17/4/14

Παρατηρητήριο Τιμών Πασχαλινών Εδεσμάτων 14.4.2014

το πλαίσιο της παρακολούθησης της λειτουργίας της αγοράς του λιανικού εμπορίου και της πληροφόρησης των καταναλωτών ενόψει των εορτών του Πάσχα, η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού έχει ολοκληρώσει νέα έρευνα για συλλογή στοιχείων αναφορικά με τα επίπεδα τιμών λιανικής πώλησης πασχαλινών εδεσμάτων σε μεγάλες και μικρές υπεραγορές και αρτοποιεία, στις 14.4.2014.



Η έρευνα αφορά 83 υποστατικά που δραστηριοποιούνται στις επαρχίες της Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας, Πάφου και ελεύθερης Αμμοχώστου.

Το Παρατηρητήριο Τιμών Πασχαλινών Εδεσμάτων καλύπτει συνολικά 13 είδη ευρείας κατανάλωσης κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα, ως εξής: 

 
Παρατηρητήριο Τιμών Πασχαλινών Εδεσμάτων 14.4.2014

Στο πλαίσιο της παρακολούθησης της λειτουργίας της αγοράς του λιανικού εμπορίου και της πληροφόρησης των καταναλωτών ενόψει των εορτών του Πάσχα, η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού έχει ολοκληρώσει νέα έρευνα για συλλογή στοιχείων αναφορικά με τα επίπεδα τιμών λιανικής πώλησης πασχαλινών εδεσμάτων σε μεγάλες και μικρές υπεραγορές και αρτοποιεία, στις 14.4.2014.

Η έρευνα αφορά 83 υποστατικά που δραστηριοποιούνται στις επαρχίες της Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας, Πάφου και ελεύθερης Αμμοχώστου.

Το Παρατηρητήριο Τιμών Πασχαλινών Εδεσμάτων καλύπτει συνολικά 13 είδη ευρείας κατανάλωσης κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα, ως εξής:
  1. Φλαούνες αλμυρές /kg
  2. Φλαούνες με σταφιδάκια /kg
  3. Τσουρέκι μικρό 250-400g
  4. Τσουρέκι μεγάλο 450-600g
  5. Τυρί φλαούνας πρόβειο /kg
  6. Τυρί φλαούνας αιγοπρόβειο /kg
  7. Τυρί φλαούνας τύπου παφίτικο αιγοπρόβειο /kg
  8. Κεφαλοτύρι /kg
  9. Χαλλούμι συσκευασμένο αιγοπρόβειο /kg
  10. Χαλλούμι συσκευασμένο σύνηθες /kg
  11. Αυγά κλωβοστοιχίας x12 κατηγορίας βάρους (Μ) ποιότητας (Α) (53-63g)
  12. Αυγά κλωβοστοιχίας x12 κατηγορίας βάρους (L) ποιότητας (Α) (63-73g)
  13. Αυγά ελεύθερης βοσκής x12 κατηγορίας βάρους (Μ) ποιότητας (Α) (53-63g)
  14. Αυγά ελεύθερης βοσκής x12 κατηγορίας βάρους (L) ποιότητας (Α) (63-73g)

Οι κατάλογοι των τιμών ανά είδος υποστατικού και επαρχία δημοσιεύονται σε ξεχωριστούς πίνακες (ως Παράρτημα Ι και ΙΙ: Μεγάλες και Μικρές Υπεραγορές αντίστοιχα Παράρτημα ΙΙΙ: Αρτοποιεία). Η δημοσίευση αφορά τιμές λιανικής πώλησης στις 14.4.2014.

Ακολουθεί πίνακας ο οποίος περιλαμβάνει τις ελάχιστες/μέγιστες λιανικές τιμές πώλησης. Επίσης, σημειώνεται ο Μέσος Όρος Τιμών που προκύπτει από τα στατιστικά παγκύπρια.















Για την συγκριτική αξιολόγηση τις εικόνας που παρουσιάζει η αγορά στις 14.4.2014 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο στις 25-26.4.2013 παρατίθεται Παράρτημα (ΙV) με τις αντίστοιχες ελάχιστες, μέγιστες τιμές και τους μέσους όρους τιμών πασχαλινών εδεσμάτων.











Από την έρευνα διαφαίνεται ότι στην αγορά υπάρχει ποικιλία προϊόντων σε διάφορες τιμές, γι΄αυτό προτρέπονται οι καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις επιλογές τους.

Σημειώνεται ότι στο Παρατηρητήριο Πασχαλινών Εδεσμάτων δεν συμπεριλαμβάνονται τα ζαχαροπλαστεία στα οποία δεν εντοπίστηκαν τα συγκεκριμένα εδέσματα οπότε και δεν καταγράφηκαν.

Σημειώνεται ότι, στις περιπτώσεις που δεν υπήρχε προς πώληση συγκεκριμένο είδος στο υποστατικό, δεν καταχωρείται αντίστοιχη τιμή στους πίνακες των παραρτημάτων.

Η δημοσίευση του Παρατηρητηρίου Τιμών Πασχαλινών Εδεσμάτων αποτελεί χρήσιμο εργαλείο ενημέρωσης για τον καταναλωτή, ενδυναμώνοντας την ικανότητα του να συγκρίνει τιμές και να προβαίνει στις πιο συμφέρουσες γι΄αυτόν αγορές. Επιπλέον, προσθέτει περισσότερη διαφάνεια στην συνολική εικόνα της συγκεκριμένης αγοράς και συμβάλλει στην προαγωγή του ανταγωνισμού.

Τονίζεται ότι οι τιμές που παρουσιάζονται στο Παρατηρητήριο Τιμών Πασχαλινών Εδεσμάτων αφορούν τις 14.4.2014, ημερομηνία κατά την οποί διεξήχθησαν οι έλεγχοι για τη λήψη τιμών.

Οι καταναλωτές μπορούν να ενημερωθούν λεπτομερώς για το Παρατηρητήριο Τιμών Πασχαλινών Εδεσμάτων ημερομηνίας 14.4.2014 στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού www.mcit.gov.cy (ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ) ή στη δωρεάν Τηλεφωνική Γραμμή Καταναλωτή 1429.

_________________

17 Απριλίου 2014