28/3/14

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στα εγκαίνια νέων κτιριακών εγκαταστάσεων του CIM Λεμεσού

Να μη μεταδοθεί πριν τις 7 μ.μ.


Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας
κ. Νίκου Αναστασιάδη
στα εγκαίνια νέων κτιριακών εγκαταστάσεων του CIM Λεμεσού


Αγαπητοί φίλες και φίλοι,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή εκδήλωση για τα εγκαίνια των νέων κτηριακών εγκαταστάσεων του Cyprus Institute of Marketing (CIM), που στα 35 χρόνια της λειτουργίας του, έχει καταφέρει να εδραιωθεί ως ένας από τους μεγαλύτερους πρωταγωνιστές της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας. Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί μία ακόμη επιβράβευση των προσπαθειών της Σχολής σας στο δρόμο για την υλοποίηση των οραμάτων και των στόχων σας.

Όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας της, η πορεία της Σχολής υπήρξε αναντίρρητα ανοδική. Ιδρύθηκε το 1978 και ήταν η πρώτη Σχολή Επιχειρήσεων στον τόπο μας.

To CIM ξεκίνησε τη λειτουργία του από τον Θεοφάνη Χατζηγιάννη και μια ομάδα διακεκριμένων καθηγητών με κύριο σκοπό να δώσει μία άλλη διάσταση στα ακαδημαϊκά δρώμενα της Κύπρου και να συμπληρώσει ένα κενό που υπήρχε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της πατρίδας μας.

Πρέπει να δεχθούμε πως όταν το 1978 το CIM πρωτοπορούσε με την προσφορά πτυχίων στο μάρκετινγκ, πολλοί αγνοούσαν τη σημασία του μάρκετινγκ στην επιτυχία μιας επιχείρησης. Μπορεί στις μέρες μας το μάρκετινγκ να είναι κάτι το πολύ διαδεδομένο ως έννοια, αλλά σίγουρα χωρίς την παρουσία και τη συνεισφορά του CIM, πολλές επιχειρήσεις δεν θα γνώριζαν την επιτυχία που γνωρίζουν σήμερα.

Οι εργασίες της Σχολής στην Λεμεσό άρχισαν το 1984, σηματοδοτώντας το πρώτο ακαδημαϊκό ίδρυμα στην Κύπρο που επεκτάθηκε στην πόλη. Η απόφαση του ιδρυτή της Σχολής να επεκταθεί στην Λεμεσό κρίνεται ως απολύτως πρωτοπόρα όταν αντιληφθεί κανείς πώς ήταν η Λεμεσός τότε.

Στα χρόνια της παρουσίας της στα ακαδημαϊκά δρώμενα της πόλης έχουν αποφοιτήσει από τη Σχολή πέραν των 4.000 φοιτητών από 30 και πλέον χώρες. Και όπως πληροφορούμαι, για το ακαδημαϊκό έτος που διανύουμε, η αύξηση των φοιτητών στο CIM της Λεμεσού ανήλθε στο 30%, που συνιστά τη μεγαλύτερη αύξηση ανάμεσα σε όλα τα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κύπρου.

Συνεργαζόμενο με διακεκριμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού και παρ’ όλες τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, το CIM δεν διστάζει να τηρήσει πιστά το στρατηγικό πλάνο του υλοποιώντας τη φιλόδοξη απόφασή του να μεταστεγαστεί στις πιο σύγχρονες εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις της Λεμεσού. Αυτές που σήμερα, έχουμε την ευκαιρία και τη χαρά να εγκαινιάσουμε. Τα κτήρια εκτείνονται σε πέραν των 800τμ και περιλαμβάνουν χώρους μελέτης, βιβλιοθήκη με τα τελευταία συστήματα τεχνολογίας, πλειάδα αιθουσών διδασκαλίας, αίθουσες συνεδριάσεων, κτλ. Όλες οι αίθουσες διδασκαλίας έχουν διαδραστικά συστήματα μάθησης ήχου και εικόνας καθώς και πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Θέλω να εξάρω τη συνεισφορά του CIM στην αναβάθμιση του επιπέδου της εκπαίδευσης στην Κύπρο και κυρίως στην κατάρτιση στελεχών των κυπριακών επιχειρήσεων σε μια περίοδο που ο επαγγελματισμός και η εξειδίκευση συνιστούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και την πρόοδο μιας κοινωνίας. Ιδιαίτερα, επιθυμώ να τονίσω τη συνεισφορά της Σχολής στην αντιμετώπιση της ανεργίας που το τελευταίο διάστημα παρατηρείται στις μεγαλύτερες διαστάσεις της.

Τον τελευταίο χρόνο βιώσαμε δραματικές εμπειρίες και το βιοτικό επίπεδο της χώρας μας υπέστη πρωτοφανή συρρίκνωση. Σήμερα όμως, απολαμβάνουμε τις πρώτες θετικές αξιολογήσεις από διεθνή σώματα, ο τραπεζικός τομέας έχει αναδιοργανωθεί, ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου τομέα προχωρεί και έχουμε ήδη κερδίσει τις πρώτες αναβαθμίσεις της δανειοληπτικής δυνατότητάς μας από διεθνείς οίκους αξιολόγησης, μετά από 22 συνεχείς υποβαθμίσεις.

Βεβαίως, βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή, όμως βρισκόμαστε στη σωστή πορεία.

Μιλώντας σε ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα, το οποίο έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον τομέα της κατάρτισης και της απασχόλησης, πρέπει να πω ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, αλλά και μέγιστη προτεραιότητά μας, είναι η απασχόληση των ανέργων συμπατριωτών μας.

Γνωρίζετε ότι η Κυβέρνηση αποφάσισε και προώθησε δέσμη μέτρων συνολικής δαπάνης πέραν των 340 εκατομμυρίων προκειμένου αφενός να προσφέρει απασχόληση σε άνεργους και κυρίως νέους και αφετέρου να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας με την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.

Δεδομένης της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν οι άνεργοι νέοι μας για εξασφάλιση εργασίας, η Κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης δύο σχέδια που στοχεύουν στην απόκτηση εργασιακής εμπειρίας.

Την ίδια ώρα, αποφασίσαμε την εγκαθίδρυση στην Κύπρο Ταμείου Επιχειρηματικότητας με κεφάλαια ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ που θα προέλθουν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και άλλων 150 εκατομμυρίων που θα προέλθουν από εθνικούς πόρους.

Στόχος είναι η τόνωση της ανάπτυξης, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και, βεβαίως, η δημιουργία νέων θέσεων καθώς και η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, που είναι και το κύριο ζητούμενο.

Αναγνωρίζουμε ότι μέσα από τα Σχέδια αυτά δεν αντιμετωπίζεται ολοκληρωτικά το πρόβλημα της ανεργίας. Το πρόβλημα της ανεργίας θα αντιμετωπιστεί οριστικά όταν δημιουργηθούν επενδύσεις και επιστρέψει η οικονομία σε ρυθμούς πραγματικής ανάκαμψης.

Μέσα από τη συνεργασία με όλους τους φορείς, θα συνεχίσουμε, πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά, τις αλλαγές και τις αναγκαίες αυτές μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να επαναφέρουμε την οικονομία μας σε τροχιά ανάπτυξης.

Για να πετύχουμε τους φιλόδοξους αλλά εφικτούς αυτούς στόχους μας, θα πρέπει να ξανακτίσουμε τη χαμένη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, γεγονός που αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη πρόκληση και προτεραιότητά μας. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα σταματήσουν να κλείνουν επιχειρήσεις και να χάνονται θέσεις εργασίας και μαζί και εισοδήματα και έσοδα του κράτους.

Για να επανακτήσουμε την ανταγωνιστικότητά μας θα πρέπει να επενδύσουμε στην επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και την έρευνα. Κι’ εδώ είναι που μπορείτε ως εκπαιδευτικό ίδρυμα να επιδείξετε τη μεγάλη συνεισφορά σας. Έχουμε ανάγκη από καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα που να είναι ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές. Χρειαζόμαστε επενδύσεις στην πραγματική οικονομία τόσο από εσωτερικές όσο και από εξωτερικές πηγές.

Σ’ αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που περνά η οικονομία μας χρειαζόμαστε ξένες επενδύσεις, όχι μόνο γιατί θα χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη αλλά και γιατί θα είναι μια εκδήλωση εμπιστοσύνης στο μέλλον του τόπου, που θα είναι καταλυτικής σημασίας για την οικονομία μας.

Έχουμε αποδυθεί σε μια επίπονη εκστρατεία προσέλκυσης επενδύσεων σε σημαντικές χώρες. Τα μηνύματα που παίρνουμε είναι αισιόδοξα αλλά θα πρέπει να δουλέψουμε όλοι μας συστηματικά και συντονισμένα. Μόνο έτσι θα ξανακτίσουμε την τρωθείσα αξιοπιστία της χώρας μας και του χρηματοοικονομικού μας συστήματος, γεγονός που συνιστά μια ακόμη πρόκληση και υψηλή προτεραιότητα για όλους μας.

Αγαπητοί φίλες και φίλοι,

Το CIM δικαιολογημένα, πιστεύω, υπερηφανεύεται για τους καρπούς της δουλειάς του. Δικαιολογημένα υπερηφανεύεται για τις δεκάδες χιλιάδες των αποφοίτων που καρπώθηκαν της μόρφωσης και της κατάρτισης που τους κατέστησαν στελέχη σε πλήθος επιχειρήσεων στην Κύπρο και το εξωτερικό.

Εγκαινιάζοντας τις νέες σύγχρονες εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις του CIM στη Λεμεσό, θέλω να συγχαρώ θερμά όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτή τη μεγάλη επιτυχία και δημιούργησαν τις προϋποθέσεις όχι μόνο για την ανάπτυξη της Σχολής αλλά και για τα πολλαπλά οφέλη στην κυπριακή οικονομία και την κοινωνία γενικότερα.
-------------------