14/4/14

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση




Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος προήδρευσε, σήμερα, ευρείας σύσκεψης για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τον Δήμο Ιδαλίου και τις πέριξ κοινότητες, που απαρτίζουν το σύμπλεγμα Δήμου και Κοινοτήτων Ιδαλίου.



Μετά το πέρας της σύσκεψης η οποία πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Υπουργός προέβη στην ακόλουθη δήλωση στους δημοσιογράφους:

«Ο Δήμος Ιδαλίου και οι πέριξ κοινότητες έχουν ήδη προχωρήσει κατά τρόπο επιτυχή σε συμπλεγματοποίηση. Δηλαδή, έχουν ήδη υλοποιήσει αυτό που και η Κυβέρνηση οραματίζεται να επιφέρει σε κάποιες κοινότητες. Να προσθέσω ότι υπάρχουν και άλλες κοινότητες που συνεργάζονται στο πλαίσιο συμπλεγματοποίησης υπηρεσιών.

Σε ό,τι αφορά το κορυφαίο θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είμαστε πολύ κοντά στο να έχουμε και την τελική πρόταση των Βρετανών εμπειρογνωμόνων. Τα αποτελέσματα συγκλίνουν ουσιαστικά με τα όσα οι Δήμοι και οι κοινότητες, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται να υιοθετούν. Απομένει όμως δρόμος, υπάρχουν και οι λεπτομέρειες πέραν των θεμάτων αρχής, που έχω την άποψη ότι θα συμφωνήσουμε.

Όμως, δεν θα ήθελα να δω αυτό το θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να «παίζει» κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας των Ευρωεκλογών. Θα προτιμούσαμε να αφήσουμε αυτό το θέμα για μετά τις Ευρωεκλογές, όπου τα όποια πάθη και οι φανατισμοί θα έχουν καταλαγιάσει, έτσι ώστε ψύχραιμα και νηφάλια να το αντιμετωπίσουμε. Μιλούμε για μια μεταρρύθμιση που θα βιώσουμε για τις επόμενες δεκαετίες και γι’ αυτό δεν πρέπει να αφήσουμε αυτό το θέμα να καταστεί αντικείμενο προεκλογικών αντιπαλοτήτων με σοβαρό κίνδυνο να το «σκοτώσουμε» προτού καν ξεκινήσει. Καλώ και τους φίλους Δημάρχους και τους Προέδρους των Κοινοτικών Συμβουλίων να κρατήσουμε αυτό το θέμα σε ήπιους τόνους και, αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές, να έρθουμε στο διά ταύτα και να μπούμε και στις λεπτομέρειες της μεταρρύθμισης».

Στη συνέχεια και απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο κάποιοι προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν αυτό το θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για προεκλογικούς σκοπούς, ο κ. Χάσικος είπε: «Ζούμε στην Κύπρο και ξέρουμε πώς λειτουργούμε σε περίοδο εκλογών, όπου τα πάθη είναι στα ύψη. Εμείς, δεν θέλουμε αυτό το θέμα να αποτελέσει πεδίο αντιπαράθεσης και αντιπαλότητας».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Ιδαλίου κ. Λεόντιος Καλλένος, μιλώντας εκ μέρους του συμπλέγματος Δήμου Ιδαλίου και των πέριξ κοινοτήτων, δήλωσε τα ακόλουθα:

«Να μην υπάρχει καμία έγνοια και καμία ανησυχία (για ανάμιξη του θέματος στην προεκλογική εκστρατεία). Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αρκετά ώριμη ώστε να μη μεταφέρει προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε προεκλογική περίοδο για εξυπηρέτηση εκλογικών σκοπιμοτήτων.

Συζητήσαμε με τον Υπουργό το θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και έχουμε παρουσιάσει τα θετικά αποτελέσματα του μοντέλου συμπλεγματοποίησης Δήμου και Κοινοτήτων που λειτουργεί στην περιοχή μας. Με συνέργειες μπορούμε να πετύχουμε εξοικονομήσεις».

Στη συνέχεια και κληθείς να δώσει ένα παράδειγμα για το πώς μπορεί να επιτευχθούν εξοικονομήσεις μέσα από τη συμπλεγματοποίηση, ο κ. Καλλένος είπε: «Σήμερα, οι τρεις κοινότητες Πέρα Χωριό, Αλάμπρα και Λύμπια, βγαίνουν σε προσφορές για τις υπηρεσίες αποκομιδής σκυβάλων. Το ίδιο κάνουν ο Λυθροδόντας, ο Μαθιάτης, η Σια και η Αγία Βαρβάρα και, επίσης, το Ιδάλιο μαζί με την Ποταμιά. Φανταστείτε, τώρα, οι οκτώ κοινότητες με τον Δήμο να είχαν μια κοινή προσφορά. Μιλούμε για οικονομίες μεγέθους και καλύτερες τιμές προσφορών».

------------------