10/4/14

Τελετή επίδοσης πράξεων διορισμού από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Τελετή επίδοσης πράξεων διορισμού
από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας


Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, η τελετή επίδοσης πράξεων διορισμού της νέας Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας κας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, του νέου Γενικού Ελεγκτή κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη, της Επιτρόπου Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας κας Ειρένας Γεωργιάδη, της Επιτρόπου Ισότητας κας Ιωσηφίνας Αντωνίου και του Εκπροσώπου της ελληνοκυπριακής κοινότητας στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων κ. Νέστορα Νέστωρος.


Αυτές τις κρίσιμες στιγμές για την εθνική μας οικονομία καλούμαστε να προσαρμοστούμε και να λειτουργήσουμε στο απαιτητικό ευρωπαϊκό περιβάλλον ως ένα σύγχρονο, κοινωνικό, ευέλικτο και δίκαιο κράτος, του οποίου βασική αποστολή πρέπει να η καλύτερη και δικαιότερη εξυπηρέτηση του πολίτη.
 
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας εκσυγχρονισμού, οι Υπηρεσίες του κράτους πρέπει να αναδιαρθρωθούν και να ανταποκριθούν σε όλες τις αυξημένες απαιτήσεις των πολιτών για χρηστή διοίκηση, αξιοκρατία, διαφάνεια στη δράση της διοίκησης και λογοδοσία και, κυρίως, για αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχει.
 
Οι πολίτες δικαιούνται της μέγιστης δυνατής υπηρεσίας από το κράτος και τις Υπηρεσίες του.
 
Είναι με αυτές τις σκέψεις που διορίζω σήμερα πέντε εκλεκτά στελέχη της κοινωνίας σε ισάριθμους νευραλγικούς θεσμούς, όπως είναι η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, ο Γενικός Ελεγκτής, η Επίτροπος Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας, η Επίτροπος Ισότητας και ο Εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής κοινότητας στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων.

Είναι η πρώτη φορά που διορίζεται Επίτροπος Ισότητας των Γυναικών. Η Κυβέρνηση κάνει πράξη την ισότητα και όπως βλέπετε οι τρεις από τους πέντε σημερινούς διορισμούς εκπροσωπούν τον γυναικείο πληθυσμό. Δεν θα πρέπει να παραγνωριστούν οι άλλοι διορισμοί που έχουν γίνει και αφορούν είτε τη ΔΕΦΑ είτε την ΕΥΚ είτε ακόμα την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Αγαπητή κυρία Γιωρκάτζη,

Οι ικανότητες, το ήθος, η ακεραιότητα και πρωτίστως η ανεξαρτησία σας είναι τα κριτήρια που προσμέτρησαν για την επιλογή σας στο αξίωμα του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας που αποτελεί έναν από τους κορυφαίους θεσμούς της χώρας. Είναι αυτονόητο πως σε αυτές τις δύσκολες ώρες για την οικονομία η συνεισφορά σας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό τομέα είναι κρίσιμης σημασίας για τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουμε για να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη και βεβαίως στις αγορές.

Κύριε Μιχαηλίδη,

Έχετε να διαχειριστείτε μια μεγάλη κληρονομία που αφήνει πίσω της η κα Γιωρκάτζη. Η αδιαμφισβήτητη επαγγελματική σας κατάρτιση, η εργατικότητα, η ακεραιότητα, αλλά και η εμπειρία που αποκτήσατε στο Τμήμα Ελέγχου του Τμήματος Δημοσίων Έργων είναι τα εχέγγυα επιτυχίας σας.

Φίλη Ειρένα,

Η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση της Κυβέρνησης, διότι θα καταστήσει το κράτος πιο αποτελεσματικό, πιο προσιτό, περισσότερο φιλικό προς τον πολίτη, αλλά και στον επιχειρηματικό κόσμο.
Γνωρίζω ότι είστε αποτελεσματική και δυναμική, αλλά συνάμα και διαλεκτική για να μπορέσετε να συνδυάσετε την πυγμή με τη συναίνεση και να κατορθώσετε να φέρετε σε πέρας μια εξαιρετικά δύσκολη αποστολή.

Αγαπητή μου Ιωσηφίνα,

Καλείστε να αναλάβετε ένα νεοσύστατο, αλλά εξαιρετικά σημαντικό θεσμό στόχος του οποίου είναι η ισότητα των γυναικών. Δεν θα μπορούσα να σκεφτώ πιο κατάλληλη επιλογή από τη δική σας. Έχετε βαθιές ρίζες στο κυπριακό γυναικείο κίνημα. Τώρα, ολοκληρώνεται η κομματική σας δράση και ως Επίτροπος Ισότητας, ισότιμα θα αντιμετωπίσετε όλες τις γυναίκες της Κύπρου. Δεν έχω αμφιβολία πως θα φέρετε σε πέρας με επιτυχία το έργο σας.

Φίλε Νέστορα,

Έχετε και εσείς τεράστια πολιτική συνεισφορά στα κοινά. Εξάλλου, η ευθύνη που αναλαμβάνετε ως Εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς στην Ερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους είναι άκρως πολιτική, διότι το ζήτημα αν και ανθρωπιστικό αποτελεί κομμάτι του εθνικού μας προβλήματος.
 
Οι γνώσεις, το συνεχές ενδιαφέρον για τα προβλήματα της κατεχόμενης πατρίδας μας σε συνδυασμό με τις εμπειρίες και τον ζήλο που επιδεικνύετε στη διεκπεραίωση των αποστολών που σας ανατίθενται αποτελούν τα βασικά κριτήρια επιτυχίας σας.

Σας εύχομαι όλους καλή επιτυχία στα νέα σας καθήκοντα και να ξέρετε ότι τόσο η Κυβέρνηση όσο και εγώ προσωπικά θα είμαστε πάντοτε δίπλα σας». 

_____________