6/3/14

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Ζέτας Αιμιλιανίδου σε εκδήλωση της ΓΥ.Κ.Ο



Με μεγάλη ευχαρίστηση αποδέχθηκα την πρόσκληση της Γυναικείας Κίνησης Οικολόγων (ΓΥ.Κ.Ο) για τη σημερινή εκδήλωση που διοργανώνει με την ευκαιρία της Ημέρας της Γυναίκας με τίτλο «Γυναίκα, στύλος του σπιθκιού, στύλος της οικονομίας».


Πρώτα θα πρέπει να συγχαρώ τους διοργανωτές για το γεγονός ότι με αυτό τον τίτλο της εκδήλωσης συγκερνούν τις δύο σφαίρες δραστηριοποίησης της γυναίκας, αυτές της οικογενειακής και της εργασιακής ζωής, στις οποίες θα πρέπει να συμμετέχει ισότιμα με τον άνδρα. Τα διαπιστωμένα ήδη στερεότυπα που ήθελαν το γυναικείο φύλο περιορισμένο στα του οίκου μόνο, αργά μεν, αλλά σταθερά διαφοροποιούνται και στην Κύπρο, με πρωτεργάτες τη νέα γενιά και τις διεκδικήσεις τους.

Παράλληλα, οι διακηρύξεις και οι συνεχείς έρευνες τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στην Κυπριακή Δημοκρατία έχουν προωθήσει την πολιτική της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών. Οι πολιτικές συμφιλίωσης εργασίας και οικογένειας, οι οποίες στηρίζονται στην από κοινού ανάληψη ευθύνης για τις οικογενειακές υποχρεώσεις αλλά και διευκολύνσεις για τη φύλαξη και εκπαίδευση των παιδιών σε κοινοτικά και δημόσια νηπιαγωγεία και βρεφοκομικούς σταθμούς, τα ευέλικτα ωράρια και η νομοθετική ρύθμιση για γονική άδεια -και όχι μόνο μητρική- στα πρώτα χρόνια ανατροφής των παιδιών, είναι κάποιες από τις ενδείξεις ότι η αρνητική διάκριση για τη γυναίκα, δηλαδή ότι μόνη και αποκλειστικά θα πρέπει να ασχολείται με τις εργασίες της οικογένειας, έχει αλλάξει.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η γυναίκα εγκαταλείπει την ουσιαστική συνεισφορά της ως μητέρα και κρίκος σύσφιγξης της οικογένειας. Ο λιγότερος χρόνος λόγω και της δικής της εργασίας την ανάγκασε να αναβαθμίσει ποιοτικά την προσφορά της τόσο στην ανατροφή των παιδιών και στη διαπαιδαγώγησή τους όσο και στην ουσιαστική συνομιλία μαζί τους.
Στο δημόσιο και εργασιακό περιβάλλον, όπου η γυναίκα συμβάλλει ουσιαστικά, διατηρείται η ανισότητα αλλά και τα στερεότυπα εναντίον των ικανοτήτων των γυναικών επαγγελματιών, όπως πρόσφατη έρευνα της Επιτροπής του Υπουργείου Εργασίας για την Ισότητα στην Εργασία και Απασχόληση έχει δείξει. Βέβαια το φαινόμενο δεν είναι μόνο κυπριακό μια και τα ίδια δεδομένα ισχύουν στις πλείστες χώρες της Ευρώπης. Οι διακρίσεις στην εργασία, όπως η συγκέντρωση των γυναικών σε χαμηλά αμειβόμενα επαγγέλματα, οι περιορισμένοι αριθμοί ανέλιξής τους στις υψηλές βαθμίδες ιεραρχίας και το χάσμα αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών στον ιδιωτικό τομέα, είναι θέματα που μελετούμε μαζί με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως, είναι επίσης γεγονός ότι σε καιρό οικονομικής κρίσης τα θέματα ισότητας δεν παίρνουν την προτεραιότητα που τους αξίζει.
Ως Υπουργείο Εργασίας έχουμε πλήρη επίγνωση ότι και σε περιόδους οικονομικής κρίσης, η γυναίκα, ως το μισό του πληθυσμού, αποτελεί ισχυρό κομμάτι στην αγορά εργασίας για ανάπτυξη και ενίσχυση της κυπριακής οικονομίας. Έτσι, η απασχολησιμότητα των γυναικών επιβάλλεται να διατηρείται και να ενισχύεται προς όφελος της αγοράς εργασίας και γενικότερα της κοινωνίας, με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας. Σε μια περίοδο που η οικονομική ανάπτυξη και ευημερία αποτελεί τον κυριότερο στόχο για όλους τους πολίτες, χωρίς αποκλεισμούς, η γυναίκα θεωρείται ουσιαστικός μοχλός ανάπτυξης.

Στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχουμε εναρμονίσει πλήρως την εσωτερική μας νομοθεσία με τις ευρωπαϊκές οδηγίες για την εφαρμογή της αρχής των ίσων ευκαιριών και ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών σε θέματα εργασίας. Επιπρόσθετα προωθείται, στο πλαίσιο ενός μακρόπνοου σχεδιασμού, η ανάπτυξη πολιτικών για θεμελίωση της αρχής της ισότητας των δύο φύλων, με ιδιαίτερη έμφαση στην ενδυνάμωση της συμμετοχής της γυναίκας στην κοινωνία, στην αναγνώριση της συμβολής της στην αγορά εργασίας και στην ενίσχυση και διατήρηση της γυναικείας παρουσίας στη δημόσια ζωή.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και για τη θεμελιώδη σημασία της ύπαρξης των φορέων ισότητας και τον ρόλο τους στην εξασφάλιση της πρόσβασης των πολιτών στα δικαιώματα τους. Η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, ως ένας τέτοιος φορέας έχει, ανάμεσα σε άλλα, αρμοδιότητα να παρέχει σε όποιον ενδιαφερόμενο το ζητήσει, και χωρίς οικονομική επιβάρυνση, συμβουλές επί θεμάτων που αφορούν στην ισότητα των φύλων στην απασχόληση και στην επαγγελματική εκπαίδευση, καθώς επίσης να παρέχει ανεξάρτητη συνδρομή προς θύματα διακρίσεων όταν αυτά καταγγέλλουν διακριτική μεταχείριση.

Η αρμοδιότητα παροχής ανεξάρτητης συνδρομής περιλαμβάνει την παροχή νομικής βοήθειας ή/και εκπροσώπησης των θυμάτων σε δικαστική ή διοικητική διαδικασία και αποτελεί, ίσως, τη σημαντικότερη αρμοδιότητα της Επιτροπής. Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, στηρίζει την Επιτροπή Ισότητας των Φύλων και προσφέρει κάθε βοήθεια για την ενίσχυση του ρόλου της και την υλοποίηση των όρων εντολής της.

Αναγκαία είναι, επίσης, και η αύξηση της πολιτικής συμμετοχής των γυναικών, καθώς και της συμμετοχής τους σε κέντρα λήψης αποφάσεων, ώστε η διάσταση του (γυναικείου) φύλου να ενσωματωθεί σε όλες τις πολιτικές και δράσεις της Πολιτείας.

Θέλουμε τη γυναίκα «Γυναίκα, στύλο του σπιθκιού, στύλο της οικονομίας». Ενώνοντας δυνάμεις, άντρες και γυναίκες, σε έναν αγώνα χωρίς ανταγωνισμούς, θα τα καταφέρουμε.

---------------------