14/4/14

Γραπτή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη



Είναι με λύπη που αποδέχθηκα σήμερα την παραίτηση του Χρήστου Στυλιανίδη από το αξίωμα του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ως αποτέλεσμα της απόφασης του να διεκδικήσει έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις επερχόμενες Ευρωεκλογές.



Παρόλη την απώλεια ενός ακούραστου και απόλυτα ικανού συνεργάτη, κατανοώ την επιθυμία του να συνεχίσει την πολιτική του σταδιοδρομία στην Ευρώπη που είναι φυσικός του χώρος και σταθερός και διαχρονικός του προσανατολισμός.

Η συνέπεια και η ευθυκρισία του Χρήστου Στυλιανίδη είναι υποδειγματική. Ως πολιτικός έχει καθιερώσει τον ήπιο τόνο, αποφεύγοντας τις άγονες αντιπαραθέσεις και την οξύτητα, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου. Η πολιτική του στάση και το ήθος του είναι αυτά που ο τόπος σήμερα χρειάζεται.

Αυτά ήταν και τα κριτήρια που μέτρησαν όταν κατά τη δύσκολη περίοδο της ανάληψης της Προεδρίας μου του εμπιστεύτηκα το αξίωμα του Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Διαχειριστήκαμε μαζί με τον Χρήστο και τους άλλους στενούς μου συνεργάτες τη δύσκολη περίοδο της διάσωσης της χώρας από τη χρεοκοπία μέχρι την εξομάλυνση και σταθεροποίηση της κατάστασης. Σε αυτές τις δύσκολες ώρες επιβεβαίωσα την ορθότητα της επιλογής μου.

Με την αποχώρηση του από το κυβερνητικό σχήμα θέλω να τον ευχαριστήσω για τη σημαντική του συνεισφορά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των κινδύνων της κρίσης, της ανάκτησης της αξιοπιστίας της χώρας στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο, όπως και της αποτελεσματικής του συμβολής στη διαμόρφωση του νέου διαπραγματευτικού πλαισίου στο Κυπριακό και γενικά, βέβαια, στην ευρύτερη διαμόρφωση και προβολή του κυβερνητικού έργου τους πρώτους 14 μήνες της διακυβέρνησης μας.

Η αγαστή συνεργασία μας θα συνεχιστεί αταλάντευτα από όποια θέση και αν υπηρετεί την πατρίδα μας.
---------------------