10/4/14

Ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών στο Βερολίνο

Ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη
του Υπουργού Εξωτερικών στο Βερολίνο


Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες της επίσημης επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη στο Βερολίνο. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών κ. Frank - Walter Steinmeier, και εντασσόταν στο πλαίσιο προετοιμασίας της επικείμενης επίσκεψης του Προέδρου Αναστασιάδη στο Βερολίνο τον προσεχή Μάιο.

Κατά την παρουσία του στη γερμανική πρωτεύουσα ο κ. Κασουλίδης συναντήθηκε με τον Γερμανό ομόλογο του κ. Steinmeir, το Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Κύπρου-Γερμανίας, ενώ πραγματοποίησε ξεχωριστές συναντήσεις με τον Γενικό Διευθυντή Εξωτερικής Πολιτικής και Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας στην Καγκελαρία δρ Christoph Heusgen και τον Γενικό Διευθυντή Ευρωπαϊκής Πολιτικής στην Καγκελαρία δρ Nikolaus Meyer-Landrut.   

Στο επίκεντρο των επαφών του Υπουργού Εξωτερικών βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό, η πορεία ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας, οι εξελίξεις στην Ουκρανία και η κατάσταση στις χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Υπουργός ενημέρωσε για τη νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων, υπογραμμίζοντας τα στοιχεία που την καθιστούν ιδιαίτερη και καινοτόμο. Εστιάστηκε στην ανάγκη εφαρμογής Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο πλαίσιο μιας παράλληλης διαδικασίας, η οποία θα συμβάλει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης των Ελληνοκυπρίων προς την Τουρκία. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, ο κ. Υπουργός επανέλαβε τα οφέλη που απορρέουν από την εφαρμογή της πρότασής μας για την Αμμόχωστο ως μια αμοιβαία επικερδή επιλογή.

Η γερμανική πλευρά εξέφρασε στήριξη στην υπό εξέλιξη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, προσβλέποντας ότι η λύση του Κυπριακού θα αποβεί προς όφελος του λαού της Κύπρου και θα συμβάλει στην επίτευξη συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Αναφορικά με την οικονομία, ο κ. Κασουλίδης ενημέρωσε για την πορεία εφαρμογής του μνημονίου με την Τρόικα, επισημαίνοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει δεσμευμένη στην πλήρη εφαρμογή των προνοιών   του προγράμματος, στοιχείο που θα επιτρέψει την ταχύτερη έξοδο από την κρίση και την επαναφορά της χώρας στις διεθνείς αγορές. Ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε για τις αρνητικές κοινωνικές επιπτώσεις που δημιουργήθηκαν, συνεπεία του άδικου τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η κυπριακή οικονομία τον Μάρτιο του 2013, δίνοντας έμφαση στα αυξημένα ποσοστά ανεργίας. Στο πλαίσιο αυτό ενημέρωσε για τις προσπάθειες της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου για αντιμετώπιση των προβλημάτων και των κοινωνικών επιπτώσεων.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο κ. Κασουλίδης απηύθυνε ομιλία στο ίδρυμα Konrad-Adenauer-Stiftung με τίτλο “Geopolitics in Eastern Mediterranean: A Cypriot Perspective”, ενώ παραχώρησε συνεντεύξεις σε εκπροσώπους τοπικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Ο Υπουργός Εξωτερικών επιστρέφει στην Κύπρο σήμερα, Πέμπτη, 10 Απριλίου.