6/3/14

Απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών για εκδήλωση διαμαρτυρίας οδηγών φορτηγών για μεταφορά μπαζών

Απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών για εκδήλωση διαμαρτυρίας
οδηγών φορτηγών για μεταφορά μπαζών


Σε απάντηση σημερινής εκδήλωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στη Λάρνακα από οδηγούς φορτηγών σε σχέση με τη μεταφορά μπαζών στο σκυβαλότοπο Τερσεφάνου, το Υπουργείο Εσωτερικών επιθυμεί να διευκρινίσει τα ακόλουθα:

«Ο σκυβαλότοπος Τερσεφάνου έχει κλείσει για όλα τα απόβλητα και έχει ενημερωθεί σχετικά και το Νομικό Τμήμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το γεγονός αυτό είναι δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Υπενθυμίζεται σχετικά ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει καταδικαστεί πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη μη συμμόρφωση της για έγκαιρο κλείσιμο όλων των σκυβαλότοπων και ειδικά τους σκυβαλότοπους Κοτσιάτη και Βατί.

Συνεπώς, δεν μπορεί ο Δήμαρχος Λάρνακας να ζητά να λειτουργήσει ξανά ο σκυβαλότοπος Τερσεφάνου. Παρεμπιπτόντως, πρόσφατα, είχαμε πληροφόρηση από το Νομικό Τμήμα της ΕΕ ότι έχουν πληροφορίες και καταγγελίες για παράνομη λειτουργία και άλλων χωματερών εκτός από το Βατί και τον Κοτσιάτη και ότι το θέμα είναι υπό διερεύνηση.
Τονίζουμε ξανά ότι η λειτουργία του σκυβαλότοπου Τερσεφάνου είναι παράνομη και ουδείς νομιμοποιείται να ζητά από το κράτος να παρανομεί. Πρακτικές προηγούμενων εποχών θα πρέπει να παρέλθουν ανεπιστρεπτί, για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Όσον αφορά στο θέμα της Μονάδας Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) στην Κόσιη, το Υπουργείο Εσωτερικών επανειλημμένα έχει ενημερώσει ότι βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τον ανάδοχο με στόχο τη βελτίωση της σύμβασης. Ο Δήμαρχος Λάρνακας έχει προβεί στη δική του διαπραγμάτευση με τον ανάδοχο και έχει καταλήξει σε προσωρινή συμφωνία με αυτόν. Η διαπραγμάτευση στην οποία προβαίνει το Υπουργείο Εσωτερικών στόχο έχει την περαιτέρω βελτίωση της σύμβασης».

_____________