19/3/14

Ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας αναφορικά με δημοσίευμα για τους ελέγχους καταλληλότητας του πόσιμου νερού

Ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας αναφορικά με δημοσίευμα
για τους ελέγχους καταλληλότητας του πόσιμου νερού


Αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα στην εφημερίδα «Πολίτης» ως προς τους ελέγχους καταληλότητας του πόσιμου νερού που διεξάγουν οι Υγειονομικές Υπηρεσίες, το Υπουργείο Υγείας επιθυμεί να επισημάνει τα ακόλουθα:

  • Οι έλεγχοι διεξάγονται με βάση τον Περί της Ποιότητας του Νερού Ανθρώπινης Κατανάλωσης (Παρακολούθηση και Έλεγχος) Νόμος του 2001, ο οποίος έχει εναρμονιστεί πλήρως με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 98/83. Στην εν λόγω νομοθεσία καθορίζεται τόσο η συχνότητα της λήψης δειγμάτων από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες για μικροβιολογικές και χημικές παραμέτρους, όσο και το είδος των εξετάσεων που διενεργούνται στο Γενικό Χημείο του Κράτους.

  • Σε όλες τις περιπτώσεις που εντοπίζονται αποκλίσεις από τα νομοθετικά όρια, ενημερώνεται άμεσα ο φορέας ύδρευσης που είναι ο Διευθυντής του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων ή το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας ή το Δημοτικό/Κοινοτικό Συμβούλιο. Οι εν λόγω φορείς έχουν υποχρέωση να λάβουν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα του νερού που προμηθεύεται το κοινό.

  • Σε όλες τις περιπτώσεις που εντοπίστηκαν αποκλίσεις, υιοθετήθηκαν μέτρα αποκατάστασης της ποιότητας του νερού. Παράλληλα, λήφθηκαν επιπρόσθετα δείγματα, μέσω των οποίων επιβεβαιώθηκε και εργαστηριακά η αποτελεσματικότητα των μέτρων που εφαρμόστηκαν.

  • Το Υπουργείο Υγείας έχει υποχρέωση με βάση τη νομοθεσία να ενημερώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα το κοινό για τα αποτελέσματα των ελέγχων που διεξάγουν οι Υπηρεσίες σε ό,τι αφορά την καταλληλότητα του πόσιμου νερού.

-----------------------