδα και τον πολιτισμό μας. Δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ. Θα τραγουδάμε πάντα, με αγάπη και νοσταλγία το ακριβό κληροδότημά του.