6/3/14

Αναφορά της Προεδρεύοντος της Βουλής κας Μαρίας Κυριακού στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στη Συνεδρία της Ολομέλειας

Αναφορά της Προεδρεύοντος της Βουλής κας Μαρίας Κυριακού
στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στη Συνεδρία της Ολομέλειας


Τιμούμε το ερχόμενο Σάββατο, 8 Μαρτίου, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Τιμούμε τους ιστορικούς ταξικούς αγώνες της, αλλά και την προσωπική δράση κάθε γυναίκας προς κοινωνική και πολιτική χειραφέτηση, οικονομική ανεξαρτησία, αξιοπρεπή ζωή και δίκαιη αντιμετώπιση, ειδικά σήμερα, που η οικονομική κρίση και η συνακόλουθη κρίση αξιών μοιάζουν δυστυχώς να επιβραδύνουν την πορεία της γυναίκας στον αγώνα αυτό.

Από την αιματηρή 8η Μαρτίου του 1857, όταν οι υφάντριες της Νέας Υόρκης ξεχύθηκαν στους δρόμους για ίση μεταχείριση στην εργασία, μέχρι το 1910 στην Κοπεγχάγη, όταν καθιερώθηκε η 8η Μαρτίου ως η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και μέχρι το 2006, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε το Χάρτη Πορείας για την Ισότητα μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, ο αγώνας για πλήρη ισότητα στην εργασία, στην οικογένεια, στην κοινωνία, στην πολιτική ήταν μακρύς και δύσκολος. Δυστυχώς, εξακολουθεί να είναι. Η Παγκόσμια Οργάνωση Εργασίας σημειώνει ότι οι γυναίκες πλήττονται περισσότερο από την ανεργία, ειδικότερα τα τελευταία χρόνια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Η διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα μέχρι και το 2007 ήταν πολύ μικρή, ενώ από το 2008 και εξής αυτή διευρύνθηκε περίπου στη μία μονάδα. «Ενώ οι γυναίκες συμβάλλουν στην οικονομία και στην παραγωγικότητα σε παγκόσμια κλίμακα, αντιμετωπίζουν ακόμη πολλά εμπόδια τα οποία τις εμποδίζουν να εκπληρώσουν πλήρως το οικονομικό δυναμικό τους», τόνιζε πέρσι η Διευθύντρια της οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών για την ισότητα των φύλων κα Michelle Bachelet.

Βέβαια, η κατάκτηση της ουσιαστικής ισότητας επιβάλλει πολύ περισσότερα από την κατάργηση των διακρίσεων στον επαγγελματικό τομέα. Η ισότητα αφορά την ανακατανομή των ρόλων των δύο φύλων και την καταπολέμηση των στερεοτύπων, σημείο στο οποίο η πατρίδα μας ιδιαίτερα υστερεί, αν και είναι ένα από τα πρώτα κράτη που υιοθέτησαν τις συναφείς κοινοτικές Οδηγίες για την ισότητα στην εργασία, ίση αμοιβή και ίση μεταχείριση στην επαγγελματική κατάρτιση και ανέλιξη.

Τιμώντας αυτόν τον διαχρονικό αγώνα, εκ μέρους όλων των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων απευθύνω θερμό χαιρετισμό προς όλες τις γυναίκες της Κύπρου. Ειδικότερα απευθύνομαι προς τις μητέρες, τις συζύγους, τις αδελφές των αγνοουμένων, των πεσόντων και των τραυματιών της κυπριακής τραγωδίας, στις ηρωικές μας εγκλωβισμένες, στις γυναίκες πρόσφυγες. Ευχές βέβαια απευθύνω και στις αγαπητές συναδέλφους για κάθε επιτυχία.

---------------------