17/4/14

Καταδίκες για παραβάσεις της Νομοθεσίας για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία από το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου το 2013

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στα πλαίσια της αρμοδιότητας του, προώθησε την ποινική δίωξη εργοδοτών που παρέβηκαν τις διατάξεις της Νομοθεσίας η οποία αφορά θέματα Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία. Ως αποτέλεσμα των διώξεων αυτών το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου καταδίκασε μέσα στο 2013 τους πιο κάτω:

1. Την εταιρεία «SAINT GEORGE’S PRIVATE HOSPITAL LTD», που δραστηριοποιείται στον τομέα της νοσοκομειακής περίθαλψης, σε συνολικό πρόστιμο €2.000, για τις πιο κάτω παραβάσεις των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμων και των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Βιολογικοί Παράγοντες) Κανονισμών, που έθεσαν σε κίνδυνο την υγεία εργοδοτουμένων της προσώπων καθώς και τρίτων προσώπων.

(α) Παράλειψη διεξαγωγής των δραστηριοτήτων της με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται ότι πρόσωπα που δεν εργοδοτούνται από αυτή, αλλά επηρεάζονται από τις δραστηριότητες της, δεν εκτίθενται σε κίνδυνο μόλυνσης από το βακτηρίδιο e coli.

(β) Παράλειψη κατοχής γραπτής εκτίμησης των κινδύνων για βιολογικούς παράγοντες, ώστε να εντοπίζονται οι κίνδυνοι και να καθορίζονται τα προστατευτικά και προληπτικά μέτρα που έπρεπε να ληφθούν.

2. Τον κ. Μιχαήλ Μιχαήλ, εργοδότη και εργολάβο οικοδομών, σε συνολικό πρόστιμο €1.700, για τις πιο κάτω παραβάσεις των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμων και των περί Διαχείρισης Θεμάτων Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Κανονισμών, που προκάλεσαν τον σοβαρό τραυματισμό εργοδοτούμενου του και έθεσαν σε κίνδυνο άλλους εργοδοτούμενους του:

(α) Παράλειψη λήψης των αναγκαίων μέτρων προστασίας, για περιορισμό των κινδύνων που προέρχονταν από τον οδοντωτό τροχό περιστρεφόμενου κάδου ανάδευσης.

(β) Παράλειψη να έχει στη διάθεση του γραπτή εκτίμηση των κινδύνων για την ασφάλεια και υγεία των εργοδοτουμένων του, με βάση την οποία να καθορίζονται τα προληπτικά και προστατευτικά μέτρα που έπρεπε να ληφθούν.