15/4/14

Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου



Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου προβληματίζονται για το
«Γυάλινο Ταβάνι» στην πολιτική ζωή και φοιτητική δράση:
Εκδήλωση στις 27 Μαρτίου 2014


«Πέρα από το ότι αποτελεί ζήτημα θεμελιώδους δικαιοσύνης, η ουσιαστική συμμετοχή των γυναικών στα κοινά είναι εξαιρετικά σημαντική για την ευρύτερη κοινωνική ευημερία όλων. Ο πολιτικός λόγος και η βαρύτητα που δίνεται σε συζητήσεις για ζητήματα συνυφασμένα με τα δικαιώματα των γυναικών, όπως λ.χ. η έμφυλη βία, η σεξουαλική υγεία και δικαιώματα, είναι στενά συνδεδεμένος με τη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική και δεν μπορεί να διεξάγεται χωρίς να τις περιλαμβάνει ως βασικό συμμέτοχο».
Αυτό ήταν το σκεπτικό για τη διοργάνωση της εκδήλωσης «Πέρα από το Γυάλινο Ταβάνι: Η Συμμετοχή των Γυναικών στην Πολιτική Ζωή και τη Φοιτητική Δράση» στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, όπως εξήγησε κατά την έναρξή της, την Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014, η Λειτουργός Ψυχολογικής Στήριξης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Μαργαρίτα Καψού. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Κύπρου, σε συνεργασία με το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου, το Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Φύλου – Έδρα UNESCO για την Ισότητα και την Ενδυνάμωση των Φύλων και τον Όμιλο Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Κριτικής του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Στην εκδήλωση η Μαρία Αγγελή, συνεργάτιδα του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικού Φύλου παρουσίασε την εκστρατεία «Ψηφίζω αλλαγή, Ψηφίζω ισότητα», «Δημοκρατία της Ισότητας στην Ευρώπη/ Parity Democracy» (paritydemocracy.eu), που στοχεύει να προωθήσει την ενεργό συμμετοχή των γυναικών ως ψηφοφόρων και υποψηφίων στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2014. Σε τοπικό επίπεδο, η Νατάσσα Αποστολίδου παρουσίασε πώς η εκστρατεία του Cyprus Community Media Centre «Που είναι οι Γυναίκες; - Ενθάρρυνση Γυναικών στη Διαδικασία για την Ειρήνη» (wherearethewomency.org), στοχεύει να εμπλέξει ενεργά όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες στην οικοδόμηση της ειρήνης και στις διαδικασίες συμφιλίωσης για το Κυπριακό πρόβλημα.
Έρευνα που διενήργησαν οι φοιτήτριες του Ομίλου Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Κριτικής του Πανεπιστημίου Κύπρου Έλενα Παπαδοπούλου και Αντιγόνη Χατζηκαλλή, παρουσιάζει το γυάλινο ταβάνι να αναπαράγεται και στη φοιτητική κοινότητα: στα συμβούλια των Ομίλων, ιδιαίτερα στις ψηλότερες βαθμίδες της ιεραρχίας (θέσεις Προέδρων και Αντιπροέδρων) συμμετέχουν περισσότεροι άνδρες, παρόλο που οι γυναίκες αποτελούν το 70% του πληθυσμού των φοιτητών του Πανεπιστήμιου Κύπρου, και παρόλο που οι περισσότερες γυναίκες φοιτήτριες συμμετέχουν ενεργά στους φοιτητικούς ομίλους. «Είναι όντως κάτι που συμβαίνει και χρειάζεται πολλή δουλειά στον συγκεκριμένο τομέα», σχολίασε με προβληματισμό ο Θεόδωρος Ηρακλέους, Πρόεδρος του Ομίλου Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Κριτικής του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Ακολούθησε σχολιασμός από πάνελ εμπειρογνωμόνων σε θέματα ισότητας και συμμετοχής. Η Αλεξάνδρα Ατταλίδου, Αναπληρώτρια Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, τόνισε ότι η παρούσα κατάσταση προκαλεί σοβαρό προβληματισμό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πρέπει να ανατραπεί. Οπισθοδρόμηση στη Βουλή, αφού μόνο 7 από 56 βουλευτές είναι γυναίκες, ενώ η ενσωμάτωση των κοινοβουλευτικών επιτροπών Ίσων Ευκαιριών Μεταξύ Ανδρών και Γυναικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μειώνει το χρόνο για ενασχόληση με το θέμα, παρατήρησε η βουλευτής και μέλος της εν λόγω Επιτροπής, Σκεύη Κούτρα Κουκουμά. Τον ρόλο της Αρχής Ισότητας του Γραφείου Επιτρόπου Διοικήσεως στη διερεύνηση καταγγελιών για διακρίσεις λόγω φύλου, σε θέματα διάκρισης στην απασχόληση ή την εργασία, στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, παρουσίασε η Δέσποινα Μέρτακκα.
Ανησυχία για την αναπαραγωγή στερεότυπων ρόλων εντός των φοιτητικών οργανώσεων εξέφρασε η Επίκουρη Καθηγήτρια Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Αλεξία Παναγιώτου, αφού η άνιση συμμετοχή των γυναικών στη φοιτητική κοινότητα δεν μπορεί να αποδοθεί σε πρακτικούς λόγους, όπως η διπλή βάρδια. Ο Δημήτρης Παρπέρης, Εθελοντής – Εκπαιδευτής του Κυπριακού Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού, και απόφοιτος του Πανεπιστημίου Κύπρου, προβληματίστηκε για τη δυσπιστία ανάμεσα στη φοιτητική κοινότητα για την ηγετική δυνατότητα των γυναικών, και τόνισε πως οι σεξιστικές απόψεις συχνά δεν αντικατοπτρίζονται στα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία. Τέλος, η Δέσποινα Χαπούπη, Πρόεδρος του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου, ενθάρρυνε τις νέες γυναίκες να αξιοποιήσουν τις διαθέσιμες ευκαιρίες, ώστε να συμβάλουν οι ίδιες στη δημιουργία πολιτικών κατευθύνσεων. Σε μια ζωντανή συζήτηση που συντόνισε η Νάτια Καραγιάννη, εκπρόσωπος του Κέντρου Στήριξης Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, οι φοιτητές και παρευρισκόμενοι αντάλλαξαν προβληματισμούς και ιδέες, τονίζοντας την ανάγκη για δράση γύρω από θέματα ισότητας.
Η εκδήλωση αποτέλεσε αφετηρία για την έναρξη ενός σημαντικού διαλόγου που απουσίαζε από τη φοιτητική κοινότητα, και έναυσμα για περαιτέρω έρευνα, προώθηση και παρέμβαση. Πρόθεση της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας και των φοιτητών, είναι να συνεχίσουν τις ενέργειες για εξασφάλιση της ίσης εκπροσώπησης γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων των φοιτητικών οργανώσεων, αφού όλοι συμφωνούν πως πρόκειται για θέμα που χρήζει περισσότερης προσοχής και μελέτης. Η όλη προσπάθεια εντάσσεται στο πλαίσιο των στόχων και της δέσμευσης του Τομέα Φοιτητικής Μέριμνας να ενισχύσει το διάλογο για κοινωνικά θέματα που αφορούν την ευημερία των φοιτητών πέρα και από την ακαδημαϊκή τους εμπειρία, και να ενθαρρύνει τη Μη Τυπική Μάθηση, τον εθελοντισμό, και την ενεργό συμμετοχή στα κοινά.
εατε mmunity Media Centre.  οις ΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
Τέλος ανακοίνωσης