15/4/14

Υπογραφή Συμφωνίας και Μνημονίων Συναντίληψης μεταξύ Κύπρου και Άμπου Ντάμπι



Υπογραφή Συμφωνίας και Μνημονίων Συναντίληψης
μεταξύ Κύπρου και Άμπου Ντάμπι


Υπογράφηκαν σήμερα στο Άμπου Ντάμπι, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, διμερής συμφωνία για συνεργασία στον τομέα των αεροπορικών υπηρεσιών και Μνημόνια Συναντίληψης που αφορούν τους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και της εκπαίδευσης και επιστήμης.

Η Συμφωνία και τα Μνημόνια υπεγράφησαν το πλαίσιο της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον διάδοχο του Θρόνου του Άμπου Ντάμπι, Πρίγκιπα Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan.

Τόσο η Συμφωνία όσο και τα Μνημόνια Συναντίληψης υπεγράφησαν, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργο Λακκοτρύπη.

Το Μνημόνιο Συναντίληψης για τον τομέα της ενέργειας προνοεί, μεταξύ άλλων, την καθιέρωση γενικού πλαισίου συνεργασίας στα θέματα ενέργειας και τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για συνεργασία, αναφορικά με την τεχνογνωσία σε σχέση με τις υπεράκτιες δραστηριοτήτων εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Προνοεί, επίσης, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα ενεργειακών υποδομών και θεμάτων που αφορούν τη διανομή ενέργειας.

Το Μνημόνιο για την εκπαίδευση και την επιστήμη προνοεί ανταλλαγές εκπαιδευτικών αποστολών, την παροχή υποτροφιών και τη συνεργασία για οριστικοποίηση συμφωνίας αμοιβαίας ακαδημαϊκής αναγνώρισης τίτλων σπουδών.  

Το Μνημόνιο Συναντίληψης για συνεργασία στον τομέα του τουρισμού προνοεί τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη του τουρισμού με ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την προώθηση του τουριστικού προϊόντος των δύο χωρών εκατέρωθεν.

Τέλος, η Συμφωνία για τις Αεροπορικές Υπηρεσίες είναι αναθεωρημένη Συμφωνία του 1999, ευθυγραμμισμένη με σχετικές ρήτρες της ΕΕ και στο πλαίσιο της οποίας παραχωρούνται δικαιώματα «πέμπτης ελευθερίας» σε αερογραμμές των Εμιράτων εντός Ευρώπης. Η Συμφωνία επιτρέπει επίσης τον πολλαπλό καθορισμό αεροπορικών εταιρειών για εκτέλεση προγραμματισμένων πτήσεων από τα Εμιράτα προς την Κύπρο και αντιστρόφως.

------------------