15/4/14

Απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών σε δημοσίευμα σε σχέση με την κράτηση Σομαλού για σκοπούς απέλασης



Απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών σε δημοσίευμα
σε σχέση με την κράτηση Σομαλού για σκοπούς απέλασης


Το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρεται σε χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Σημερινή» για το ανωτέρω θέμα και επιθυμεί να διευκρινίσει τα ακόλουθα:

«Ο εν λόγω αλλοδαπός εισήλθε παράνομα στη Δημοκρατία σε άγνωστο χρόνο μέσω των κατεχομένων, πέρασε στις ελεγχόμενες από την Κυβέρνηση της Δημοκρατίας περιοχές και στις 05.12.2013 παρουσιάστηκε στο αεροδρόμιο Πάφου μαζί με δύο άλλους ομοεθνείς του (ένα άνδρα και μία γυναίκα) για να ταξιδέψουν στη Νορβηγία με νορβηγικά διαβατήρια οι δύο και ολλανδικό η τρίτη.

Κατά τον έλεγχο διαβατηρίων διαπιστώθηκε ότι και τα τρία διαβατήρια εκ πρώτης όψεως ήταν μεν γνήσια, αλλά ανήκαν σε διαφορετικά πρόσωπα, και  στη συνέχεια παραδέχθηκαν ότι τα είχαν αγοράσει από άγνωστα πρόσωπα.

Εναντίον τους ασκήθηκε ποινική δίωξη, παρέμειναν υπό κράτηση ως υπόδικοι και στις 13.01.2014 ο συγκεκριμένος αλλοδαπός καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης πέντε μηνών για το αδίκημα της πλαστοπροσωπίας,  με τριετή αναστολή.

Στις 14.01.2014 ο αλλοδαπός θεωρήθηκε απαγορευμένος μετανάστης συνεπεία της καταδίκης του σε ποινή φυλάκισης και εναντίον του εκδόθηκαν διατάγματα απέλασης/κράτησης.

Επειδή δε, ενόσω ήταν υπόδικος, υπέβαλε αίτηση για άσυλο η εκτέλεση του διατάγματος απέλασης ανεστάλη μέχρι την οριστική έκβαση της αίτησης για άσυλο.

Στις 31.03 2014 ο αλλοδαπός παρουσίασε αντίγραφο πιστοποιητικού γέννησης με βάση το οποίο αυτός φέρεται να είναι 17 ετών και πέντε μηνών, δηλαδή ανήλικος.

Η Αστυνομία έκτοτε προβαίνει σε ενέργειες μέσω και της Πρεσβείας της Σομαλίας στη Ρώμη προς επιβεβαίωση της γνησιότητας τόσο του παρουσιασθέντος πιστοποιητικού όσο και του περιεχομένου του. Σε περίπτωση που διακριβωθεί η γνησιότητα του πιστοποιητικού, αυτός θα τύχει χειρισμού σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Στο μεταξύ, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος έδωσε οδηγίες όπως η αίτηση ασύλου του αλλοδαπού εξεταστεί κατά προτεραιότητα, και προς τούτο θα μεταφερθεί σήμερα, 15.04.2014, στην Υπηρεσία Ασύλου για συνέντευξη».

-------------------